Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
projekt globalt bloghoved

Afrika førende i verden med at handle med mobilen

I Somalia - som er et land præget af megastore problemer - bruger 33 procent af befolkningen mobile penge. Og hele 68% af Kenya's voksne befolkning bruger deres mobiltelefoner til at handle med. Dette er det højeste tal i verden.

Afrika er det kontinent, hvor mobile penge er mest udbredt. Bladet The Economist skriver at i 20 lande - hvor over 10% af befolkningen overfører penge med mobilen - er de 15 afrikanske. Disse tal stammer fra en undersøgelse fra Bill Gates Foundation, Verdensbanken og Gallup. Se et kort over, hvilke lande, der handler mest med mobilen på dette link.

Mobiltelefonerne erstatter de almindelige banker i Afrika. Det betyder, at folk som bor langt fra den nærmeste ATM automat også får mulighed for at drive forretning. Fattige i Afrika har ikke adgang til en bankkonto, og derfor kan det være svært at starte en forretning og komme ud af fattigdommen.

Afrika overhalede Vesteuropa i antallet af mobilforbindelser i sidste kvartal af 2010. Dette i følge Wireless Intelligence, som er en global database for mobilmarkedsinformation.

Der bor knap en milliard mennesker i hele Afrika, og halvdelen af dem har i dag en mobiltelefon. Mellem 2003 og 2008 steg antallet af afrikanske mobilbrugere fra 54 millioner til 350, og de sidste tre år er tallet atter steget med godt 150 millioner til cirka ½ millard mennesker.

Tal viser, at afrikanske kvinder i gennemsnit har 23 % mindre adgang til mobiltelefoner end afrikanske mænd. Når kvinder får adgang til mobiltelefoner og internet, opnår de bedre muligheder for at tjene deres egne penge, får de en følelse af personlig sikkerhed og oplever uafhængighed og føler sig tryggere.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Brugen af mobiltelefonen til alting i Afrika er vel et godt eksempel på, at vi bliver klogere over tid. Når der er så er en greenfield situation, hvor eksisterende infrastruktur (bankfilialer, telekommunikation) ikke rigtigt eksisterer, så er der nogle grundlæggende processer i samfundet, der udvikler sig anderledes.
Ofte bliver et projekt ekstra kompliceret af, at der er legacy, der fortsat skal understøttes - den del er de sluppet for i denne omgang, ved næste "opgradering" bliver det sværere.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten