Patentkontoret bloghoved

Anderledes julemiddag

De fleste af os kommer jo nok til at holde en anderledes jul i år, end vi oprindeligt havde tænkt.

Når nu man skal lave noget om, kan man jo passende lade sig inspirere af, hvordan andre fejrer jul rundt omkring i verden. Mange har nok hørt om, at det er en tradition i Japan at spise fastfood til jul – ofte specifikt friturestegt kylling fra KFC.

Men selvfølgelig er KFC ikke dem, der har opfundet at friturestege kylling (eller anden fugl), det har ældgamle kulturelle aner. Men hvorfor er det så lige KFC, der har vundet frem som brandet man associerer med den ret?

Der er jo nok mange grunde, men en af dem er formentligt det patent virksomheden Kentucky Fried Chicken Corp tog i 1967 på at stege kyllingen under tryk.

Illustration fra patentet US3245800 gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: Harland Sanders

Metoden er jo egentlig ikke så forskellige fra at putte den panerede kylling i en gryde med boblende olie, men ved at sætte den under tryk, gør man det sværere for vandet i kyllingen at komme til at koge og fordampe. Så tricket skulle være, at det hjælper med at holde kødet saftigt og undgå udtørring.

Patentet er jo for længst udløbet, så de er næppe de eneste, der bruger den metode nu om stunder, og den er nok også blevet videreudviklet igennem tiden, men det har nok alligevel været med til at give KFC forspringet, der skulle til for at blive så store på markedet.

Selvom ideen er smart, og jeg ved, at der også findes trykkogere til ris, tror jeg dog, at jeg vil holde mig til den gode gamle høkassemetode til risengrøden igen i år.

Bruger I spidsfindigt udstyr til at forberede årets julemiddag?

Uanset hvordan I går til det, håber jeg, at I alle kommer godt og sikkert ind i det nye år.

Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten