Årets bedste gratis-software

Tømmermændssurf efter god software kan være en behagelig oplevelse. Her er mit bud på årets bedste programmer inden for Open Source og freeware-kategorierne. Mine personlige favoritter er:

Browsere Firefox Version 1.0. The mean and lean browsing machine blev årets opløftende nyhed. Se min anmeldelse. min yndlingsplugin er RSS-readeren Sage.

Norske Opera er den glimrende Runner up. Den kan downloades i en gratis adware-version. Se min anmeldelse.

Email-klienter Gode gamle Pegasus Mail er fortsat et af de bedste mailprogrammer. Thunderbird er runner up. Gratis og kompakt email-program fra Mozilla-udviklerne.

Download manager Net Transport er kinesisk shareware-guf for brugere, der foretrækker at gemme streamet indhold på harddisken. Se min anmeldelse.

Rippere Stationripper er den lovlige genvej til mp3-musik . Gem musikken fra netradio i din mp3-samling. Se min anmeldelse.

CDex giver gratis rip af dine cd'er og er et velfungerende Open Source-program . Lame mp3-codec er den bedste omformer til mp3.

dvdx. Komprimer dvd-materiale med dette fremragende Open Source-program . Også velegnet til at gemme lyden fra dine dvd'er. Se min omtale af tidligere version. Dvd shrink pakker din dobbeltlagsdvd til et brændbart format med minimalt kvalitetstab. Se min anmeldelse.

Officepakke Open Office har måske ikke markedets mest sexede brugergrænseflade. Men det er gratis og på linie med MS Office i funktionalitet og brugbarhed. Se min anmeldelse af tidligere version.

Brændersoftware Cd-burnerXP Pro. Svensk freeware, som gør brænding af dvd'er og cd'er nem. Funktionaliteten ligner det udbredte Nero-betalingsprogram.

Lyd Audacity. Glimrende Open Source lydredigeringsprogram, der bliver bedre og bedre for hver ny version.

Kristal For hjemmesampleren med lyst til at skabe slæbende grooves.

n023 Recorder og Player. No nonsense tysksproget lydoptager og afspiller uden installationsbehov med vu-meter retrolook og mix mellem to virtuelle pladespillere. Den kompakte størrelse på 1,1MB gør det nemt at have programmet med på sin usb-memorystick og dermed blive gæste-DJ på andres pc'ere uden behov for at installere programmerne. mp3, Ogg OG Wav-filer er understøttede.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har brugt StationRipper længe, men jeg mangler stadig et godt program til at optage DR's internetradio med. Det ville være rart at udvide MP3 samlingen med dansk musik. Har du mon en god løsning til det?

 • 0
 • 0

Citat: "Ingeniøren stiller nu sine artikler til rådighed i RSS-format. RSS er en metode til at distribuere og læse nyheder fra et hvilket som helst website. Metoden gør det let at sammensætte sin 'egen avis' med eksempelvis tekniske nyheder fra ingeniøren, kulturnyheder fra Information, politiske fra dr.dk osv."

Jeg er kun ingeniør og bruger af pc, Internettet mv. jeg har nu installeret firefox (på dansk) og er meget glad for den på trods af dens problemer med at håndtere netbanken. men grunden til at jeg downloadede den var egentlig at jeg gerne vil sammensætte min egen avis. jeg har nu installeret udvidelsesmodulerne Sage og Wizz, og jeg har fundet de "live bogmærker" som jeg vil ha i min avis.

Hvad så nu?

glædelig "mejl jhyl" (dansk: mellem jul)

Mikael Boldt

 • 0
 • 0

Jeg er meget forarget over at et program som CDEX bliver nævnt under Rippere når CD'N'GO! ikke bliver nævnt det er IMHO meget hurtigere, bedre og stabilt end CDEX det kan hentes gratis her: www.cdngo.com

 • 0
 • 0

Hej Mikael Mine aner siger mig, at din julehilsen lyder bornholmsk. For at aktivere rss-feeds fra Ingeniøren åbner du dit sage-vindue (Tools/Sage) og trækker dit rss-link over i Sage-vinduet. Godt nytår retur til klippeøen (?).

/kurt

 • 0
 • 0

Mange nyttige tips og jeg er enig i de fleste. Men rippere:

http://www.exactaudiocopy.de/ - også kaldet EAC - er den mest fejlfri ripper, jeg har prøvet. Den har fokus på korrekt aflæsning af CD'en frem for hastighed. CDex ver 1.51 laver mange læsefejl på bare lidt slidte CD'er.

 • 0
 • 0

Jeg har nu prøvet No23 Recorder, men det er jo slet ikke så godt som f.eks. StationRipper, der opretter en MP3 fil for hvert nummer med titel og kunstner m.v. No23 Recorder og f.eks. Total Recorder optager bare en stor MP3 fil, hvilket da er fint, hvis man vil høre hele radioprogrammer i bilen, men det er ikke velegnet til at supplere MP3 musiksamlingen.

 • 0
 • 0

Jeg synes du har ret Niels Kristian. EAC er fremragende og må være audioenthusiasters foretrukne valg. Ideelt program, hvis man prioriterer kvalitet frem for hastighed. /kurt

 • 0
 • 0

Godt nytår!

Under "Medieafspiller" savner jeg VLC media player: http://www.videolan.org/vlc/ der lader en afspille alle tænkelige formater uden krav til at installe codexs.

Hjemmesiden ser ikke ud af meget, men energien er lagt i den gratis afspiller! Held og lykke med den, hvis ikke du kendte den....

 • 0
 • 0

Hej

Jeg har forsøgt mig med No23 Recorder, men uden held. Den optager en "blank" mp3-fil, og der sker øjensynlig ikke nogen søgning efter radiostationer, som i stationRipper. Skal man være i beiddelse af særlig hardware for at benytte No23 Recorder, eller benytter jeg programmet på en klunset måde?

Hilsen

Jan

 • 0
 • 0

Jeg startede DR netradio og lod den køre hele natten, mens No23 Recorder også kørte. Det kom der en MP3 fil på ca 500 MB ud af. Filen indeholdt radioudsendelsen og desuden diverse Windows toner. Tilsyneladende bliver alt optaget. Jeg har ingen speciel hardware. Svend Spanget

 • 0
 • 0

Hvad anbefales af videoredigeringsprogrammer? Ikke nødvendigvis det avancerede - blot noget med at overføre imellem PC og kamera, klipning af større filer til mindre og splejsning af mindre til større, ekstrakt af still-billeder fra videosekvenser, samt konvertering imellem formater og opløsninger... Windows Movie Maker kan ihverttilfælde ikke bruges til nogetsomhelst.

 • 0
 • 0

NetTransport er fortrinligt, jeg har sat 200+ videoklip til download, og det kører helt af sig selv.

Blot ærgerligt at det ikke kan integreres med Firefox.

(Funktionen "download alle med NetTransport" virker kun i IE)

 • 0
 • 0

Hej Kurt, Jeg synes du mangler antivirus programmer i din liste. Jeg selv bruger AVG fra grisoft, som jeg synes fungerer udemærket. Har dog hørt fra andre at det ikke skulle være så godt hvad er din/jeres mening?.

Mvh. JJ

 • 0
 • 0

Hej,

Har brugt Lame, men den kan slet ikke finde ud af ikke-engelske bogstaver: Filer med fx. æ,ø,å i navnet ignoreres fuldstændig, og de danske bogstaver overlever heller ikke i ID3-tags.

Mærkeligt - det er ca. 20 år siden jeg har set sådanne problemer.

Kender I nogen løsning?

PFT, ...../Kim

 • 0
 • 0

Audacity i dansk oversættelse har en fejl, idet oversætteren ikke har vidst at tastatur kommandoerne ikke skulle oversættes (f.eks. skal venstre hedde Left). Gå derfor ind i "Fil/Indstillinger og vælg fanebladet "tastatur" gennemgå alle indtastningerne i kolonnen "tastkombination". Marker rækken, ryd feltet til venstre for "sæt" og tryk på den rigtige tastkombination og klik dernæst på "sæt". Nu er den engelske tastkombination ok. Du vil hurtig se logikken og hvilke der er nødvendige at rette. Gem til sidst hele opsætningen.

Venlig hilsen

Kurt Poulsen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten