forskningsingeniøren bloghoved

Apple har forstået det

Lad mig starte med min egen computer- og platformmæssige baggrund: Jeg har i mange år arbejdet i Windows, først på stationære computere og siden på en bærbar computer. Derefter har jeg i en årrække benyttet Ubuntu, og for to år siden købte jeg en Macbook. Jeg vil på den baggrund ikke kalde mig ekspert - der er alt for mange, som påkalder sig denne titel uretmæssigt - men til gengæld hævde, at jeg som forbruger har en vis erfaring med flere forskellige platforme.

Apples produkter var for år tilbage nicheprodukter, som det var forbeholdt en udvalgt (kreativ?) skare at købe og benytte. Siden da har meget ændret sig, og man tager vel næppe munden for fuld, hvis man påstår, at deres produkter - herunder specielt deres forskellige bærbare computere - er blevet mainstream, næsten allemandseje. Selv på mit eget universitet, DTU, hvor alle "nørderne" og "Ubuntu-typerne" studerer, ses mange Macbooks, og det er for mig et tydeligt tegn på udbredelsen af Apple-computerne.

Interessant er det, hvorfor Apples produkter nu er blevet så udbredte. Kritikerne hævder, at man betaler dyrt for Apples produkter for at opnå udseende og status, mens det reelle indhold ikke lever op til priserne; Hardwaremæssigt får man mere for pengene andre steder. Dette er, tror jeg, et faktum: Komponenterne i Apples computere er gode, men ikke bedre end, hvad man kan få i andre, billigere computere.

Illustration: Privatfoto

For noget tid siden diskuterede jeg emnet med nogle venner, og én slog for mig hovedet på sømmet: Apple har forstået, at det er funktionalitet, dvs. programmer og små detaljer, som gør arbejdet med computeren nemt og effektivt, og ikke stadig større og bedreydende computere, som den gennemsnitlige bruger vil have. Hvis man laver beregningsmæssigt tunge opgaver, er det naturligvis vigtigt, hvad processoren kan yde, men for mange er dette fuldstændig ligegyldigt - så er funktionalitet vigtigst.

Forleden dag læste jeg, at man ikke selv kan udskifte komponenter i Apples nye Macbook Pro. Jeg vendte tilbage til min ven fra ovenfor, og ang. mulighederne for selv at skifte komponenter - eller manglen på samme - kommenterede han:

Hvem gør det længere? Skulle mene at der er mulighed for at fremtidssikre sig ved at købe en topmodel. Desuden tror jeg ikke, at hvis man er typen der gladeligt giver 17.000 kr for en computer også er typen der skiller den ad for at sætte flere RAM i. Jeg køber heller ikke en ny bil og så smider en anden gearkasse i. Er man den samle-selv-type så køb en PC, et IKEA møbel, eller noget LEGO.

Hvis man er "jeg vil gerne have fingrene langt ind i både software og hardware"-typen, er man givetvis dårligt stillet med en Apple computer. Er man derimod typen, der gerne undgår at skulle pille ved disse ting og foretrækker en funktionel computer, hvor tingene bare spiller, er en Apple computer ud fra mine erfaringer et godt valg.

Apple har forstået det.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og når der går en pærer i din nye bil syntes du også det er i orden at du må betale et værksted 10.000 kr for at skifte den, for motoren skal ud af bilen først.

 • 0
 • 0

Og når der går en pærer i din nye bil syntes du også det er i orden at du må betale et værksted 10.000 kr for at skifte den, for motoren skal ud af bilen først.

Hvis der ryger en pære i æblet er det ikke et lovkrav at den skiftes for at måtte køre på internettet igen. Appel er mere at sammenligne med en Vespa, et sjovt køretøj der altid gør hvad man har brug for.

 • 0
 • 0

Apple har forstået, at det er funktionalitet, dvs. programmer og små detaljer, som gør arbejdet med computeren nemt og effektivt, og ikke stadig større og bedreydende computere, som den gennemsnitlige bruger vil have.

Kan dette uddybes en smule? Min største anke med Apple har altid været, at jeg ikke kan se, hvad jeg får for alle de ekstra penge, hvis man ser bort fra designet, som unægteligt er meget elegant ift. stort set alle andre bærbare computere. Tværtimod kan jeg kun se problemer ift. understøttelsen af Mac OS i de programmer jeg anvender på studiet.

 • 0
 • 0

at sagsøge alt og alle, til hinder for innovation, på trods af de selv har stjålet med arme og ben. softwarepatenter og advokater er en dejlig kombo (...) og gøre deres systemer totalt lukkede. open source - dø !!!

de har også forstået at løbe fra garantien på deres produkter (se bare kontant) og give topchefen en årsløn på 2.1mia, selvom fabrikkerne må ha' selvmordsnet hængene - men alt dette betyder intet, når æblet er glorificeret i alverdens medier, for hvad gør vi ikke i vesten for at få fingrene i et status symbol som dette "se mig og min fine mac book, den er åh så dyr".

der er mere omkring softwarepatenter m.v. på www.gratisogfri.dk - men det har æble drengene næppe nogen interesse i.

 • 0
 • 0

Tak for indlæg og kommentarer.

Et par svar og kommentarer fra min side:

Og når der går en pærer i din nye bil syntes du også det er i orden at du må betale et værksted 10.000 kr for at skifte den, for motoren skal ud af bilen først.

Nej, det synes jeg naturligvis ikke. Og jeg forstår ikke helt analogien; Udgangspunktet for din kommentar er, at man med stor sandsynlighed kommer i en situation, hvor der skal laves store indgreb i computeren. Jeg har intet statistik for det, men jeg har aldrig hørt, at nogle havde alvorlige og vedvarende hardwareproblemer med deres Apple-computere - hvilket jeg til gengæld har om mange andre producenter.

Kan dette uddybes en smule? Min største anke med Apple har altid været, at jeg ikke kan se, hvad jeg får for alle de ekstra penge, hvis man ser bort fra designet, som unægteligt er meget elegant ift. stort set alle andre bærbare computere. Tværtimod kan jeg kun se problemer ift. understøttelsen af Mac OS i de programmer jeg anvender på studiet.

Har du haft en Apple-computer? Jeg hører ofte lignende kommentarer fra folk, som aldrig selv har haft et Apple-produkt, og så forstår jeg ikke, hvordan man kan drage konklusioner om, hvad man ikke får, når man køber en Apple-computer. Hvis du har haft eller har én, var det så en skuffende oplevelse?

For mig er det mange små ting, som giver en god og let oplevelse, når jeg bruger computeren; Indbygget PDF-printer, hurtig navigation i menuer og mellem programmer ved brug touchpaden, nem installation af programmer/devices. Det lyder måske kun som småting, men jeg kan bare sige, at der for mig ER forskel på den oplevelse, jeg havde med tidligere computere, og den, jeg har med min Macbook.

Ang. programmer: Hvilke kan du ikke køre i Mac OS? Jeg har ingen problemer haft; Benytter de internetbrowsere jeg vil (Firefox og Chrome), det mailprogram jeg vil (Thunderbird), LaTeX, Maple, MatLab, og derudover er der fuld understøttelse til tekstbehandling (Word, OpenOffice). Så min egen erfaring er, at der ingen problemer har været.

til hinder for innovation

Jeg synes personligt, at Apple er blandt de teknologiproducenter, der er fremkommet med fleste innovative produkter det seneste tiår. F.eks. er musikdevices, tablets og touchtelefoner noget helt andet i dag pga. iPod, iPads og iPhone. Jeg hævder ikke, at disse er teknologier eller koncepter, som Apple har opfundet - men de har gjort det i praksis på et niveau, som har løfte disse grene af teknologierne.

de har også forstået at løbe fra garantien på deres produkter

Jeg har to gange haft brug for garanti i forbindelse med Apple-produkter; Den ene gange fik jeg inden for to minutter et par nye høretelefoner til min iPod Touch, den anden gang fik jeg en helt ny iPod Touch, selvom det viste sig, at der slet ikke var noget i vejen med den. Dette er blot eksempler, men Kontakt bringer også altid udvalgte historier, ud fra hvilke man nemt får det indtryk, at alle omtalte firmaer er de rene svindlere. Er der noget statistik for, at Apple løber mere fra garantien end andre tilsvarende producenter?

 • 0
 • 0

For mig er det mange små ting, som giver en god og let oplevelse, når jeg bruger computeren; Indbygget PDF-printer, hurtig navigation i menuer og mellem programmer ved brug touchpaden, nem installation af programmer/devices. Det lyder måske kun som småting, men jeg kan bare sige, at der for mig ER forskel på den oplevelse, jeg havde med tidligere computere, og den, jeg har med min Macbook.

Jeg har ikke personligt ejet en Apple computer, da jeg ikke kunne bruge én på mit studie, men jeg har haft adskillige i hånden og arbejdet med dem. Jeg synes ikke, at navigationen går hverken hurtigere eller langsommere umiddelbart, men når jeg får en ny computer så har jeg en liste af ting, som jeg skal bruge et par timer på at downloade og installere - fx en PDF-printer dengang det ikke kom med office pakken. Det er for mig at se en ret god timeløn ift. det jeg sparer på ikke at købe en Apple computer?

Installation af programmer og devices er da i øvrigt heller ikke svært i Windows? Jeg stikker mine ting i USB-stikket og så virker det! Hvordan kan det blive nemmere? Installation af software er "Kør", "Accepter", "Næste", "Næste", "Afslut".... igen... hvordan kan det blive nemmere?

For at opsummere - min oplevelse med Mac OS og Apple har aldrig været dårlig. Jeg har bare aldrig haft den oplevelse, der gør, at jeg vil betale det ekstra, som det unægteligt koster mig at anskaffe én.

Ang. programmer: Hvilke kan du ikke køre i Mac OS? Jeg har ingen problemer haft; Benytter de internetbrowsere jeg vil (Firefox og Chrome), det mailprogram jeg vil (Thunderbird), LaTeX, Maple, MatLab, og derudover er der fuld understøttelse til tekstbehandling (Word, OpenOffice). Så min egen erfaring er, at der ingen problemer har været.

FE-programmer som Abaqus og Ansys fx, der bruges på bygningsingeniøruddannelserne. Autodesk produkter som Revit er et andet eksempel på et program, som skal køres via Bootcamp (Windows emulator for de uindviede) for at virke på Mac OS. Understøttelsen af Mac OS er blevet meget bedre med årene, men der er stadig huller, og det er en bekymring, som jeg meget gerne vil være foruden.

Der er rigtig mange områder, hvor Apple produkter er mere gennemførte og bedre designet, men købet af en Mac eller PC er et spørgsmål om, hvilke behov man har som bruger, hvilke IT-kompetencer man har og hvad man vil betale for.

Jeg vil desuden give dig ret i, at Apple absolut har været én af de mest innovative virksomheder indenfor den seneste årrække. Iphone alene var jo et paradigmeskift indenfor mobilteknologi.

 • 0
 • 0

Tværtimod kan jeg kun se problemer ift. understøttelsen af Mac OS i de programmer jeg anvender på studiet.

Da jeg i '95 købte min første Mac og såmænd også de 2 næste, ja helt op til og med Mac OS 9.2, var Apple gearet til at samarbejde med andre systemer. Det er slut nu. Nu er man nærmest tvunget til at fortsætte med Apple's produkter, hvis man har været så dum at investere i Apple èn gang. Jo Apple har lært noget af Microsoft - desværre alt for meget.

 • 0
 • 0

helt op til og med Mac OS 9.2, Apple gearet til at samarbejde med andre systemer. Det er slut nu.

Det er vist en ret generel udtalelse.

Macs er de computere, der idag kan køre flest forskellige operativsystemer fra kold boot, og OSX i sig selv snakker fint Windows, både i form af SMB, remote desktops, MS Office, NTFS/FAT32 filsystemer og hvad der ellers kan være brug for.

Vil man køre Windows, er der umiddelbart mindst 4 måder at gøre det på, hvor 2 af dem koster ingenting ud over en Windows licens.

Tilbage i OS9 dagene skulle du være heldig, om du kunne overhovedet snakke korrekt TCP/IP eller rode rundt i Apple Talk menuen uden hele OS'et gik ned.

Men leder du bare efter noget der kan køre meget specifikke Windows programmer, kan du lige så godt købe en Windows PC, for så får du ikke ret meget ud af OSX' fortræffeligheder.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke personligt ejet en Apple computer, da jeg ikke kunne bruge én på mit studie

Det er ofte det problem, jeg støder på: Folk, der ikke har ejet en Macbook, og som derfor ikke har arbejdet med dem i lang tid, har - på trods af den manglende erfaring hermed - en klar mening om, at man ikke har en anden brugeroplevelse end i Windows. Det er fra mit perspektiv helt i orden ikke at ville have en Apple-computer, men dommedagsprofetierne om, at man ikke får en anden oplevelse end i Windows - fra folk, som ikke har ejet en Apple-computer - er jeg ganske uforstående overfor. Jeg har aldrig hørt nogen, som rent faktisk købte en Macbook, og som derefter havde følelsen, at "det er bare som Windows, men lidt dyrere".

Det er for mig at se en ret god timeløn ift. det jeg sparer på ikke at købe en Apple computer?

Jeg gav nogle få konkrete eksempler på, hvad jeg synes fungerer godt på en Macbook. Hvis man derefter tror, at det kun er de tre ting, man får ekstra, så bliver regnestykket fra Apples synspunkt dårligt. Pointen for mig er, at de nævnte ting - og mange andre - er sammentænkt som en enhed, som gør, at alting spiller sammen, og at alting virker nemt. Du har ret i, at man selvfølgelig kan installere en PDF-printer i Windows, men hvorfor er den ikke med som standard? Og hvad eksempelvis med Postscript-filer, hvordan håndterer Windows dem? I OS X dobbeltklikker man på dem, og så åbner de helt automatisk - i Windows sker dette ikke. Man kan naturligvis hente et program, der kan klare det, men det er gjort i OS X. Igen: Dette er små ting, men det er for mig den væsentlige pointe: Apple har tænkt grundigt over, hvad man som computerbruger har brug for - og så har de implementeret det.

FE-programmer som Abaqus og Ansys fx, der bruges på bygningsingeniøruddannelserne. Autodesk produkter som Revit er et andet eksempel på et program, som skal køres via Bootcamp (Windows emulator for de uindviede) for at virke på Mac OS. Understøttelsen af Mac OS er blevet meget bedre med årene, men der er stadig huller, og det er en bekymring, som jeg meget gerne vil være foruden.

Det er naturligvis uheldigt, at de programmer, som du/I skal bruge, ikke kan køres på OS X - og hvis det er vigtigt, forstår jeg udmærket, at det er en væsentlig grund til at holde sig fra OS X. Men er det Apples skyld? Altså kører programmerne på alle andre platforme? Er det ikke producenterne, som skal udvikle deres programmer til de relevante platforme? Som jeg nævnte, kører f.eks. Maple og MatLab både i Windows, Linux og OS X, og det gør de vel, fordi producenterne har udviklet versioner til alle platforme.

Hvis man oplever, at programmer ikke kan køre i OS X, er det naturligvis ens referenceramme, og min egen oplevelse er, at jeg ikke på nogen måde har været begrænset mht. programmer i OS X.

 • 0
 • 0

Det er naturligvis uheldigt, at de programmer, som du/I skal bruge, ikke kan køres på OS X - og hvis det er vigtigt, forstår jeg udmærket, at det er en væsentlig grund til at holde sig fra OS X. Men er det Apples skyld? Altså kører programmerne på alle andre platforme? Er det ikke producenterne, som skal udvikle deres programmer til de relevante platforme? Som jeg nævnte, kører f.eks. Maple og MatLab både i Windows, Linux og OS X, og det gør de vel, fordi producenterne har udviklet versioner til alle platforme.

Det var ikke en diskussion om skyldsplacering men hvorfor nogen valgte den ene frem for det andet.

 • 0
 • 0

[quote] Det er naturligvis uheldigt, at de programmer, som du/I skal bruge, ikke kan køres på OS X - og hvis det er vigtigt, forstår jeg udmærket, at det er en væsentlig grund til at holde sig fra OS X. Men er det Apples skyld? Altså kører programmerne på alle andre platforme? Er det ikke producenterne, som skal udvikle deres programmer til de relevante platforme? Som jeg nævnte, kører f.eks. Maple og MatLab både i Windows, Linux og OS X, og det gør de vel, fordi producenterne har udviklet versioner til alle platforme.

Det var ikke en diskussion om skyldsplacering men hvorfor nogen valgte den ene frem for det andet.[/quote]

Men udgangspunktet for mit indlæg var ikke en undren over, hvorfor ikke alle mennesker har en Apple-computer. Jeg har fuld forståelse for, at man vælger noget andet, f.eks. fordi man har brug for programmer, som ikke kører i OS X. Så: Har man, af den ene eller anden grund, valgt en anden platform, er det helt fint med mig, og jeg har ingen interesse i eller intention om at "omvende" folk, der har truffet dette valg.

Hvad jeg derimod gerne ville frem til er, at Apple leverer, hvad mange/den gennemsnitlige computerbruger gerne vil have. Den gennemsnitlige bruger anvender ikke avancerede byggeteknisk software, men derimod internetbrowsere, mailklienter, tekstbehandling og regneark og lignende basal software. Alt dette kører udmærket på alle platforme, men ud fra egne erfaringer - og fra hvad jeg hører fra ALLE andre Mac-brugere - fungerer denne basale computerbrug bedre, mere effektivt og på en lækrere måde på en Mac. Og det tror jeg er grunden til, at Apples computere har vundet så meget frem i de seneste år.

 • 0
 • 0

Folk, der ikke har ejet en Macbook, og som derfor ikke har arbejdet med dem i lang tid, har - på trods af den manglende erfaring hermed - en klar mening om, at man ikke har en anden brugeroplevelse end i Windows.

Omvendt så er det et standardargument, at fordi man ikke har ejet en Mac computer, så er man diskvalificeret fra debatten, selvom man har erfaring med og har arbejdet på dem. Hvis man som objektiv læser kigger i denne debat, så er der jo ingen, der pynter sig med lånte fjer. Du har en oplevelse af Mac computeren, som du kan stå inde for, da du ejer én. Jeg har en anden oplevelse, men påpeger samtidig, at jeg ikke ejer én, men kun har arbejdet på dem i perioder. Det er jo i og for sig en udmærket og nuanceret debat, som den objektive læser selv kan tage stilling til :)

Men for nu at vende tilbage til udgangspunktet, så tror jeg nu egentlig du ret i din overskrift. Apple har nemlig forstået, hvad en god brugeroplevelse er for den gennemsnitlige bruger, og som alt andet er det jo en afvejning af behov, der bestemmer hvilken computer man køber.

 • 0
 • 0

Omvendt så er det et standardargument, at fordi man ikke har ejet en Mac computer, så er man diskvalificeret fra debatten, selvom man har erfaring med og har arbejdet på dem.

Tillad mig at nuancere mit udsagn: Hvis man ikke har ejet en Macbook, men har arbejdet meget på denne platform, har man naturligvis en oplevelse af denne at have sine holdninger og synspunkter i. Så hvis du ikke har ejet én, men har arbejdet meget på én, så er du fra mit perspektiv kvalificeret til at udtale dig om, hvad man får og ikke får i en Apple-computer:-)

Når jeg stikker lidt til denne pointe er det, fordi jeg ofte har mødt kritik fra folk, som aldrig har arbejdet på en Macbook, hverken i kort eller lang tid. De har set computerne på afstand og set, hvad de koster, og på den baggrund konkluderer de, at man får pænt design og intet andet. Derfor er jeg blevet en smule allergisk over for den type udsagn.

 • 0
 • 0

Når jeg stikker lidt til denne pointe er det, fordi jeg ofte har mødt kritik fra folk, som aldrig har arbejdet på en Macbook, hverken i kort eller lang tid. De har set computerne på afstand og set, hvad de koster, og på den baggrund konkluderer de, at man får pænt design og intet andet. Derfor er jeg blevet en smule allergisk over for den type udsagn.

Det er velkendt, at en Apple/Windows debat om fordele og ulemper meget hurtigt kan flyde over i semi-religiøse holdninger uden bund i virkeligheden. Derfor er det også godt at se, at denne tråd har forløbet nogenlunde sobert indtil videre :)

 • 0
 • 0

Det er velkendt, at en Apple/Windows debat om fordele og ulemper meget hurtigt kan flyde over i semi-religiøse holdninger uden bund i virkeligheden. Derfor er det også godt at se, at denne tråd har forløbet nogenlunde sobert indtil videre :)

Enig! Jeg var også spændt på, hvilke angreb på Apple mit indlæg ville afstedkomme, men jeg synes, at det (meste) har været seriøst indtil videre:-)

 • 0
 • 0

Jeg har lyst til at komme med et indspark, men jeg er lidt i tvivl om vi kun snakker MacBooks, eller om det er hele Apples hardwarepark der er i tale. Som PC-bruger der aldrig har hverken ejet eller brugt en MacBook, er min mening om Apples produkter ganske i overensstemmelse med indlægsstarteren: Efter hvad jeg hører har Apple netop formået at fremstille produkter der er intuitive og stabile at bruge for menigmand, men vanskelige at ændre på for pilfingrede nørder - sådan nogen som mig. Min kone har haft et antal iPods, og det er ganske fornøjeligt at bruge disse maskiner. Når så Apple er i stand til at konstruere hardware og software i den kvalitet og med den brugervenlighed, så undrer det mig at de vil være bekendt at lave sådan noget bras som iTunes. For magen til møg skal man lede længe efter. Noget så simpelt som at lægge et par fotos over på en iPod måtte jeg simpelthen opgive. At slette et antal musiknumre er tæt på ugørligt, med mindre man virkelig har tålmodigheden i orden. At mp3-filer skal have en helt bestemt bitrate for at kunne afspilles er jeg ude af stand til at forstå begrundelsen for. At man ikke kan hente sin musik ud fra iPod igen kan jeg til nød forstå. Det er vistnok noget med at gøre livet surt for piraterne. Men irriterende er det, når man nu er kommet til at slette musikken fra sin PC. Der er mere, men nu var det ikke for at skrive en komplet liste over ankepunkter.

Ingen tvivl om at Apple laver fine ting. Og iTunes er bare undtagelsen der bekræfter reglen!

 • 0
 • 0

At man ikke kan hente sin musik ud fra iPod igen kan jeg til nød forstå. Det er vistnok noget med at gøre livet surt for piraterne. Men irriterende er det, når man nu er kommet til at slette musikken fra sin PC.

Så syncroniserer du bare iPoden med iTunes. Når numrene ikke er på PCen forsvinder de fra iPoden. Hvis billederne er i mappen: Billeder eller pictures syncroniserer du bare iPoden med indstillinger sat til åbn iTunes når denne iPod er tilsluttet. Klik på iPod i iTunes og klik på billeder i menuen for oven og vælg ,,alle mapper". Du kan endda bruge din iPod som extern harddisk.

 • 0
 • 0

Det er åbenbart en diskvalificerende egenskab, aldrig at have ejet en iX, så med dette forbehold udtaler jeg mig i debatten :-).

Jeg mener Apple laver nogle enormt flotte produkter, som fungerer let og intuitivt. Kender man dem (som jeg gør fra mit arbejde, hvor jeg til tider er nødt til at hjælpe kolleger med iconfiguration), er det oftest let og enkelt at få de forskellige opgaver til at fungere gnidningsfrit. Går der noget galt, er man så oftest på Herrens mark, for de grundlæggende settings skal jo være GUI...

Min største anke mht. Apple er som overskriften lyder, lukketheden. Apple laver nogle enormt lukkede SW-produkter. Eksempelvis kan Facetime kun bruges fra iOS til iOS. De glade AUC-programmørers netværksmålingssoftware fungerer kun på Android, for iOS er for lukket. En lille genial APP som Dictus kan de ikke få til at fungere på iOS, for de kan ikke få lov til at bruge enhedernes resurser...

Den lukkethed som Apple leverer har denne Verden ikke brug for.

 • 0
 • 0

Apples produkter er skønne at anvende, men også et par lyserøde håndjern, hvor man må danse efter Cupertinos pibe.

Den seneste krigserklæring overfor Google, samt hadet mod Flash er dog irriterende for brugerne. Hvorfor skal Steve Jobs ego få lov til at blande sig så voldsomt.

iTunes på Mac er fornuftigt, men iTunes på Windows 7 er det mest amatøragtige software man kan komme ud for.

Apples store succes er at de har givet forbrugeren, med streg under forbrugeren, en flot indpakket computer, med et idiotsikkert styresystem, så forbrugeren er efterladt med en følelse af god smag og potens. Og en noget lettere pengepung. Så længe forbrugeren er glad er det et fornuftigt bytteforhold.

Personligt forlod jeg apple platformen efter 15 år da jeg skulle skifte bærbar sidst - en 17 tommer skærm hos Apple ville koste mindst 17.000 kr, mens en HP i lidt mindre imponerende kvalitet med 18,4 tommer fuld HD kostede 8.500. Jeg bærer den ekstra vægt med ynde.

Windows 7 er overraskende velfungerende og når det ikke er nok bliver der bootet i Ubuntu. Dertil er overvejelserne at lave en hackintosh på sigt.

Apple henvender sig til købestærke forbrugere. Det der tiltrækker den gruppe er ikke nødvendigvis stærke specifikationer eller software, der kræver at man ved noget/gider sætte sig ind i noget.

Jeg skylder dog Apple tak for at basere deres system på Darwin, for jeg fik lyst til at lære unix kommandoer....

Med venlig hilsen Lennart

 • 0
 • 0

Går der noget galt, er man så oftest på Herrens mark, for de grundlæggende settings skal jo være GUI...

Nu er Mac OS X jo en certificeret Unix, så du kan da godt styre det hele fra kommandolinien, hvis du har lyst, fakstisk er der mange ting, der kun kan styres fra kommandolinien... Mac OS X er et mekka for sande nørder, du får jo Bash, Gcc, Perl, X11, Ruby, Python, Emacs, Vi og meget meget mere med på alle Mac computere.

Min største anke mht. Apple er som overskriften lyder, lukketheden. Apple laver nogle enormt lukkede SW-produkter. Eksempelvis kan Facetime kun bruges fra iOS til iOS.

Gør Silverlight så Microsoftuniverset til et lukket system ? (det fungerer ikke på Android)

De glade AUC-programmørers netværksmålingssoftware fungerer kun på Android, for iOS er for lukket.

Måske har de ret, måske vil AUC folkene bare ikke understøtte iOS. iOS tillader ikke Apps at tilgå hardwaren direkte, hvilket er et valg Apple har foretaget, for at undgå problemer med kompatibilitet, når nye udgaver af hardware kommer på markedet. Og det fungerer jo fint, - de fleste gamle apps fungerer stadigvæk fint på den nyeste hardware.

En lille genial APP som Dictus kan de ikke få til at fungere på iOS, for de kan ikke få lov til at bruge enhedernes resurser...

Mærkeligt, for Dictus henviser jo selv til Dragon Dictation, som jo åbenbart fungerer fint på iOS.

Den lukkethed som Apple leverer har denne Verden ikke brug for.

Verden har stemt, og verden er åbenbart uenig med dig.

 • 0
 • 0

Den seneste krigserklæring overfor Google, samt hadet mod Flash er dog irriterende for brugerne. Hvorfor skal Steve Jobs ego få lov til at blande sig så voldsomt.

Hvis brugerne virkeligt synes det var så irriterende, så ville de vel ikke købe iOS devices ?

Apples store succes er at de har givet forbrugeren, med streg under forbrugeren, en flot indpakket computer, med et idiotsikkert styresystem, så forbrugeren er efterladt med en følelse af god smag og potens.

Selv om en Apple produkter er godt designet, er der faktisk rigtigt mange udviklere der køber dem, faktisk vil du se rigtigt mange Apple computere på universiter og konferencer. Husk nu at Mac OS X er certificeret Unix, og at der følger mange, mange open source kommandolinie programmer med enhver Mac.

Personligt forlod jeg apple platformen efter 15 år da jeg skulle skifte bærbar sidst - en 17 tommer skærm hos Apple ville koste mindst 17.000 kr, mens en HP i lidt mindre imponerende kvalitet med 18,4 tommer fuld HD kostede 8.500. Jeg bærer den ekstra vægt med ynde.

Hvis du ikke synes det er pengene værd, så er det da et fornuftigt valg.

Dertil er overvejelserne at lave en hackintosh på sigt.

Ok, så Mac OS X er åbenbart ikke så dårligt alligevel :-)

Apple henvender sig til købestærke forbrugere. Det der tiltrækker den gruppe er ikke nødvendigvis stærke specifikationer eller software, der kræver at man ved noget/gider sætte sig ind i noget.

Apple tiltrækker alle typer af forbrugere, også dem, der gider at sætte sig ind i noget.

Jeg skylder dog Apple tak for at basere deres system på Darwin, for jeg fik lyst til at lære unix kommandoer....

Nemlig :-)

 • 0
 • 0

Jeg har ikke Apple som andet end perifer platform og der er ikke noget support for andet end Win7 på mit arbejde. Jeg kan se at de kolleger, som køber et Apple-produkt til tider løber ind i en mur, fordi de muligheder de har for at konfigurere, er begrænsede - formentlig for ikke at forvirre de yndige hoveder ;-)

Silverlight på Android? Jeg bruger meget lidt tid på Silverlight, men 2 sek på Google giver følgende: http://www.w7h.dk/index.php/9142

Iflg. udviklerne af Dictus, som blev interviewet af Harddisken på DR P1, havde de ikke lavet en udgave af Dictus til iOS, idet det var for bøvlet at arbejde med Apples produkter. At de henviser til et andet firmas produkter synes jeg faktisk er enormt god service (eller også får de procenter af salget - who knows?)

Der står følgende i artiklen (http://ing.dk/artikel/129895-aalborg-app-a...):

Foreløbigt fås app'en kun til Android (søg efter nds8 i Google Play). Martin Dam fortæller, at der også er en iPhone-udgave i støbeskeen, men at det blandt andet er en udfordring at få lov at tilgå informationer om eksempelvis radioforbindelsen i Apples telefoner, hvilket er nemmere med Android-produkter.

Det må du jo så tolke som du vil, hvilket det lader til at du gør ;-)

Ja, verden har stemt og verden er uenig med mig. Det tager jeg dog ikke som et eksempel på at verden har ret. Der er en del eksempler i historien på at man i demokratiets navn har valgt forkert.

 • 0
 • 0

Hvis brugerne reelt havde helt frie og konfigurerbare valg, kunne det være et argument for at noget er godt. Apples produkter er veldesignede og tiltrækkende, men også udtryk for et kompromis. Du får noget ved at give noget. Enten betaler du en overpris eller også må du leve med begrænset funktionalitet. Apples marketingsafdeling er eminent til at fortælle forbrugeren at produktet er vidunderligt, og forbrugeren kan så vælge at slå fornuften fra.

I mit professionelle virke som gymnasielærer ser jeg mine elever komme slæbende med den ene dyre MacBookPro efter den anden, men de anvendes primært til facebook og tetris. To aktiviteter, der ikke kræver noget af hardwaren. Få elever forstår hvad deres maskine egentlig kan - alle bliver blæst af banen hvis man åbner "Terminal".

Apple er succesfuld, men derfor behøver man ikke at drikke deres marketingssaftevand. Se klart, tænk selv.

Med venlig hilsen Lennart

 • 0
 • 0

http://it.slashdot.org/story/12/06/16/2372...

http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/gala...

For nylig bad en bekendt mig om at hjælpe hende med flg. problem: http://androidforums.com/samsung-galaxy-mi...

Jeg måtte indrømme, aldrig at have set noget lignende på iOS, og havde visse problemer med at forklare disable USB-debugging fixet.

Android-folket svælger i Apple-fodfejl, men er tilsyneladende helt ok med at skulle bruge besynderlige workarounds for at få deres mobil til at virke.

Hvordan kan man nogensinde forvente, at neurotypiske ikke-ingeniører nogensinde ville gide gå igennem det, for at få deres mobil til at fungere? Der er absolut et marked for iOS til mennesker uden hang til daglig config-fil redigering.

 • 0
 • 0

Ja, og iPhone4 havde et lille problem med antennen, hvor en bestemt måde at holde den på udløste signaludfald... Et problem jeg ALDRIG har hørt om på en Android-telefon.

Når min hustru og jeg kører i bil sidder hun ofte og brokker sig over at der er udfald på hendes 3G-forbindelse på telefonen (iPhone 3GS). Samtidig deler jeg min telefons (Samsung Nexus S) 3G-forbindelse via wifi-hotspot med de øvrige brugere i bilen - uden afbrydelser.

På den måde kan de to lejre skyde efter hinanden, og hvor er det dog inderligt ligegyldigt. Der er tale om avanceret teknologi og det kan til tider være småting, der får platformen til at crashe.

Det jeg ikke bryder mig om er opdelingen indenfor edb-verdenen. Apple lukker sig omkring deres eget økosystem og åbner kun op, når det er til deres fordel - på samme måde som Microsoft har gjort det igennem mange år. Samtidig "forsvarer" Apple deres "opfindelser" i verdens retssale gennem diverse tvivlsomme patenter.

Jeg bryder mig egentlig ikke særligt om Apple, da jeg synes det er et usympatisk selskab, som dog laver nogle uhørt lækre produkter.

 • 0
 • 0

Mit problem med Apple er ikke så meget firmaet i sig selv. Eller jo, deres ekstremt aggressive jura-afdeling som sagsøger i øst og vest er en kende belastende.

Jeg fravælger også Apple pga. jeg kan godt lide fælles standarder, jeg syntes det er lækkert at jeg bare kan sætte min telefon til opladning hjemme hos forældrene hvis jeg har glemt min oplader, ved bare at bruge deres kabel til deres kamera.

Derudover må jeg også tage hatten af for deres marketing afdeling, for det må være herligt at kunne se hvor meget pressen selv reklamere for deres produkter uden de skal gøre noget.

Deres Macbook er uden tvivl kram, de er rigtig solidt bygget, og forstår godt at mange vælger dem. Jeg er nu mere en Lenovo-mand, hvor at jeg også må indrømme at man betaler en del ekstra for lidt ældre hardware, men jeg syntes nu at jeg får det hele igen idet at det er så solidt bygget. Jeg har arbejdet en del med Mac på mit tidligere studie, og jeg syntes ikke det var specielt logisk opbygget, men det er vel fordi jeg har brugt windows så længe at jeg ikke syntes de valg af placering af indstillingsmuligheder var logisk.

Mit største problem med Apple har intet med firmaet at gøre, det er en speciel slags brugere, som jeg syntes der er rigtig mange af, de frelste brugere. Der er rigtig mange brugere som opfører sig kult-agtigt når det gælder Apple. Som aggressive Jehova's vidner man for 10'ende gang må bede om at gå da man ikke er interesseret i at høre om deres budskab.

 • 0
 • 0

Tak til Benny Allan Andersen for følgende:

Hvis billederne er i mappen: Billeder eller pictures syncroniserer du bare iPoden med indstillinger sat til åbn iTunes når denne iPod er tilsluttet. Klik på iPod i iTunes og klik på billeder i menuen for oven og vælg ,,alle mapper". Du kan endda bruge din iPod som extern harddisk.

og

Ah, du mente: hente musikken ud ad iPoden. Det kan du sikkert, når du bruger iPoden som extern harddisk.

Det er givetvis korrekt (jeg har ikke prøvet det af). Jeg har også en mistanke om, at man formodes at oprette en mappe specielt med "iPod-ting", og så synkronisere denne mappe alene til sin iPod.

Men jeg har for længst fundet et program (til min PC) som kan "det hele". Og min kommentar gik mere på, at iTunes - i modsætning til Apples øvrige produkter - overhovedet ikke er intuitivt at bruge.

Jeg forventer at skulle "nørde" mere eller mindre med min PC for at kunne gøre alt det jeg vil - det er også mange forskellige ting. Jeg forventer at en iPod eller iPhone "bare" virker, uden at jeg skal spilde tid på den.

At jeg skal finde et PC-program som kan gøre dét med min iPod som jeg har brug for at kunne gøre, er i min verden en absurditet.

 • 0
 • 0

Fred være med dig, jer og alle, der vælger et konsumprodukt, der passer til jeres smag, og vaner. Men:

Mit største problem med Apple har intet med firmaet at gøre, det er en speciel slags brugere, som jeg syntes der er rigtig mange af, de frelste brugere. Der er rigtig mange brugere som opfører sig kult-agtigt når det gælder Apple. Som aggressive Jehova's vidner man for 10'ende gang må bede om at gå da man ikke er interesseret i at høre om deres budskab.

Jeg oplever det lige omvendt. Hvis man offentligt indrømmer at være iOS-bruger på et universitet eller i firmaets udviklingsafdeling, falder Android-apostlene over én med det samme, og forsøger at trække deres platformvalg ned over hovedet på én, og forklarer vidt og bredt hvor vigtigt det er at kunne køre bittorrentklienter og åbne en xterm på sin 4" lomme-enhed... Så slap dog af, og indse, at folk er forskellige....! :-)

 • 0
 • 0

For mig at se er OSX det bedste operativsystem på markedet i dag, og dobbelt så meget for superbrugeren/udvikleren.

Det grafiske interface er bedre end hvad windows kan præstere og det er ikke engang sammenlignligt med gnome et al.

Under hjelmen har man så en fuld certificeret unix hvor man kan få hænderne beskidte med alt hvad man har lyst til. Hvis man vil køre et mere GNU-orienteret system (mange er vant til --lange-kommandolinie-argumenter) så kan hele skidtet sagtens compile på platformen.

Jeg har svært ved den prismæssige sammenligning. Prøv at stoppe specs fra en macbook ind i edbpriser og se hvad der dukker op der er billigere? Jeg får kun HP Elitebook, og de er i samme prisleje. Og så har vi ikke engang kigget på byggekvaliteten.

Nej, Apple laver ikke billige, tunge plastikcomputere med det mest skrabede chipset intel laver. Hvis det er det marked man køber computer i, så skal man ikke købe en Mac. Hvis man skal bruge en seriøs computer, så er det svært at finde et bedre alternativ.

Ellers er jeg enig, iTunes på windows er noget bras.

 • 0
 • 0

Jeg har intet statistik for det, men jeg har aldrig hørt, at nogle havde alvorlige og vedvarende hardwareproblemer med deres Apple-computere - hvilket jeg til gengæld har om mange andre producenter.

Jeg er absolut hverken ekspert eller superbruger. Men jeg ejer en 3 1/2 år gammel Mac mini, som har problemer - den går efterhånden jævnligt i "kernel panic". Jeg har prøvet at formattere den, men problemet opstod igen allerede efter knap en måned. Jeg har hverken fyldt harddisken op eller installeret mange programmer. Jeg henter heller ikke film eller musik - bruger den næsten udelukkende til mail, surfing og tekstbehandling. En bekendt af en ven arbejder hos Apple og han mener, at det er en harddiskfejl.

[quote] de har også forstået at løbe fra garantien på deres produkter

Jeg har to gange haft brug for garanti i forbindelse med Apple-produkter; Den ene gange fik jeg inden for to minutter et par nye høretelefoner til min iPod Touch, den anden gang fik jeg en helt ny iPod Touch, selvom det viste sig, at der slet ikke var noget i vejen med den. Dette er blot eksempler, men Kontakt bringer også altid udvalgte historier, ud fra hvilke man nemt får det indtryk, at alle omtalte firmaer er de rene svindlere. Er der noget statistik for, at Apple løber mere fra garantien end andre tilsvarende producenter?[/quote]

Da Mac minien fyldte 13 måneder (og jeg havde brugt den i 10 mdr.), røg bundkortet. Det kom jeg selv til at betale (dyrt) for, fordi jeg ikke havde mulighed for at undvære computer i de 5-6 måneder, det ville tage at få afgjort sagen hos Forbrugerklagenævnet. Apple mente, at det var op til mig at bevise, at bundkortet havde været defekt ved køb. Jeg ved faktisk ikke helt, hvad et bundkort er, så det ville jeg ikke have haft nogen jordisk chance for at bevise uden hjælp.

Senere har jeg læst, at Apple kom til at betale i en tilsvarende sag - den afgørelse kunne jeg godt have brugt et halvt år før...

Til trods for disse oplevelser står der stadig Mac på indkøbssedlen. Den er nemlig så meget nemmere og hurtigere at bruge for sådan en som mig, der ikke er computerhaj. Det skal bare virke. Min første Mac var en lille bærbar fra 1996-7. Den virker stadig upåklageligt - undtagen batteriet, selvfølgelig.

Jeg tror (og håber), at jeg bare har været uheldig med minien. En ven, som har ejet en 10-15 Mac'er efterhånden, har været uheldig med en enkelt mandagsmodel - alle andre har bare fungeret.

 • 0
 • 0

Anandtech skrev i en af deres anmeldelser at køb af en Macbook / iMac bør handle om man vil køre OSX eller ej.

Jeg har kørt med OSX i snart 3½ år, og det er sådan set et fint operativsystem. Jeg har også en windows 7 stationær, og når jeg sidder ved den så savner jeg aldrig rigtig noget fra OS X, så den uddelte begejstring for OS X deler jeg ikke. Det er dog blevet tungere og tungere at køre efterhånden som den er blevet opgraderet (men 179 kr. for en OS opgradering - hatten af for det). Jeg synes min stationær, som har ca. samme processor specs kører endnu bedre efter jeg har fået 64 windows 7.

Jeg forstår godt hvorfor Apple har valgt at fastlåse alle hw komponenter: Det handler om at der en chance for, når en macbook er 2 år gammel og batteriet er ved at være udtjent, at folk så istedet køber en ny macbook istedet for at udskifte batteriet. Det koster $199 at få gjort, eller ca. 1500-2000 kr. når afgifter, moms osv. er regnet med. Det tjener Apple flere penge på, end hvis de køber et nyt batteri, og måske harddisk/ram fra 3. part.

Apples produktstrategi er at prissætte produkterne så højt, at folk der køber produkterne automatisk får behov for at argumentere for hvorfor de har brugt så mange penge på dem. Desuden skaber den høje pris en status værdi.

 • 0
 • 0

Apples produktstrategi er at prissætte produkterne så højt, at folk der køber produkterne automatisk får behov for at argumentere for hvorfor de har brugt så mange penge på dem. Desuden skaber den høje pris en status værdi.

Måske er apple produktstrategi nærmere at satse på high-end kvalitetsprodukter? Hvis man sammenligner apples computere med high-end linierne fra konkurrenterne er de altså ikke mærkbart dyrere.

Det er klart at den høje pris og den høje kvalitet skaber statusværdi. Hvorfor laver B&O ikke et plastik-fantastik TV der kan konkurrere med LG og Samsung og Sony, osv? De vil gerne holde på deres højkvalitets-brand. Apple kunne let lave en iphone-light til halv pris. Men hvorfor skulle de? De kunne sælge dem i bunker og konkurrere direkte med alle de billige android-modeller, men det ville udvande deres brand.

 • 0
 • 0

Måske er apple produktstrategi nærmere at satse på high-end kvalitetsprodukter? Hvis man sammenligner apples computere med high-end linierne fra konkurrenterne er de altså ikke mærkbart dyrere.

Der er vist kun en væsentlig forskel på prisen i butikkerne - ikke på komponenterne. Iflg nedenstående link, koster en iPhone4 mht. produktionspris og salgspris i USA hhv. $187,51 og $599, mens en Samsung Galaxy S koster hhv. $165 og $399.

Så vidt jeg har forstået er det ikke i forhandlerleddet, at den store prisstigning kommer...

Når Samsung ikke kan forvente at kunne få mere end $399 for telefonen, er de jo nok nødt til at spare, hvor de kan. Det kan jeg mærke på min Nexus S, hvor bagsiden er en plastikskal, som jeg egentlig synes er lidt panglet. Det lever jeg dog gladeligt med.

Min hustru mener, at min største modstand mod Apples produkter skyldes at de er moderne (underforstået at det er jeg tydeligvis ikke). ;-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten