Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
bloghoved automation

This is automation - The same old story

Back to the future

For at kunne agere optimalt i nutiden og kunne forudsige fremtiden, må du forstå hvor du kommer fra.

Ofte er der en lige linje fra fortiden til nutiden, og denne linje viser typisk retningen fremad.

Disruptive Innovations er undtagelsen der bekræfter reglen.

Tag derfor med på en lille tidsrejse via dette blogindlæg.

Tag med ”back to the future”.

Illustration: Privatfoto

Hvad er nutidens fokusområder i forhold til fremtidens målsætninger?

Vi taler alle om produktivitet og konkurrenceevne, både i forhold til vores land og vores virksomheder.

Vi taler om automation som midlet til, at sikre en konkurrencedygtig produktion i Danmark.

Men hvad gør vi som samfund for, at sikrer at vi også om 20 år kan have produktion i Danmark?

Regeringens Produktivitetskommission

Regeringen nedsatte Produktivitetskommissionen, der skulle identificere områder hvor vi i Danmark kunne øge vores produktivitet.

Baggrunden var at Danmark gennem længere tid har haft en mindre vækst i produktiviteten end de fleste øvrige OECD lande, og at vi dermed har mistet international konkurrenceevne.

Du kan læse mere om Produktivitetskommissionen, dens kommissorium, dens analyser og anbefalinger her.

Man skal lede længe efter konkrete udsagn omkring produktion og automation i Produktivitetskommissionen materiale, jeg kan i hvert fald ikke finde det….

Vækstplan DK

Regeringens vækstplan fokuserer på hvordan man bl.a. via forbedrede rammevilkår for virksomhederne og forøget satsning på uddannelse, kan skabe flere arbejdspladser via stærke og konkurrencedygtige private virksomheder.

Automatisering nævnes kun en gang i rapporten….

Du kan læse mere om Vækstplan DK her.

Danmark som produktionsland

Regeringen er også kommet med et bud på, hvordan vi fastholder og gerne udbygger produktion i Danmark.

Her nævnes automatisering som et middel til, at sikre avanceret produktion (hvem sagde Advanced Manufacturing?) i Danmark.

Du kan læse om Danmark som produktionsland her.

DI’s produktivitetspanel

Parallelt med regeringens Produktivitetskommission, nedsatte DI et Produktivitetspanel.

Målet var at komme med en række anbefalinger til både politikerne og DI’s egne virksomheder.

Du kan læse mere om DI’s Produktivitetspanel her.

Resultatet blev bl.a. en ”P-bog, Danmark op i gear” som du kan læse her.

Som formand for Dansk Automationsselskab (DAu) er det selvfølgelig dejligt, at vores forening omtales på side 457 og at automation og robotteknologi generelt omtales som tiltag til, at øge virksomhedernes produktivitet, men mere konkret bliver det heller ikke….

Avanceret Automations Investerings Model (AIM)

Centre for Economic and Business Research (CEBR) under CBS har udarbejdet en rapport, der mere konkret viser potentialet for yderligere mekanisering og brug af IT i produktionen i Danmark.

Da jeg første gang læste rapporten, undrede jeg mig over opdelingen i ”Mekanisering” og ”IT-udstyr”.

For mig er det hele jo automation og industriel it, men som du vil se senere i dette blogindlæg, giver det nu faktisk – i uhyggelig grad - mening for mig.

Du kan læse mere om AIM projektet her.

Dagen udfordringer og business drivers

Alle er enige om at den øgede konkurrence og de stigende omkostninger, er nogle af de centrale udfordringer for danske virksomheder.

Ikke alle er dog enige om hvordan disse udfordringer løses, hvilket bl.a. ses af ovennævnte offentlige og private delvist konkurrerende – men ikke nødvendigvis modstridende - tiltag omkring produktivitetsforøgelse.

Det er vores eget ansvar at finde løsningerne

Der skrives og tales fra politisk hold meget omkring fremtidens produktion i Danmark, og fra diverse internationale og lokale interesseorganisationer side, kommer der ligeledes en masse baggrundsmateriale og udspil.

Det er dog op til dig og mig, at finde de konkrete svar på dagens udfordringer indenfor produktionsteknologi, automation og industriel it.

Andre kan skabe rammerne, men du og jeg skal fylde dem ud.

Breaking News, nu er løsningen fundet

Både som leverandører, rådgivere og brugere af automationsudstyr til maskiner og produktionsanlæg, tager vi det som en helt naturlig selvfølge, at alle vores argumenter og synspunkter er udtryk for den nyeste viden og visioner indenfor området.

Vi udtaler os med stor sikkerhed om fremtiden, med udgangspunkt i de aktuelle globale økonomiske og teknologiske problemstillinger.

Vi udarbejder og refererer til analyser og rapporter, der alle selvfølgelig indeholder ”seneste nyt” og epokegørende nye løsninger på komplekse problemstillinger.

Vi taler om innovation og fremtidstrends, og der skulle gerne være lidt ”breaking news” i alle vores udsagn.

Men har vi glemt vores historie?

Har vi ikke hørt det hele før?

This is Automation - 1955

General Electric har tilbage i 1955 lavet denne historiske perle af en film omkring datidens produktion og automation i USA.

Filmen tager ca. 27 minutter, men hvert minut er en del af en fantastisk tidsrejse gennem historien om produktion og automation – gå ikke glip af denne oplevelse!

Det som er utroligt fascinerende ved filmen, er selvfølgelig at se de næsten 60 år gamle billeder og høre beskrivelsen af det som vises.

Det er også interessant at se hvordan datidens national- og virksomhedsøkonomiske forhold beskrives med reference til datidens (nutidens?) forbrugsmønstre og markedssituation.

Det som på mange måde både er beroligende, men også lidt skræmmende er, at opleve at de grundlæggende udfordringer og business drivers, langt hen af vejen er nøjagtig de samme som i dag, og at de teknologiske løsninger (i princippet) også er de samme som i dag.

Faktisk beskrives det så lysende klart, at selv jeg nu endeligt forstår sammenhængen….

Jeg vil ikke her begynde at forholde mig til filmens enkelte udsagn, men overlade det til dig at sammenligne 1955 og 2014, mens at du nyder filmen over en kop kaffe.

Giv dig tid til fordybelse, refleksion og eftertanke.

Giv dig tid til at tænke klart og se tingene i et større perspektiv.

Automationsgrad, dengang og nu

Det som er interessant er at se hvordan man i 1955 opdelte produktionen i ”Manuelle”, ”Mekaniserede” og ”Automatiserede” områder og argumenterede for hvor produktivitetsgevinsterne lå.

Når jeg så samtidig ser en AIM rapport fra 2013 der fastslår at kun 27% af produktionsprocesserne i Danmark er mekaniseret og kun 31% er automatiserede via IT-systemer (automation og industriel it), så bliver jeg en smule overrasket.

Hvis de grundlæggende teser fra 1955 er rigtige, må vi vel konstatere at vi ikke har flyttet os så meget i de seneste 60 år(?)

Den positive version er selvfølgelig, at vi derfor fortsat har et stort potentiale for produktivitetsforøgelse, nok særligt i de små og mellemstore virksomheder (SMV’erne).

Den 3. Industrielle Revolution

Det som filmen forholder sig til – uden dog helt at vide det – er faktisk den 3. Industrielle Revolution, hvor produktionsapparatet og produkterne blev optimeret til automatisk masseproduktion.

Introduktionen af it-udstyr skimtes allerede, dog primært i form af hulkort og bånd til ”recorded playback”.

Den 4. Industrielle (R)evolution

Når man ser tingene sådan lidt i et historisk perspektiv, giver det god mening at diskutere forskellen på en industriel revolution og en industriel evolution.

Den 4. Industrielle Revolution bliver helt sikkert også en evolution med ”step by step” implementering af de nye teknologier og ideer.

Vi må endnu engang konstatere at ting tager tid, og at vi nok må overlade det til vores kommende kollegaer, at kunne vurdere, om vi i her i 2014 så rigtigt omkring hvordan fx robotteknologien, Big Data, The Internet of Things, Integrated Engineering og den 4. Industrielle Revolution / Industry 4.0 vil præge fremtidens produktion og automation.

Jeg tror at vi ser rigtigt, og at industriel it og software i al almindelighed, vil ændre vores branche fundamentalt de kommende år.

Illustration: Paul Sakuma/Associated Press

Hvem der dog bare havde en tidsmaskine

Dansk Automationsselsbab - DAu

Illustration: Privatfoto

Læs mere om DAu på vores hjemmeside og på LinkedIn.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten