Alle arkivers moder

Højkvalitetsfilm om amerikansk ingeniørkunst fra halvtredserne. Grinagtig oplysning til borgerne om pubertetsdrenges adfærdsproblemer i tresserne. Mere end 1000 koncertoptagelser med fremragende bands. Eksperimentelle tegnefilm, hørespil, bøger, kunst! Alt sammen til gratis download i valgfrie filformater.

Nej, jeg skriver ikke om easytree.org, Bittorrent eller de andre fildelingstjenester, som jagtes udsigtsløst af rettighedshaverne i håbet om et lukrativt forretningsområde. Det handler om Internet Internet Archive.org, som er et lovligt, prisværdigt og omfattende internetbibliotek til glæde for forskere og ikke mindst de internetbrugere, der vover at træde uden for mainstream-smagen og slippe blikket fra Windows Media Players bevidstløse promovering af tidens dødssyge bimbo-pop.

Bag projektet, som har otte år og flere Terabytes på bagen, står en række amerikanske forskningsinstitutioner. Og Internet Archives fri indhold burde være et funklende forbillede for alle de aktuelle, forsigtige skridt ud i den digitale distribution af indhold. Det er public service, der rykker og forhåbentlig kan inspirere danske folkeoplysere som DR og Folkebibliotekerne til at gøre det samme ad åre.

Skriver undertegnede, mens ørerne fyldes af downloadet Grateful Dead og Little Feat - legendariske bands, som blandt andre generøst har doneret musik til vores fælles offentlige domæne via Internet Archive.org. /kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kan tilføjes, at BBC overvejer at gå i archive.org's fodspor. På nuværende tidspunkt er de ved at undersøge, hvordan de kan gøre deres bagkatalog offentligt tilgængeligt.

BBC undersøger blandt andet om det er muligt at udgive deres arkiv under en Creative Commons licens. Det er en licens der, i modsætning til almindelig copyright, giver brugerne friere mulighed for at bruge materialet i egne produktioner.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten