Teknologi 4.0 bloghoved

Det er atter sexet at være ingeniør

Indtil for få år siden blev en ingeniør typisk karikeret som en tør, usexet og verdensfjern nørd. Til gengæld har tatoverede hipstertyper med strikhue og skovhuggerskæg længe indtaget en uudfordret position som unges rollemodeller. Det er for mig uforståeligt, og det er på høje tid, at vi ændrer den opfattelse.

Modsat de fleste laid-back caffelattedrikkende hipstere på deres hjemmebyggede pallemøbler er det jo os ingeniører, der fokuserer på virkeligheden. Dagligt er ingeniører nemlig engagerede i at levere innovative, kreative og gennemberegnede løsninger på nutidens og fremtidens udfordringer.

Det er os ingeniører, der er med helt fremme, når det handler om disruptive teknologiers potentiale og anvendelighed. Fleksibel automation, robotteknologi, kunstig intelligens, big data og internet of things er ingeniørtermer – de er sjældent noget, der kommer ud af en hipsters skæg.

Det er ikke alene ingeniørbegreber. Det er også teknologiske fænomener, der vil ændre verden. Og desto sværere, mere udfordrende og udviklende de teknologiske fænomener er for en vaskeægte ingeniør, desto bedre.

Rapport dokumenterer samfundsmæssig betydning

At ingeniørerne spiller en vital samfundsmæssig rolle, bekræftes i en dugfrisk undersøgelse fra Akademiet for Tekniske Videnskaber. Rapporten, der har henvendt sig til 2.300 danske produktionsvirksomheder, konkluderer, at det går ekstra godt for de virksomheder, der målrettet satser på ingeniørviden og teknologisk innovation.

ATVs omfattende rapport dokumenter, at virksomheder, der har ingeniørkompetencer inden for STEM (Science, Technology, Engineering og Math) både er betydeligt mere innovative, produktive og eksportorienterede end den gennemsnitlige danske industrivirksomhed.

Rapporten viser således, at STEM-virksomhederne står for 40 % af Danmarks eksportindtjening. Samtidig rykker det på væksten. STEM-virksomheder har nemlig haft en omsætningsstigning på hele 24 procent i perioden 2011 til 2015. Målt i rede penge er det en omsætningsvækst på 170 mia. kroner, og en stor del af den indtjening opnås gennem eksportindtægter.

Som ingeniør gør det mig selvsagt pivstolt. Læg dertil, at søgemønstret til ungdomsuddannelserne nu endelig ser ud til at ændre sig i retning af større interesse for naturvidenskab frem for humaniora.

Måske er det atter ved at blive hot, in og sexet at være ingeniør? I så fald er det godt nyt for dansk vækst, velstand og velfærd.

Hipsters: move aside!

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Hansen er civilingeniør og adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Technicon. Han arbejder med bl.a hyperfleksible automationsplatforme i EU-projektet RAMPup og i MADE. Han blogger om, hvordan ny teknologi og Industri 4.0 vil påvirke produktioner og forretningsmodeller.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det var dog arrogant. Der er vel ingen grund til at nedgøre andre for at fremhæve sig selv. Jeg er selv ingeniør, drikker ikke cafe latte, og er ikke hipster, men der findes jo og er plads til alle kombinationer - også ingeniører der er hipstere og andre hipstere der har en vigtig position i samfundet.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten