"AI er i dag, hvad IT var for 30 år siden. Du behøver ikke være verdensmester, men hvis du ikke er med på vognen, kommer du ingen steder".
Det er et citat af Christian Ketels, okay, men hvad mener vi nu?
For 30 siden var internettet lukket land for de fleste og AI var om ikke en by i Rusland, så medicisk udstyr på linje med den "robot", som de der arbejdede med den kaldte: "Didley". (Det skal nok siges hurtigt på udenlandsk for at forstå hvad de mente,)
For de få PC brugere dengang var AI simpelthen "computerstyrede" modstandere i diverse spil, selvom AI reelt var på vej, i form af hvad vi kaldte "ekspertsystemer" -beslutningsstøtte.
I dag er AI sådan noget som Perserverance's landing på Mars og grænsen mellem AI og ML (maskinlæring) er i bedste fald flydende. ML er for de fleste "statestik på meget store datasæt". Moore's lov reducerede i mange år IT m.m. til "anvendt dovenskab", men i de kommende år skal software-udviklere til at tage sig alvorligt sammen, hvis faget ikke skal blive en lille nieche for højtbetalte folk med flere PhD grader og "black hat" hackere, der vil undergrave tilliden mellem mennesker.
I dag er det vanskeligt for de fleste at få mere end promille af systemerne og tech-giganterne har ingen interesse i at ændre dette forhold, som man skal tilhøre STEM-segmentet - og blive i det - for at værdsætte.
Vi må gøre udvikling af effektive programmer og systemer tilgængelig for folk med en PhD-grad eller mindre; det er teknik. Eller bliver AI/ML kun de stores produkter, som det i sig selv kræver en PhD-grad, for at kunne tygge sig igennem manualerne til.