phloggen

6.254 m^3 tømmer fra Estland

Man kan bygge Eiffeltårnet af tændstikker og skråstagsbro af legoklodser, men hvad stiller man op med 6.254 m^3 tømmer fra Estland ?

Man bygger et anneks til sommerhuset:

Illustration: Privatfoto

Hytten hedder "Ærø 1" og leveres af et firma der hedder Nynorm.dk som henter byggesættet på et savværk i Estland.

Den medfølgende vejledning er ikke noget at råbe hurra for, men hvis man genkender en muggert når man ser en, og sørger for at bundrammen ligger vandret og i vinkel, så er resten ikke væsentligt forskelligt fra Lego-klodser.

Som I kan se på billedet er vi ikke færdige endnu, specielt tager det tid at få smurt de 178 stykker træ der har tredobbelt fér og not med træbeskyttelse.

Sørg for at rende et fladfræserbor igennem hullerne til gevindstængerne hver gang der er lagt et lag på, der skal ikke mange splinter til at gøre det vanskeligt at få dem i til sidst.

Hytten kan bygges med en anmeldelse som kommunen har 14 dage til at brokke sig over, hvis de ikke svarer bygger man bare løs.

Anbefalet.

Engang var der et par driftige forretningsfolk der fik en idé:

"Lad os lave et supermarked for gør det selv folket.

Vi fører kun kvalitetsvarer, så amatørene ikke skal slås med skrammel der ikke duer til noget.

Så beskriver vi udførligt hvad stumperne er og hvordan de bruges, søger for at have kompetente ekspedienter som kan rådgive...

...Naa, drop det...

Vi bygger en billig lagerhal og fylder den med det billigeste skrammel vi kan finde og tjener styrtende med penge på at sælge det dyrt."

Vi har 3-4 stykker af den slags geschäfter her i byen og flere af mine bekendte elsker at berette hvordan de har hentet hegnsstolper og alt muligt andet i dem.

Stolperne har en lysegrøn patina der viser sig at bestå f træædende alger og en proptrækkerform der kun snor sig ud til nogenlunde ret linie, efter en uges tid ved -20°C og 95% luftfugtighed.

Men de kostede næsten igenting!

Så ja, jeg ved godt at man kan købe et byggesæt til en hytte i det lokale discountmarked for under det halve af hvad jeg har betalt.

Men min hytte er i 70mm masivt træ, har termovinduer, alle mål passer på en prik og den skal hverken have stormbarduner i magsvejr eller et patentbånd på kryds, før døren i det hele taget kan lukkes.

Af vores lokale byggemarkeder er der kun et jeg frekventerer frivilligt og der vader jeg ud i trælasthandlen, for det er ofte billigere og altid bedre.

Inde i butikken kan jeg finde 5 beton-ankre i en pæn udstillingsæske med gennemsigtigt plastic. I trælasthandelen kan jeg købe en solid papæske med 100 stk af de samme ankre, for hvad 15 koster inde i butikken.

Dengang jeg var purk, stod der NKT på alle min fars pakker med søm og skruer. Der var ikke så mange dikkedarer, det var dem der var og de virkede, for det var også dem håndværkerne brugte. Skulle man bruge nogle 5/60 søm måtte man købe et kilo af dem.

Nu om dage er det utroligt hvor billigt man kan lave søm og skruer til gør-det-selv brug et eller andet sted ude i Kina, enten ved at støbe gamle storebæltsfærger om i støbeforme fremstillet af tørret grisemøg, eller ved at save færgerne direkte ud til skruer med gamle neglefile.

Og hvilket udvalg skruerne findes i.

Ofte indefor samme lille æske.

Skruerne fra den pakke skruer jeg fandt ude i trælasten, uden alt muligt flim-flam på etiketten, bed første gang & hvergang og de havde alle T25 kærv i samme størrelse og dybde.

Hvis de penge vi sparer ved Gør-Det-Selv arbejde alene fremkommer fordi vi bruger råvarer kvalitet som fagfolk ville blive sagsøgt for at bruge, hvem er det så vi snyder og for hvad ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og billig! Vi kiggede på hytter for, hvor skal vi være (serveren), når der bygges om. Vi landede vist på en isoleret container i haven, men en gæstehytte var klart nummer 1, da den ville kunne bruges til overnattende gæster bagefter. Men nu er Nørdemanden klar til at flytte ud i en container.

Ellers kiggede vi på svenske træhytter på en 20 kvm- men de koster så 40-50.000 kr... :-(

Så plads til serveren, og vi må vel ligge i telt. (Jeg HADER det!). Sidst jeg købte skruer (5") gav jeg 4,50 kr- stykket. Men jeg skal også kun bruge 4 + plugs til mine to espalier pæretræer. Altså til de to flækkede lægter, der skal påskrues huset- og en 30 kr for tørresnor med wirekerne, som skal spændes ud mellem lægterne. Til at fastholde grene har jeg en bøtte strips (et par hundrede for en tyver i Fakta)

Mvh

Tine

 • 0
 • 0

Hvad har du brugt de resterende 6.248 m^3 tømmer til ?

Til at irritere den slags pernittengrynede personer der hellere vil stå på en konvention vi har fordi skibene vippede når man udskrev øresundstolden, end på forstå hvad folk siger til dem.

:-)

Poul-Henning

 • 1
 • 0

Et rigtig blokhus har væge af kun fire stammer, til at give fuld stå højde. og ikke 16 som i dit hus.

For det første er "Blokhus" en lokalitet hvor teenagere drikker sig fra sans og samling oppe i det nørre Jylland et sted.

For det andet er et "blockhouse" en militær fæstning, oftest temmelig lille (pga. mangel på materialer og tid) som bygges af forhåndenværende materialer, ofte kævler og jordvolde.

I gamle dage byggede man dem høje, ofte med palisader, men hvor man frygtede kanoner og andet sværskyts bygger man dem oftest lave med tykke skrå jordvolde omkring.

Der er mig bekendt ikke nogen DS eller ISO standard der lægger låg på hvor mange kævler man må anvende.

Men hvad det har at skaffe med min hytte aner jeg ikke...

Leger vi "bevis at PHK tager fejl for enhver pris" legen igen ?

Poul-Henning

 • 1
 • 0

Så så PHK...nu ikke føle dig forfulgt ;o)

Kvint driller sikkert bare, ligesom han ved, at du elsker at drille.

Bortset fra det, kaldes bjælkehuse i visse landsdele for blokhuse. Men at der kun skal 4 stammer til at udgøre fuld ståhøjde, virker lidt overdrevet (eller underdrevet i antal, om man vil).

Iflg. nedenstående link er kravet min 28 cm i diameter, men måske er man bare lidt lavstammede på den egn, hvor man kan nøjes med 4.

http://www.trae.dk/index.asp?page=/Dokumen...

I øvrigt giver jeg dig så evigt ret i dine betragtninger omkring tømmerhandler/"pindebrændesupermarkeder" - det ser skidt ud i den branche. Det er jo næsten umuligt at opdrive træ i anstændig kvalitet. Derimod har alle tømmerhandler med respekt for sig selv både køkkentallerkner og sofapuder. Hrmpf!

mvh Henrik

 • 0
 • 0

Og elendig kvaliet/overforbrug. Så er min trillebør punkteret (slangeløst dæk), så jeg vankede glad og fro i mit lokale byggemarked... Et nyt hjul koster 167 kr + 80 kr i fragt... Harald Nyborg har akkurat samme bør på tilbud til 164 kr! Det samme var vi ude for med den gamle bør, der ville et nyt hjul bare koste 450 kr... Modellen var udgået. :-( (Det tror jeg, den var nemlig dejlig solid- og kunne tåle at stå ude).

Det er en underlig verden, hvor en trillebør er billigere at købe end at reparere. Det skal så siges, at da jeg IKKE kan køre med særlig meget, så er en lille billig bør udmærket- ellers kommer jeg for meget på og får ondt i ryggen. Og til afklip af brombær (lad endelig ikke det ukrudt få indpas i haven!) er en billig bør velegnet- selvom de åbenbart ikke rigtig er tornefaste.

Mvh Tine uden trillebør...

 • 0
 • 0

Hvis man er glad for roser (og tager sig god tid): Jeg købte et ø300 hjul med fast gummiring og rullelejer hos H N. Monterede det med ø20 rør som lejebøsning, og lidt 3/4" rør som afstandsstykker og puttede lidt fedt i lejet. Så håber jeg ikke længere at jeg skal lappe hver gang fruen har været i rosenbedet :)

Man får vel det man betaler for, holdbarheden af gummi varierer vel fra 1 uge for elastikker til kuffertmærker og måske op til 100 år afh. af tilsætningsstoffer.

Det er nok generelt for ting fra fjernøsten, de er billige, men umulige at reparere, du står måske med 50 g defekt dims og må i værste fald kassere 50 kg apparat! Her kunne vi måske have lidt nytte af EU, hvis man fik en bortskaffelsesafgift, fastsat efter levetid og betalt ved import, så kunne vi måske undgå de værste svipsere og affaldsbjerge fra disse importvarer?

 • 0
 • 0

Tine Andersen:

Det er en underlig verden, hvor en trillebør er billigere at købe end at reparere.

Ja, og hvor det er dyre, at købe ét nyt batteri til en DeWalt batteriboremaskine (H. Nyborg) end det er at købe en helt ny boremaskine incl. to batterier!?! :-/

(Næste gang har jeg så flere boremaskiner end batterier!!!)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten