phloggen

4 maj 1982

Statsministerens forkyndelse har fået mig til at trawle netværket for datoen 4 maj 1982.

Det var en tirsdag som på nettet er mest berømt for at HMS Sheffield blev ramt af et fransk Exocet missil og at besætningen sang Monty Pythons "Always Look On The Bright Side of Life" mens de gik ned.

Men hvis man ved hvordan man skal lede, dukker der en obskur rapport frem: "Omkostningsopgørelse af det veterinære beredskab for mund- og klovsyge" hvori man kan læse:

"Den 4. maj blev det første – og eneste – tilfælde af MKS uden for Fyn konstateret på en kvægbesætning ved Skælskør på Vestsjælland."

Efter alt at dømme kom smitten flyvende fra et tidligere udbrud på Fyn:

Illustration: Fra Dansk Veterinærtidsskrift 2005, 1. december, nr 23, årgang 88

Smitten ramte køerne hos Hans "Sutsko", i den mindre fashionable vestlige ende af Vedskølle.

Jeg gik i 1g på Slagelse Gymnasium og i samme øjeblik jeg om eftermiddagen cyklede ind af indkørslen, kom min mor ud af døren med en plastikpose og sagde at jeg skulle cykle hjem til Mormor i Dalmose med det samme.

Dalmose ligger nogenlunde midt imellem Slagelse og Vedskølle, jeg havde kørt stort set lige forbi for 11 km siden, men tonefaldet efterlod ingen mulighed for forhandling, så jeg tog posen, vendte cyklen om og ankom i Dalmose netop som det blev meddelt at en kvægbesætning i Vedskølle var ramt af Mund og Klovsyge[1].

Her er det på sin plads at understrege at hverken min mor eller min mormor tog let på mund og klovsyge.

Da jeg ankom blev jeg behandlet som en spedalsk: Af med tøjet, direkte ind i vaskemaskinen og mig direkte i brusebad. Mit fodtøj havnede i en plasticspand med tætsluttende låg.

Da jeg så mit tøj igen havde det, trods de indsyede mærkers tydelige symboler, været kogevasket - to gange.

Senere på aftenen ankom en mand, formodentlig en civil betjent, og forhørte mig om min færden de seneste par uger, havde jeg været i stalde? Havde jeg klappet køer eller får? Hvor havde jeg cyklet?, hvem jeg havde været sammen med? osv. osv.

Jeg udgjorde på ingen måde en risikoprofil: Jeg boede i den anden ende af landsbyen og havde for travlt med gymnasiet, kæresten og computeren til at færdes i stalde og besætninger på det tidspunkt i mit liv, men jeg fik streng besked på ikke at forlade min mormors hus før kredsdyrlægen havde bestemt min nærmere skæbne.

Min mormor svarede "Det skal jeg nok sørge for!" i en stemme der fik betjenten til at se ud som om han frygtede at have begået et justitsmord.

Dagen efter indløb der telefonbesked fra kredsdyrlægen at jeg skulle vaske mit fodtøj med varmt vand og soda. Ligeså dæk, fælge, pedaler og skærme på min cykel - altsammen to gange, hvorimellem den skulle tørre helt i solskinnet. Derefter måtte jeg gerne deltage i undervisningen på Gymnasiet, men jeg måtte ikke tage med nogen andre hjem og skulle holder mig langt fra landbrug og folde.

Det gav anledning til nogle lidt rynkede bryn da jeg dukkede op på gymnasiet om torsdagen, men et telefonopkald fra rektors kontor bekræftede at jeg var "godkendt".

Efter en uges tid fik jeg lov til at køre hjem til Vedskølle igen, stadig under strenge ordrer om at holde mig langt fra landbrug, fritgående kvæg osv. osv.

Godt en kilometer fra byen, til stor frustration for alle pressefotograferne[2], var der opstillet vejspæring, udsmykket med advarselsskilte der så ud som om de var trykt in 1950'erne - fordi de var trykt i 1950'erne og havde ligget klar på den lokale politistation lige siden.

Her ved afspæringen skulle dem der havde fået lov til at køre på arbejde, f.eks min far, lade bilen stå og skifte fodtøj.

Post til og fra byen blev her udvekslet i en hvid plastic-spand med låg, betjent af hhv. postbudet og brugsuddeleren og varene til brugsen blev også her omlastet til uddelerens varebil.

Den primære grund til at byen var i karantæne var et par kælefår som ejerne ikke ville aflive og det gav lidt mislyde.

Den famlie var, som direkte konsekvens, i endnu mere karantæne end resten af byen: De måtte under ingen omstændigheder forlade matriklen ligesom ingen andre måtte betræde den.

Her kommer vi så til det punkt som de folk der i de senere uger har argumenteret for at lave karantæner her og hisset overser: Det er svært, det er meget svært.

Børnene med kælefårene måtte ikke forlade matriklen, men måtte de spille badminton med naboens børn, hen over plankeværket og vejen ?

De begik ikke den fejl at spørge de voksne.

Der var spædbørn og sundhedsplejesker.

Der var gamle, syge og læger.

Der var børn udenfor byen der blev passet i byen.

Der var folk i byen der var meget brug for udenfor byen.

Og der var sådan en som mig, der snart skulle op i engelsk i Slagelse.

Livet går ikke i stå under en karantæne, det bliver bare anderledes og hvis det er et par uger med godt forårsvejr, bliver det ikke nødvendigvis ringere.

Vores anden nabo inviterede genboen over på en middagsbajer og på halvvejen kom Viggo i tanke om at det skulle han ikke bruge vandkanden til og stillede den fra sig.

Der stod den stadig, midt på vejen, ingen til ulempe, da jeg kom cyklende hjem sidst på dagen.

Senere på sommeren afholdt Hans "Sutsko" den første og så vidt jeg ved eneste byfest vi nogensinde har haft i Vedskølle.

Han brugte lidt af den erstatning han modtog for besætningen til at leje et stort telt og en masse øl, så han kunne sige ordentligt undskyld til hele byen for den ulempe han og hans kvæg havde forvoldt.

Han blev så rigeligt tilgivet, lige til den lyse morgen.

Naboen med kælefårene blev også tilgivet, for alt i alt havde det såmænd ikke været så slemt, når folk nu tænkte tilbage på det.

Men jeg kendte ingen fra Vedskølle der ikke uvilkårligt kiggede på jordbunken bag Hans "Sutsko's" kostald, hver gang de kom kørende ind fra Maglebysiden, for selvom vi i Vedskølle egentlig syntes det hele var lidt hyggeligt, vidste vi godt at landbruget tabte mere end 10 mia kroner, fordi exportmarkeder lukkede i med et brag og at vi kunne have gjort det meget, meget værre.

Statsministerens handlekraft her til aften kaster grus i alles planer, men om få dage vil mange have fået nye venskaber og fællesskaber med naboerne og børn vil have spillet badminton hen over Rigspolitichefens Anbefalinger, for selv ikke uniformsnummer C0500 kan forudse alle tænkelige smuthuller.

Forudsat vi alle tager situationen ligeså alvorligt som vi i Vedskølle gjorde den gang, vil disse dage om 38 år kun leve videre i "Kan du huske dengang..." repertoiret.

Hvis vi derimod dummer os og ikke tager situationen alvorligt nok, risikerer vi jordbunker vi aldrig igen kan slippe af syne.

phk

[1] Mange år senere fortalte min mor hvordan hun havde lugtet lunten: En af dem hun passede børn for havde fortalt at hun var blev overhalet af en politibil, en anden at hun havde kørt bag en rendegraver i høj fart. Med udbrudene af MKS på Fyn stadig i frisk erindring havde min mor lagt to og to sammen.

[2] Møens Tidende havde et meget ambitiøst stykke fotomanipulation. Det tog os lang tid at gennemskue hvad han havde fotograferet og klippet sammen, han havde virkelig gjort et flot stykke arbejde.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder som folk hyggede sig dengang. Men de var jo heller ikke selv direkte i fare for at dø eller blive mere eller mindre invaliderede, hvis de har været hårdt angrebet af coronavirus. ...Det er jo tilfældet for de der har været angrebet i organer som lunger og nyrer mv. som i Kina viser sig at få alvorlige men efterfølgende. Dine kommentarer er ikke særligt tænksomme synes jeg. For det gælder netop om at folk ikke skal hygge sig sammen alt for meget de næste par uger (to uger er jo den maksimale tid det tager fra smitte til sygdomsudbrud), herunder at ungerne ikke skal være i for meget kontakt. Du skulle i stedet opfordre til at man virkelig begrænser kontakter, for det virker. Og det er aldeles nødvendigt. Som statsministeren sgade er det også op til os at sørge for at foranstaltningerne virker. Enhver kontalt er et smitteled som vi skal gøre alt for at minimere.

Som alle der har sat sig ind i statistikkerne ved har vi en reel risiko, hvis vi ikke tager det meget alvorligt, for at se hundrede tusinder af døde og tilsvarende mange hundrede tusinder med varige alvorlige men.

De fremgår helt tydeligt af dødsraten og risikoen for at folk bliver inficeret. I Tyskland siger fremragende epidemologer at man kan forudse op til 60-70% bliver ramt i en epidemi, som kan strækkes over flere år med diverse "bølger", hvis man virkeligt tager det alvorligt. Herhjemme snakker man om 20% ca i "første bølge". Hvis intensivafdelinger mm ikke kan følge med i at behandle kritiske patienter, dør de. Her er kapaciteten i Danmark ikke stor, og erfaringerne fra Italien og Kina tale deres tydelige sprog.

Jeg synes du skulle overveje hvor mange smittekæder man kan tolerere, herunder børns leg med naboernes børn mm. og drikken af øl henover hegnet. Voksne har jo et ansvar. Og her er det meget tydeligt hvad vi risikerer hvis vi ikke gør alt for at hindre smitte.

Der er ganske rigtigt noget politiet mm. ikke kan kontrollere.

Men det kan voksne mennesker der tager ansvar.

Vi må støtte vores handlekraftige statsminister og beredskabet. Det du skriver ligner noget pjat, synes jeg, sagt lige ud.

 • 10
 • 36

Bor på Bornholm. Vi har endnu ikke nogen smittede. Det skal ikke undre mig, hvis de første bliver Bedsteforældre som har været i København og passe børnebørn medens forældrene var på arbejde...

Tak for en god og perspektiverende historie.

 • 15
 • 0

Det synes du jo altid.

Har du noget nyt at bidrage med ?

Ja, her er regeringens karantæneforslag , som tvinger folk i karantæne. Det bliver netiop nu vedtaget som lov.

"Personer skal kunne tvinges til indlæggelse, hvis de er smittet med eller har symptomer på coronavirus."

Helt modsat dine mærkelige historier om hvordan vi nok kan hygge os igennem det her med børn der leger sammen over hækken og naboer der drikker bajere sammen. Og din modstand mod tvungen karantæne.

Dine skriverier er jo præget af ansvarsløse fanatasier om verden. Både her og når det gælder atomkraft og vedvarende energi. Jegs synes at du som alle andre fantaster skulle se at mande dig op. Jeg kan forudse at alle de grønne fine tiltag som du så gerne skriver om nu skrottes fra regeringens side. Du og andre ligesindede kan jo så bruge jeres egne penge og energi på den slags pjat, mens resten af befolkningen kan få en fornuftig fremtid. Invester i stedet i fornuftige tiltag der har en virkning- som at udvikle metoder til at få medicin og vakcinationer fremstillet uanset hvilke former for virusser mm. der kan dukke op. Her er der meget store gevinster at hente. Vi har set flere advarsler de sidste årtier om en reel risiko for civilisationen med den slags håndgribelige katasatrofer. Modsat dine mærkelige fantasier om verden. Kina Indien m fl. gør jo alle anstrengelser for at gøre Danmark førende etc etc helt overflødige. Alle dine fine tiltag med det een og det andet tåbelige projekt som tjener særinteresser eller håbløse ideologiske organisationers snævre spil vil ikke have nogen effekt overhovedet på kloden. Og resten af verden er såmænd nok klogere end dig og de andre fantaster, kan man trøste sig med.

 • 5
 • 43

Som 14-årig på Sydfyn var det i hvert fald en tid, hvor man kunne mærke bekymringen hos de voksne. Det var mest Nordfyn der var ramt, men det var ikke alle på mit konfirmationshold, der faktisk blev konfirmeret det forår. Min avisrute var i byen, men en af mine klassekammerater havde en landrute og han måtte ikke levere avisen til døren på gårdene - det blev taget meget alvorligt. Heldigvis.

Og det er helt rigtigt med den rendegraver - hver gang man så en rendegraver, så frygtede man det værste.

 • 16
 • 0

sang Monty Pythons "Always Look On The Bright Side of Life" mens de gik ned.

Faktatjek: "Mens den overlevende besætning forlod skibet" er nok mere korrekt.

Sheffield var seks døgn om at synke, men den overlevende, syngende besætning blev evakueret efter 4 timer af frygt for eksploderende ammunition. Faktisk sendte briterne mandskab tilbage til skibet 4-5 gange efter branden var slukket for at se, om skibet kunne reddes, og om der var udstyr, som skulle hentes.

 • 8
 • 0

Niels.

Hvad er det egentligt du mener? Du lirer en masse vrede af uden at skrive hvad problemet egentligt er og hvad man burde gøre istedet. Indforstået snak.

PHK opfordrer til at respektere myndighedernes anbefalinger vha en lille anekdote fra eget liv. Det er anderledes og ret fint efter min mening.

 • 39
 • 0

Ja, her er regeringens karantæneforslag , som tvinger folk i karantæne. Det bliver netiop nu vedtaget som lov."Personer skal kunne tvinges til indlæggelse, hvis de er smittet med eller har symptomer på coronavirus."

"Skal kunne" er ikke det samme som den totalitarisme, du er fortaler for.

Måske vil man tvinge enkelte mennesker, der insisterer på at hoste ud over andre, til at blive hjemme. Men det vil være meget, meget sjældent, for der er ikke brug for det.

 • 9
 • 1

Jeg har prøvet at rekonstruere et trusselsbillede, og jo mere jeg kigger jo mindre kan jeg få tingene til at passe sammen. Da jeg ikke kan tro at jeg på 15 min kan pille beslutningsgrundlaget for alverdens regeringer fra hinanden må det være fordi der er noget jeg har overset eller fordi de ikke deler alle informationer med offentligheden - og at ingen journalister har turdet / kunnet / villet udfordre de officielt vedtagne sandheder.

For at starte i Kina*), så har de 80.000 registrerede smittede i følge https://virusncov.com/. Dertil kommer et mørketal over dem der ikke havde synmptomer eller som bare ikke havde tiltro til myndighederne og derfor blev hjemme uden at blive registrerede. Lad os være pessimistiske og sige at de kun fik registreret 2% af alle tilfælde. Så har vi pludselig 4 mio smittede. Hvis det kun var i Wuhan by betyder det at 25% af befolkningen var smittet. Det vil være ret alvorligt, men stadig langt fra de 60-70% Angela Merkel har truet tyskerne med. Hvis det i stedet var i hele Hubei provinsen på 58 mio mennesker taler vi om 6-7% smittede hvilket egentlig ikke er slemt for en influenza. Taler vi hele Kina kan antal smittede ignoreres. Så er det ikke et problem. Men uanset hvad, hvis mørketallet er 98% (af reelt smittede), så er dødsraten meget, meget lille. Og hvis mørketallet kun er f.eks. 50% så smitter det ikke ret meget.

Så er det virkelig en sundhedskrise? Eller er det en medieskabt krise som har fået katastrofale økonmiske konsekvenser på grund af politisk indblanding?

<Sølvpapirshat> Hvor mange stats-trolde fra mindre venlige nationer har pustet til ilden med skræmmehistorier på SoMe? </Sølvpapirshat>

Men igen: Jeg antager at f.eks. de 5 personer i statsministerens briefing i går aftes ved hvad de gør og baserer deres beslutninger på reelle fakta, så hvorfor deler de dem ikke med folket? Lige nu er deres eneste argument "Appeal to authority" hvilket normalt regnes som en retorisk fejl.

*) Jeg har taget udgangspunkt i Kina da man her kan regne med at det fik lov at sprede sig uhindret de første par uger indtil regeringen erkendte at der var et udbrud i gang, men samme beregninger kan laves på alle lande.

 • 5
 • 7

Så er det virkelig en sundhedskrise?

Sundhedskrisen består i at de som bliver meget syge får en meget alvorlig lungebetændelse som i mange tilfælde kræver respirator og andre "intensiv" interventioner, men så har de faktisk også en god prognose.

Hvis der er for mange der havner i den ende af sygdomsbilledet, løber vi tør for netop respiratorer og folk der kan betjene dem fornuftigt.

Uden respirator og kompetence dør de alvorligst ramte patienter som fluer.

Derfor handler det om at få epidemien til at ramme færre og ramme dem langsommere.

 • 27
 • 1

Sundhedskrisen består i at de som bliver meget syge får en meget alvorlig lungebetændelse som i mange tilfælde kræver respirator og andre "intensiv" interventioner

Ja, og det er her faktatjekket burde sætte ind. Hvis man lader være med at kigge på 80.000 smittede i Kina som et absolut tal men i stedet omregner det til danske forhold eller smittede pr. 100.000 så vil det give hhv 310 smittede eller 6/100.000. Af dem siger de hidtige tal at 5-10% vil få alvorlige symptomer. Altså 31 respiratorer til hele Danmark. Er det en sundhedskrise? Vil det dobbelte være en krise? Vil det 10-dobbelte være en krise?

 • 4
 • 6

Nettet er godt til at huske mange ting, men personlige oplevelser som dine er sjældent mulige at finde som et indlæg om MK. Men de findes dog: https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/a...

En sjov ting om nettet, som jeg anbefalede en at gå på google at finde, var resultatet af at diskutere brintbiler. Spøgsmålet var hvor stor strømmængde kræver det at spalte vand til brint. Han kunne ikke finde det og jeg har endnu heller ikke kunnet stille de rigtige spørgsmål, for jeg får de mærkeligste tilbud der alle fortæller på deres måde at vand ganske rigtigt kan adskilles. Men ingen nævner med et or om strømmægden. Jeg kan selvfølgelig kravle på loftet efter "gummibiblerne" :)

 • 3
 • 8

Spøgsmålet var hvor stor strømmængde kræver det at spalte vand til brint.

Det er et meget komplext elektrokemisk spørgsmål at stille og det har ikke noget simpelt og brugbart svar. I princippet kan du få virkningsgraden vilkårligt tæt på 100%, hvis du er villig til at bruge uendelig lang tid.

Den altovervejende variabel er hvilken ledningsevne du kan bibringe vandet, for det er i store træk den ohmske modstand der udgør tabet jvf. P=I²R

Normalt forbedrer man ledningsevnen ved at tilsætte et salt, f.eks natriumsulfat ("Galubersalt"), men det er begrænset hvor langt man kan nå ad den vej. De bedste salte, set fra et ledningsevne synspunkt kan man desværre ikke bruge på grund af uønskede reaktioner. (f.eks NaCl -> Cl²)

Andre tilgangsvinkler er at give elektroderne enorme (nano-)overflader, og placere dem tæt på hinanden, hvilket så giver problemer med at få samlet ilt & brint op hver for sig og kulminerer i den egentlige brændselscelle.

Igen: Hvis du er villig til at gøre din brændselscelle uendelig stor kan du komme meget tæt på 100% virkningsgrad.

Det interessante er hvor linierne kan mødes: Hvor meget brint kan du lave ud af en kWh hvis du har et givent rumfang til rådighed til udstyret ?

 • 22
 • 1

Hvis man lader være med at kigge på 80.000 smittede i Kina som et absolut tal men i stedet omregner det til danske forhold eller smittede pr. 100.000 så vil det give hhv 310 smittede eller 6/100.000.

Med p.t. 615 smittede i Danmark (dvs. over 10,5 per 100.000) er den udregning allerede håbløst ubrugelig.

Så svaret er at det allerede nu er voldsomt værre end din beregning og uundgåeligt vil blive meget værre inden det bliver bedre.

Pointen er ikke om vi lige nu har en sundhedskrise, men snarere at vi ser ud til at være på vej ind i een med mindre vi kan bremse væksten i smitte.

 • 10
 • 2

Det er underligt, men jeg tror aldrig jeg har hørt fra fynboer om dengang...

Blev landsbyerne også sat i karantæne på Fyn ?

Det kan jeg ikke huske. Jeg har nok fulgt mere med i begivenhederne i Sydatlanten, end i de lokale bønders trængsler :-/ Men de berørte gårde blev sat i karantæne, jævnfør den her (ret hjerteskærende) artikel: https://www.berlingske.dk/business/den-dag...

Den afspejler meget godt den stemning, som jeg husker fra den gang.

Min hukommelse siger mig, at Fraugde ved Odense var ramt, men det har mine søgninger ikke kunne bekræfte. Til gengæld var der udbrud omrking Ringe, hvor min søster gik i gymnaset på den tid, og det kunne jeg heller ikke huske. Så jeg er nok et dårligt førstehåndsvidne - jeg må høre om mine ældre søskende kan huske mere.

 • 6
 • 1

Med p.t. 615 smittede i Danmark (dvs. over 10,5 per 100.000) er den udregning allerede håbløst ubrugelig.

De er bare ikke smittet i DK, men importeret. Derfor er tallet højere end det burde være, hvis vi havde haft en enkelt patient 0, og startede toget derfra.

Vi har i principet haft 500 patient 0'er, der hver i sær er kommet ind i landet. Dét er den egentligt årsag til at vi er havnet, hvor vi er. Det store spørgsmål er hvor mange af disse, der er styr på. Måske kan vi trække 250 smittede ud af ligningen, måske flere eller færre. Jeg tror ikke at nogen reelt ved det.

Hvis vi kan drage en lære fra Kina er det, at det tager halvanden måneds tids at få styr på tingene. I hvert fald med de tiltag de gjorde. Uden for Wuhan og Hubei, var de mere forberedte, og der er praktisk taget ingen smittede og døde i de enkelte provinser og lige frs starten har alt været under kontrol. Det samme virker til at være tilfældet i Japan og efterhånden også i Sydkorea. Men i DK hvor vi er blevet poddet med smittede i nogle uge inden alvoren gik op for os, er der noget af et efterslæb, der skal indhentes.

 • 10
 • 0

Danmark råder over ca. 420 sengepladser med respirator p.t. og i og med de også skal bruges til andet end Coronapatienter så er der faktisk ikke plads til så mange med alvorlige problemer. Husk at dem der er smittet i første omgang er unge og stærke (de færreste ældre går på bar i Ischl) - problemerne kommer når de smitter vores ældre medborgere. Husk at dødeligheden går stejlt opad med alderen.

 • 14
 • 0

Husk at dødeligheden går stejlt opad med alderen.

Alt det ved jeg godt men det bliver hele tiden beskrevet i uklare vendinger der minder mere om FUT end om fakta.

Så tallene på bordet - hvad er det værste vi har hørt om? Hvad stiger vi fra og hvad forventer vi at stige til før det går helt galt?

Jeg kan finde nogle tal der siger at der potentielt er 20% dødelighed hvis man får sygdommen og er over 80, men at kun 0.9% af hidtige dødsfald var hos personer uden forudgående sygdom.

Jeg kan ikke finde tal der viser aldersspredningen på de smittede eller tal der viser hvor stor andel af en gruppe på et smittested (skisportsted, Søpavillionen, TV2 etc) der er blevet smittet efter at have været i kontakt med en smittespreder.

På den baggrund synes jeg det er svært at stille en faktabaseret hypotese op

 • 2
 • 9

Godt husket! ;-)

Iflg. DR's Kronologi over Mund- og Klovsyge, kom smitten til det enlige tilfælde på Sydsjælland ikke "flyvende" fra en kvægbæstning fra Nordfyn, men derimod med en fynsk fårebesætning, der skiftede adresse til Sydsjælland.

"Efter at have troet 1982 udbruddet ovre, udbryder der i januar et nyt tilfælde af mund- og klovsyge på Sydsjælland. Det viste sig, at vira havde overlevet i et år i en besætning får fra Sydfyn, der skiftede bopæl til Sydsjælland."

Får kan åbenbart bære MKS-vira i måneder-år, uden at udvikle symptomer. Kunne det tænkes at være din nabo's to kælefår, der får skylden herover?

Til gengæld påstås det at smitten på Fyn kom flyvende med vinden, helt fra Østtyskland.

Det må godt nok være en noget mere "sejlivet" virus end Covid-19, som de fleste eksperter afviser kan smitte mere end få meter gennem luften.

 • 9
 • 0

Iflg. DR's Kronologi over Mund- og Klovsyge, kom smitten til det enlige tilfælde på Sydsjælland ikke "flyvende" fra en kvægbæstning fra Nordfyn, men derimod med en fynsk fårebesætning, der skiftede adresse til Sydsjælland.

Det er DR der roder rundt i begivenhederne. Det handler om den ene forekomst der blev fundet i januar 1983 - også på Fyn.

Rapporten jeg linker til er så vidt jeg ved det definitive ord i spredningens rækkefølge og årsag.

 • 10
 • 0

Til gengæld påstås det at smitten på Fyn kom flyvende med vinden, helt fra Østtyskland.

Det må godt nok være en noget mere "sejlivet" virus end Covid-19, som de fleste eksperter afviser kan smitte mere end få meter gennem luften.

Ikke alene kom den flyvende med vinden fra Østtyskland, den kom flyvende tre gange!

Og ja, MKS er smitsomt i en grad der er helt utrolig, det er derfor man griber så drastisk til værks.

 • 11
 • 0

Uden for Wuhan og Hubei, var de mere forberedte, og der er praktisk taget ingen smittede og døde i de enkelte provinser og lige frs starten har alt været under kontrol

Hvor mange af de andre provinser blev lukket ned? Jeg mener at huske at Beijing forlængede nytåret med 2 uger og så har jeg ikke hørt mere. Hvad er status nu?

Så vidt jeg er oplyst, blev hele Kina praktisk talt lukket ned, eller som du skriver, nytårsferien forlænget et par uger frem til 10. Februar, fordi man ville undgå den megen rejseaktivitet mellem provinserne og industriområderne.

Herefter åbnede man op, område for område, og tillod gradvist flere og flere at rejse tilbage til virksomhederne, under løbende kontrol.

Der er endvidere fin beskrivelse på Skynews over en del af det forløb og de tiltag, der tilsyneladende har betydet at Kineserne forbavsende hurtigt fik udbruddet under kontrol.

https://news.sky.com/story/coronavirus-how...

 • 5
 • 0

Så tallene på bordet - hvad er det værste vi har hørt om? Hvad stiger vi fra og hvad forventer vi at stige til før det går helt galt?

Det værste vi har hørt om er formodentlig Italien, hvor det stak helt af fra dem inden de begyndte at tage det seriøst.

Alt tyder på at Covid19 smitter meget effektivt, bla. fordi mange tilsyneladende spreder smitte i mange dage inden de opdager de selv er smittede. Derfor har vi i sagens natur ikke nogen præcise tal.

For så vidt Kina, kommer vi helt klart til at lære en masse.

Der er en WHO rapport som er værd at læse, fra en"fact finding tour" i Kina:

https://www.who.int/docs/default-source/co...

Kina har brugt utrolig skrappe midler for at få ting under kontrol, mange midler som vi slet ikke har mulighed for at bruge.

F.eks blev det nævnt (men ikke skrevet i rapporten?) at de have 1500 personer på opgaven med at spore hvem der kunne være smittet, under anvendelse af hele den Kinesiskse stats overvågningsapparatur.

Det forklarer hvorfor Kina på et meget tidligt tidspunkt begyndte at bekymre sig for gen-import af smitte fra udenlandske rejsende.

 • 13
 • 0

Kina har brugt utrolig skrappe midler for at få ting under kontrol, mange midler som vi slet ikke har mulighed for at bruge.

Herunder at man indenfor Kina, til forskel fra Europa, har større mulighed for at kontrollere rejseaktiviteten, så man kunne udnytte fordelen i at hele industrien i forvejen var lukket ned, og man kunne udskyde rejseaktiviteten tilbage til arbejdspladserne, til man havde set kurven knække.

I Europa fortsatte ferierejsetrafikken på kryds og tværs af regionen, med knudepunkt i skiferie-Tyrol, så her er sket lige præcis det man bevidst undgik i Kina.

På den anden side kan man undre sig over at man, i et efterhånden så udviklet samfund som Kina, fortsat tillader noget så obskurt som bush meet markedet i Wuhan og hele kulturen omkring det.

 • 10
 • 0

og børn vil have spillet badminton hen over Rigspolitichefens Anbefalinger, for selv ikke uniformsnummer C0500 kan forudse alle tænkelige smuthuller.

Smuthuller ved Corona virus er ikke det store problem når det kommer til stykket. Det var noget andet med mund og klovesyge.

Formålet med den nuværende nedlukning af Danmark er at fordele epidemien over tid. Vi kan ikke undgå at komme i kontakt med den, med mindre vi befinder os på den internationale rumstation.

Mund og klovesyge derimod skulle udryddes totalt. Derfor rendegraverne.

Faktisk vil det være skidt hvis vores nedlukning er for effektiv overfor corona, fordi i så tilfælde er vi nødt til at holde Danmark lukket i laaang tid.

 • 3
 • 1

Her er en meget interessant og sober blog post om coronavirus: Coronavirus: Why You Must Act Now https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus...

Til de der overså Kristians link:

Læs den

Den giver den hidtil bedste analyse, jeg har set, af, både hvordan tallene over registrerede smittetilfælde skal læses og forstås, hvordan tiltag som social distancing reelt virker, og ikke mindst hvornår de bør sættes ind, hvad enten man er statsminister eller virksomhedsleder.

 • 4
 • 0

Læs den

Ikke mindst som input til debatten om hvor skellet mellem personlig frihed og privatliv og statens mulighed for effektivt at stoppe en epidemi via big data skal gå.

Like it or not, Kina har brugt big data om alle kineseres gøren og laden til at banke dødstallet ned til ca. 20 om dagen for hele landet.

Det er et forbandet godt argument imod alt for meget privatliv i en globaliseret verden.

I den forbindelse bør vi også diskutere hvorfor Google, FaceBook og de andre data-snyltere slet ikke har bidraget til at opspore og dokumentere smittekæderne ?

Både Google og FaceBook ved jo præcist hvilke mobiltelefoner der har været på hvilke værtshuse i Tyrol, så hvorfor hjalp de ikke til ?

 • 7
 • 1

Formålet med den nuværende nedlukning af Danmark er at fordele epidemien over tid. Vi kan ikke undgå at komme i kontakt med den, med mindre vi befinder os på den internationale rumstation.

Med mindre epidemien blusser op igen i Kina, vil det formentlig være mindre end 1 promille af den kinesiske befolkning, der nogensinde kom i direkte kontakt med smittede.

Det skyldes drastiske tiltag, sat ind allerede efter de så de først få hundrede var testet positive.

1*r-ddYhoUtP_se6x-NOEinA.png

Det var uden tvivl en dyr omgang at give kineserne 3-4 ugers "nytårsferie" i stedet for én, men set med italienske briller må det siges at være ekstremt billigt sluppet.

Tomas Pueyo, som skrev tidligere nævnte blogpost, har et par bemærkelsesværdige pointer:

"With the number of cases we see today in countries like the US, Spain, France, Iran, Germany, Japan, Netherlands, Denmark, Sweden or Switzerland, Wuhan was already in lockdown."

("today" var altså for 3 dage siden!)

"Countries like Japan, South Korea, Hong Kong or Singapore , as well as Chinese regions outside of Hubei, have been prepared and given the care that patients need."

Alle belært af erfaringen fra SARS-CoV i 2003. En erfaring som den vestlige verden desværre først er ved at lære på den hårde måde nu.

Forskellen er især tydelig, når man sammenligner S. Korea og Italien. SK havde stort set epidemien under kontrol, men begik én enkelt fejl, ved at tillade en religiøs samling, hvorfra smitten eksploderede, men det lykkedes dem én gang til at bremse smitten, så antallet af nye raskmeldte allerede nu har krydset kurven for antallet af nye smittede, og fordi de formår at holde spredningen under sundhedsvæsnets kapacitet, ser dødeligheden ud til at holde sig under 1% i Sydkorea, mod noget der ligner 8-10% i Italien.

 • 3
 • 0

Det skyldes drastiske tiltag, sat ind allerede efter de så de først få hundrede var testet positive.

Det man bør bide fast i her, er at stort set alle de tiltag Kina greb til, ikke er tilgængelige i vores ende af verden, eller i hvertfald ikke er tilgængelige i den relevante tidlige tidsramme.

Men det jeg særligt bider mærke i, er at Kina satte "over 1500 personer" på opgaven med at spore smittekæderne ved at grave i den stort set altomfattende database over alles gøren og laden i hele landet.

I praksis findes de samme data opsamlet om alle her i vesten, men disse data er spredt ud imellem FaceBook, Google, Apple, alle mulige skumle "analysebureauer", Rigspolitiets ulovlige telelogning, Rejsekortet, Nets, FE og NSA og derfor ville man slet ikke kunne iværksætte en tilsvarende indsats - uanset hvor alvorlig og desperat situationen måtte være.

Nu kan de der argumentere for mere overvågningsstat pege direkte på dokumenterede "lig på bordet" og dermed er den debat for alle praktiske formål afgjort.

 • 4
 • 0

Det ligner faktisk løsningen på 70% målet for CO2.

Der er ingen biler på vejene. Der er rigelig kapacitet i den offentlige transport.

Alle offentlig ansatte der ikke laver noget vigtigt har fri - det er meget pseudoarbejde, som nu ikke skal belaste miljøet, og ret meget papirnusseri der ikke behøver en rejse til et kontor. Rigtig mange privatansatte klarer også rigtig meget hjemmefra.

Lad det blive en ny dagligdag, hvor mulighederne for at ekspedere regnearkene hjemmefra bliver intensiveret. Måske kunne man endda give incitamenter i den retning.

 • 5
 • 1

Like it or not, Kina har brugt big data om alle kineseres gøren og laden til at banke dødstallet ned til ca. 20 om dagen for hele landet.

Det har uden tvivl været gavnligt. I hvilket omfang ift til de andre tiltag, ved jeg ikke. Som grafen viser, har de ifm hver eneste positive test, registreret onset date, og kortlagt patientens færden og kontaktflade allerede fra dagene før onset, udfra dennes egne oplysninger. Altså ikke så forskelligt fra metoden i andre lande, og det har uden tvivl været effektivt til opsporing af smittespredere, men, som det også ses, desværre med 7-12 dages forsinkelse.

Det vigtigste er at de vidste, fra deres tidligere erfaringer med den slags epidemier, at disse tal snarere viser hvordan virkeligheden så ud for 7-12 dage siden, og derfra udmærket vidste hvor galt det var fat, trod kun relativt få var testet positiv.

Det jeg tror, der har gjort den helt store forskel, var derfor deres resolutte indgriben straks efter de første gang så tallet stige til 100 nye tilfælde på en dag.

To dage efter var hele Hubei i lockdown, og store dele af Kina fulgte umiddelbart efter.

Og når de siger Lockdown i Kina, er det noget ganske andet end det regeringen har indført her i DK. Denne droneoptagelse er optaget på 5. dagen, midt i den kinesiske nytårsferie, hvor det normalt ville myldre med mennesker.

Der er nok flere biler og mennesker på gaden her i Rinkenæs i dag, end der var i hele Wuhan den dag.

I resten af verden, inklusiv her i andedammen, har vi haft mere travlt med at kritisere, forhåne og betvivle kineserne og fremhæve vores egen vestlige selvfedme, end at forstå hvad de egentlig formåede, og hvad det egentlig er for en udfordring vi er på vej ud i.

 • 6
 • 1

Det man bør bide fast i her, er at stort set alle de tiltag Kina greb til, ikke er tilgængelige i vores ende af verden, eller i hvertfald ikke er tilgængelige i den relevante tidlige tidsramme.

Lockdown i stil med det de gjorde i Kina, er tilgængeligt i ethvert udviklet samfund, og det har gjort mindst ligeså ondt på den kinesiske økonomi som det ville gøre i et europæisk samfund, om ikke langt mere.

Det er alene et spørgsmål om beslutningskraft og hvor stor exponenten af en eller anden tracker skal være, før du som leder trækker i håndtaget.

Hvis vi har ringere adgang til data end kineserne, og alligevel først vælger at reagere når har set de første 500, og endda kun reagerer halvhjertet, så er det det der gør forskellen, og ikke om kineserne har bedre adgang til data.

Folk skal nok dukke op når de har brug for hospitalet, Big Data eller ej. Det afgørende er at man ved at de kommer big time, allerede når man kender de første 100 smittede, og derfor klodser bremsen i tide, så big time trods alt bliver indenfor det håndterlige.

 • 4
 • 1

Lockdown i stil med det de gjorde i Kina, er tilgægeligt i ethvert udviklet samfund, og det har gjort mindst ligeså ondt på den kinesiske økonomi som det ville gøre i et europæisk samfund, om ikke langt mere.

Nej.

Jeg har kigget i danske love og selv ikke under en lovlig undtagelsestilstand vil myndighederne kunne lave indgreb på linie med det Kina gjorde.

Spørgsmålet er desuden ikke om hvor ondt det har gjort på denne eller hin økonomi, men hvor meget mindre ondet indgrebene får det til at gøre.

Ingen tvivl om at de danske indgreb kom for langsomt og for blødt, men det er jo den danske ledelsesstil: "Lad os nu ikke går for drastisk til værks, det går jo nok."

 • 5
 • 5

Nej.

Jeg har kigget i danske love og selv ikke under en lovlig undtagelsestilstand vil myndighederne kunne lave indgreb på linie med det Kina gjorde.

Denne påstand har fanget mig i en vis nysgerrighed, da jeg ikke umiddelbart (ved egen kiggen i danske love) kan finde svar på.

Overordnet set har Danmark mig bekendt ingen (det kan du sikkert afkræfte) lovgivning, der under en civil undtagelsestilstand begrænser hvilke rettigheder regeringen kan lave indgreb overfor, såfremt:

1) Undtagelsestilstanden er vedtaget med tilstrækkeligt flertal i folketinget. 2) Indgrebene ernødvendige ift omstændigheder der truer samfundets struktur eller eksistens.

Hvilke paragrafer mener du modsiger dette?

 • 4
 • 0

pisser du på vores demokrati ?

Nej, jeg påpeger at Folketinget ikke af Grundloven er beregnet til at blive involveret i dag-til-dag beslutninger og at der er perioder hvor vi slet ikke har noget Folketing.

Derfor kan vores kriseberedskab ikke afhænge af at Folketinget gør dit eller gør dat.

Hvis det var en krise af militær art, er der et lovgrundlag som tillader forsvarsstaben (ikke engang ministeren!) at reagere prompte og orientere ministeren og folketinget efterfølgende.

Statens Seruminstitut har ikke noget der bare minder om den slags beføjelser.

 • 8
 • 1

1) Undtagelsestilstanden er vedtaget med tilstrækkeligt flertal i folketinget.

Og der har du svaret: Vi kan ikke gøre noget før alle ordførerene har været oppe på talerstolen og pisse territoriet af.

Blev vi dermed enige om at:

under en LOVLIG undtagelsestilstand VIL myndighederne kunne lave indgreb på linie med det Kina gjorde.

?

At den siddende opposition selvfølgelig vil hade det, med alt det pisseri det måtte medføre, inden de få timer senere erkender at der ikke rigtig er nogen vej udenom, som deres eftermæle vil kunne leve med, er vi selvfølgelig helt enige om.

 • 4
 • 0

Re "NEJ" OK Og derfor behøver vi NU debattere hvordan scenarierne ser ud - og alle bør have viden - så vi kan igang sætte de nødvendige tiltag .... hvis ... NÅR det udvikler sig til noget MEGET værre.

 • 1
 • 5

Hvis det var en krise af militær art, er der et lovgrundlag som tillader forsvarsstaben (ikke engang ministeren!) at reagere prompte og orientere ministeren og folketinget efterfølgende.

Statens Seruminstitut har ikke noget der bare minder om den slags beføjelser.

Nej, men det har folketinget faktisk, og det behøver ikke vare længere end det tager medlemmerne at blive enige om at situationen nødvendiggør det.

Der er således tale om civil undtagelsestilstand, der giver folketinget og regeringen beføjelser til de nødvendige fravigelser af loven, inklusiv grundloven, i modsætning til militær ditto, som overlader al magt til forsvarsministeren og militærets øverste ledelse.

 • 4
 • 0

Nej, men det har folketinget faktisk, og det behøver ikke vare længere end det tager medlemmerne at blive enige om at situationen nødvendiggør det.

Og hvad så med trin 2, når hele folketinget er nedlagt af sygdommen fordi du hev dem til Slotsholmen mindt i en explosiv pandemi ?

Et katastrofeberedskab der kræver næsten to hundrede mennesker for at tage beslutningen om at begynde at gøre noget, er ikke et fungerende katastrofeberedskab.

 • 5
 • 7

Men således som tingene har udviklet sig fra, tag det nu roligt, der sker ikke noget, til at lukke landet, må da give administrationen noget at tænke over.

Der må eller bør være en gennemarbejdet lovgivning der kan bemyndige statsministeren til at handle straks med at sætte landet på pause og i den pause få vedtaget love der egner sig til formålet, frem for det cirkus, som her hvor man fremstillede nye love der skulle igennem alle 3 behandlinger på et døgn, for at de kan træde i kraft 3 dage efter.

 • 0
 • 7

Efter vi nu har konstateret, at vort demokrati kan respondere på en epidemi/pandemi, som truer med at lægge vor sundhedssystem ned, kunne vi kikke på vores grundlæggende infrastruktur på området.

Vi har solgt Serum-instituttet og nedlagt indenlands håndteringen af sygdomme af større dyr. Personlig mener jeg, at begge dele hører under "kritisk infrastruktur", og skal være noget, der skal være under statslig kontrol. Det er en grundlæggende forsikring, vi skal betale, og kunne trække på under alle omstændigheder i påkommende tilfælde.

Under den kolde krig havde vi feltlazaretter, så vi i stor stil med kort varsel kunne sætter et større antal senge op med kort varsel. Mig bekendt kan vi ikke det idag. Det beredskab skal vi nok også kikke på.

Uddannet personale: Ifølge optællingen af respiratore i Danmark kommer vi sandsynligvis ikke til at gå ned på udstyr. Men vi går ned på uddannet personale. Her kunne det være en ide i beredskabsregi eller måske hjemmeværnsregi at oplære nogle "Sosu/sygeplejer-light", som kan gå ind og overtage nogle af funktionerne fra det professionelle personale.

 • 6
 • 2

Og hvad så med trin 2, når hele folketinget er nedlagt af sygdommen fordi du hev dem til Slotsholmen mindt i en explosiv pandemi ?

Den tort må man lide hvis man lader sig vælge.

Skulle det gå så galt, må regeringen alliere sig med kongen efter grundlovens § 23.

I særdeles påtrængende tilfælde kan kongen, når folketinget ikke kan samles, udstede foreløbige love, der dog ikke må stride mod grundloven og altid straks efter folketingets sammentræden skal forelægges dette til godkendelse eller forkastelse.

Her må regeringen heller ikke glemme § 14

Kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre.

I sådan en ekstrem situation kommer Kongen til at sidde med magten. Egentligt kræver det ikke en ekstrem situation, men om et par uger er det 100 år siden Christian X, gjorde brug af disse paragraffer, hvilket næsten havde kostet monarkiet i Danmark livet. Så der skal meget til, før en dansk regent, igen vil tage disse paragraffer i brug.

Det væsentligste er at der er "checks and balances".

 • 0
 • 0

Kan vi lave flere respiratorer? Findes der en maker-space eller DIY opskrift? - altså på en hospitals respirator ikke en støvmaske. Eller kan vi lave en opskrift? Der virker mere relevant at handle end diskutere lige nu. RS og Conrad leverer stadig :-)

 • 1
 • 1

Blev landsbyerne også sat i karantæne på Fyn ?

Ja, lansbyerne blev sat i karantæne. Foreksempel var byen Tørresø på Nordfyn i karantæne i ca 2 uger.

Jeg flyttede til området et par år senere og gik i klasse med nogle af dem der havde været i karantæne - den gang var der IKKE hjemmeundervisning ;-)

 • 1
 • 0

Jeg krydsede Fyn på mc dengang. Så vidt jeg husker, var der kun motorvej på Vestfyn, og på et langt stræk omkring Brenderup, var der skilte på markerne, som forbød standsning. Det var ikke færdselstavler.

 • 1
 • 0

Der må jeg give NVJ ret. Stop med at spilde tid med det ene og især alt det andet, lad virologerne om det, Koncentrer dig i stedet om fremstilling af den vaccine som vi vitterligt har så hårdt brug for:-J

Men bortset fra det så læste jeg med stor fornøjelse dit øjebliks billede. I disse alvorlige tider kan et velskrevet frikvarter med en historie fra næsten gamle dage både være til glæde og eftertanke, tak for det!

 • 2
 • 0

Kan vi lave flere respiratorer? Findes der en maker-space eller DIY opskrift?

Det var også min tanke. En udgave som kan det basale. Måske de mange 3D-printere rundt om i de små ingeniør-hjem for en gangs skyld kunne komme i funktion.

En større udfordring er det at skaffe personale til at betjeningen. Som i USA under WWII kunne man rekruttere pilotelever blandt de studerende på landets uddannelsesinstitioner. En ultrakort, intensiv uddannelse målrettet opgaven.

 • 1
 • 2

....som en respirator der anvendes som livreddende apparat på et hospital er bindegalt.

Et sådant apparat ses her

https://hackaday.com/2020/03/12/ultimate-m...

Når man googler respirator bliver man præsenteret for støv og gasmasker til mange forskellige formål. En del af dem kan sikkert fremstilles på en printer men det nu nok mere økonomisk at anvende en sprøjtestøbemaskine til masseproduktion.

https://www.google.com/search?q=respirator...

 • 1
 • 4

Kan vi lave flere respiratorer?

Hvis en respirator sætter ud, er nødproceduren at skifte til manuel ventilering. Dette gøres med en Rubensballon, det er en maske med en gummibalon, hvor man med en hånd kan kan klemme på balon og dermed puste luft ind i patienten. https://www.youtube.com/watch?v=AK7O-fc3AE8

Hvis man har udstyret kan et evt. kapacitets problem løses med ekstra personel. Udstyret kan købes som engangs og genbrugelige, koster 500-3000kr og er på lager: https://www.mediqdanmark.dk/katalog/foerst...

Så på den korte bane vil det nok ikke give mening at begynde med at bygge en DIY respirator.

 • 2
 • 0

Men den er manuel og skal betjenes af en ventilatør, der så udsætter sig for smittefare. Men de typer som Kjeld og jeg linker til er fuldmekaniske og er dem som der kunne komme en mangel af.

@ Søren Laursen Tag for h..vede og få dig en teknisk og en sproglig uddannelse.

Undskyld sprogbruget, men produktions og debatfjollerier af den slags du kolporterer er farligere for mig end Corona smitte. Vi er tre der betoner at en respirator ikke er en støvmaske og så fremturer du med dit printervås. Læser du ikke indlæggene ?

 • 0
 • 5

Læser du ikke indlæggene ?

Ro på Bjarke. Jo, jeg læser da indlæggene. Du skriver om støvmasker, ikke jeg. Jeg tænker på respirator(da), 'ventilator'(eng). Og nej, jeg opforder ikke folk til at lege selv. Jeg luftede blot muligheden for at der blev udviklet en simpel respirator(da), som hurtigt kunne produceres, hvor der var behov. Som Kim Horn nævner, kan det være overflødigt. Så meget desto bedre.

 • 3
 • 0

Men den er manuel og skal betjenes af en ventilatør, der så udsætter sig for smittefare. Men de typer som Kjeld og jeg linker til er fuldmekaniske og er dem som der kunne komme en mangel af.

Forslaget var netop grundet mangel, det var ikke tanken at lægerne skulle skiftes til at ventilere patienter. Ved tilstrækkelig anstrengelse er det muligt at forestille sig en situation hvor for eksempel en ekstraordinær næstekærlig, det kunne være nær familie, ville sige Ok patienten vil dø udelukkende p.g.a. manglende respirator. Giv mig en maske og en Rubens ballon (tak til Kim Horn) så ventilere jeg så længe jeg kan.

Der er ikke tale om business as usual men om en tænkt nødsituation hvor et menneske kan dø af mangel på 2 arme og for 2 dollar simpel hardware. De billigste som ikke udsætter operatøren for konstant smittefare, og som formodentlig er i restordre, begynder ved 300 dollar.

I øvrigt er undertegnede på hotel med tilhørende buffet-restaurant, og det er en daglig kilde til forundring, for ikke at sige forfærdelse, at se hvor lidt det internationale publikum har fattet omkring smitteveje og forholdsregler, selv i disse Coronavirus tider.

Såfremt passagerer på krydstogtskibe udviser samme dødsforagt er det straks lettere at forstå hvorfor både skib og passagerer ofte ligger underdrejet grundet udbredt maveinfektion.

 • 1
 • 0

....som en respirator der anvendes som livreddende apparat på et hospital er bindegalt.

Et sådant apparat ses her

https://hackaday.com/2020/03/12/ultimate-m...

Idéen er bestemt ikke bindegal. Med 3D printere kommer vi hele tiden tættere på at kunne fremstille mekaniske dele og komponenter, der minder om industrielt fremstillede dele, og det skulle undre mig om man ikke allerede kan fremstille velfungerende luftpumper til meget lavt tryk på basis af de fremmeste 3D-print teknologier.

Velfungerende masker/mundstykker kan helt sikkert fremstilles med 3D-print, og slanger fås i metermål.

Det er nok den mindste del af udfordringen.

Den øvrige del, som ses øverst på stativet på din illustration, består af en computer, et display og en indbygget iltmåler.

En almindelig moderne labtop har en kapacitet, der formentlig er en faktor 1000 højere end den på billedet, så med det rigtige software, vil den uden tvivl kunne aflæse iltmåleren og regulere pumpen korrekt. Den skal dog nok lige køre på windows. ;-)

(PHK kan måske byde ind med lidt detaljer her?)

Tilbage har vi så selve iltmåleren, som egentlig er det mest kritiske element for en respitator, da det for en respirator patient er ligeså farligt hvis hans ilt-tal bliver for højt som hvis det bliver for lavt.

Min søn udviklede som afgangsprojekt en velfungerende og meget handy iltmåler, som kunne anvendes på rumstationen, som erstatning for det klodsede og pladskrævende stykke hospitalsudstyr, de anvender i dag.

Den består svjv ikke af komponenter, der er særligt svært tilgængelige. Iltsensorer er eksempelvis noget der findes i udstyr på ethvert autoværksted i dag.

Resultatet bliver næppe en respirator, der lever op til gældende normer for medical device, men kan de fungere med 90% pålidelighed, har vi jo reddet 90% af de patienter, der ellers ville dø i en kritisk overbelægningssituation, og det var måske et tanke verden kunne lære af den nuværende situation.

En anden tanke, jeg har tænkt, er at Kina nu har lukket deres sidste nødhospital, nu hvor de har lukket 88% af alle cases, så der må jo være en masse respiratorer tilovers derfra, som jeg da håber er på vej til Italien?

Fremover skulle det måske være en WHO-opgave at sikre tilstrækkelig kapacitet af transportable respiratorer (og andet kriseudstyr), inkl. den logistik der ligger i at flytte dem rundt om kloden i takt med at smittebølgen bevæger sig fra region til region.

Når man googler respirator bliver man præsenteret for støv og gasmasker til mange forskellige formål. En del af dem kan sikkert fremstilles på en printer men det nu nok mere økonomisk at anvende en sprøjtestøbemaskine til masseproduktion.

https://www.google.com/search?q=respirator...

Ja, sprogforskelle er jo ind imellem en underlig størrelse, og Google er ikke altid til stor hjælp, men jeg ved da så meget at det vi i DK kalder en respirator, hedder på engelsk "ventilator".

 • 3
 • 0

.....at man ikke kan fremstille en respirator. De findes allerede som velfungerende apparater. Problemet lige her er, at den mængde af respiratorer man har på hospitalerne, kunne vise sig, ikke at kunne klare efterspørgslen.

Apparater af den slags koster jo penge og hospitalerne har normalt tilstrækkelige mængder af dem, men lige her og nu, kunne man godt tænke sig at have flere, men det kunne alle andre lande også tænke sig. Da de fremherskende produktionsfilsofier er JIS og Lean, så produceres der ikke til lager, men kun når der er kunder.

Man skal da ikke opfinde dybe tallerkner. Hvis man kan lave en respirator der er billigere og bedre end de nuværende, Og som man kan tjene mere på, så er det da bare om at komme igang.

 • 0
 • 5

Hved vi egentligt om det er respiratorer der mangler? De bliver nævnt tit, men også at de ikke hjælper.

Generelt er dine udsigter ikke så gode hvis du havner i en intensiv seng med respirator og virusbaseret lungebetændelse og mange af de Covid19 patienter der når dertil har andre lidelser som var med til at bringe dem dertil.

Derfor vil der være mange der dør, respirator eller ej.

Men dem der kommer op af sengen igen hjalp respiratoren, og det tal er ikke nul, det ved vi fra Kina.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten