smart produktion bloghoved blog

3D-skanninger - et stort skridt mod en digital fremtid

En tommestok, en pen, en notesblok og et skarpt øje – det har tidligere været nødvendige redskaber, når vi har skullet måle produktionsanlæg. Men som med så mange andre områder har digitaliseringen de seneste år også vundet indpas her.

3D-skanninger er gået fra besværligt og dyrt til tilgængeligt og billigt og det er dermed blevet mere oplagt for små og mellemstore produktionsvirksomheder.

3D-skanninger giver dig hele produktionsanlægget

I februar måned fik vi lavet en 3D-skanning af vores Smart Production Lab, hvor 27 scanninger udvalgte steder i laboratoriehallen afdækkede alle vinkler i rummet.

En LiDAR-skanner, der er fastgjort på et stativ, roterer langsomt omkring en lodret akse, mens et lille spejl roterer omkring sin vandrette akse, og dermed skanner laseren alle overflader i mange millioner af små målepunkter. Bagefter tager den billeder 360 grader rundt, der farvelægger skanningen af hele laboratoriet.

Resultatet er en tredimensionel visualisering af hele vores lab, der medtager alle installationer i rummet. Den høje detaljegrad gør det muligt at klippe elementer ud og trække dem over i et 3D-program. Det er altså ikke længere nødvendigt at bygge 3D-modeller. Samtidig giver skanningen flere informationer end 3D-programmer, og man kan eksempelvis se, om udsugning eller rørinstallationer står i vejen for modellen.

Illustration: AAU
Illustration: AAU
Illustration: AAU

Og det er netop dét, som gør 3D-skanninger så værdifulde. Helheden og detaljerne. Alt det, som et 3D-program ikke tager med, når man tegner et produktionsanlæg. 3D-programmet medtager f.eks. ikke diverse bygningsinstallationer, flugtveje eller ”faste” palle-opbevarings-lokationer. Men de er netop også vigtige, hvis du skal flytte maskiner eller have droner til at flyve hen over dit anlæg. Derudover kan vi med skanningen lave diverse simuleringer med forskellige variabler som f.eks. procestid, og på den måde undersøge, om de nye opstillinger også fungerer i praksis.

Her en video, vi har lavet af projektet:

Et stort skridt mod en digital fremtid

Hvad betyder det for en helt almindelig produktionsvirksomhed? Det korte svar er: alt! Mange virksomheder har i dag slet ikke 3D-modeller af deres produktionsanlæg eller en samlet repræsentation af deres faciliteter på den her måde.

Når man tegner sit produktionsanlæg i et 3D-program, er det i en perfekt verden. Men verden er ikke perfekt, og i bedste fald opdager man fejlmålinger, inden man udskifter eller omrokerer sin produktion. I værste fald først, når man er i gang – og det kan vise sig at blive dyrt i f.eks. nedlagt produktionstid. 3D-skanninger er derfor en god mulighed for at træde ind i en digital tid og samtidig spare uanede ressourcer ved bl.a. omlægning af produktionen.

En 3D-skanning af produktionsanlægget er et syvmileskridt imod en moderne produktion. Det gælder for den lille produktionsvirksomhed, der skal have en digital version af sit produktionsanlæg. Men 3D-skanninger er også en forudsætning for større produktionsvirksomheder, der ønsker at træde ind i en moderne industri med alle de muligheder, det indebærer.

Som eksempelvis at træne sine operatører uden at skulle stoppe produktionen. Med en 3D-skanning har man et fundament til at skabe en digital tvilling (engelsk: digital twin) af ikke blot de enkelte produktionsmaskiner, men af hele produktionsmiljøet og teste ’what if’-scenarier, som styrker medarbejdere i uventede situationer. Virksomheden kan altså forberede sine medarbejdere virtuelt, inden de skal arbejde i det fysiske miljø, hvor det primære formål er at være så effektiv som muligt.

En målfast, virkelighedstro og farvelagt digital kopi af hele produktionsmiljøet er derfor ikke længere ren science fiction – det er en realitet. I dag er det en ”nice to have”, inden for kort tid bliver det et ”must have”, for fordelene er mange - hvad enten du blot ønsker en genvej til en digital tvilling, en holistisk digital kopi af dit produktionsanlæg eller har større visioner for produktionsfabrikken.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Schou er civilingeniør i Virksomhedsteknologi og postdoc ved Aalborg Universitet. Han er en del af teamet bag AAU's Smart Production Lab og er en af laboratoriets superbrugere. Han er den ene af tre skribenter på denne blog.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten