3D-print uden filter bloghoved

3D sætter tandfeen på overarbejde

Af Jesper Damvig, Damvig A/S

Stil dig foran spejlet, smil bredt og betragt dine tænder. 3D teknologien er på vej ind i munden på mange af os og dermed bliver de nye 3D teknologiske muligheder snart et meget personligt anliggende for mange af os.

Det skyldes at tandområdet i høj grad er et klassisk håndværk, som er ved at blive disrupted via en kombination af 3D scanning og 3D print. Overalt på kloden tager verdens tandlæger nu den revolutionerende 3D teknologi til sig. I USA kalder man det ”Same Day Dentist”. Og det er der god grund til.

3D print er allerede på vej til at revolutionere traditionel produktion, der bygger på at reducere elementer ved materialet; uanset om det er en bil eller en reol du producerer metal- og træspåner har sædvanligvis ligget på gulvet, når bilen eller reolen ryger ud af fabrikken.

Men 3D print er omvendt. Fordi 3D print vender klassisk produktion på hovedet ved at bygge op frem for at fjerne, kan usete former og funktioner frembringes via ny teknologi. Det reducerer ikke alene spildet, det minimerer samtidig time-to-market-faktoren. For det går nemlig hurtigt især når små serier skal se dagens lys og det skaber en ny nærhed i tid, sted og tættere relationer mellem kunde og producent.

I og med at 3D print kan udføres i et hav af materialer og kan skræddersyes kommer der nu nye produkter og løsninger på markedet, som kommer forbrugere overalt på kloden til gavn.

Tandfeen skal flyve hurtigt

Det opleves især i disse år på tandlægefeltet, hvor behovet for hurtigt at få bedre og billigere tænder er enormt. Dermed skal tandfeen snart flyve stærkt, for tænder er noget af det mest personlige vi har og især af økonomiske årsager har mange traditionelt været afskåret fra at få gjort noget ved tænderne.

I klassisk tandpleje er patienter nødsaget til at vente ugevis på deres kroner, nye facader etc. Det er en dyr, og langsommelig proces at få nye tænder. Det skyldes bl.a., at det dentale fag i høj grad er et klassisk håndværk, og at fremstillingen af kroner, facader etc. i dag fremstilles i Sydøstasien.

Den lange afstand gør, at der som regel går lang tid, før patienten modtager eksempelvis sin tandlægekrone. Ofte passer de ikke i første omgang, og dermed skal de nye tænder atter jordkloden rundt, før de er tilpasset og forhåbentligt passer perfekt i patientens mund.

Men med de rette 3D scannere, 3D printere og tilhørende sofistikerede software kan komplicerede tandlægeopgaver fremover udvikles on the spot. Dermed skal du ikke længere vente i ugevis på nye tænder. I stedet kan du snart gå direkte ind fra gaden og få smukkere, bedre og billigere tænder. Fordi de nye teknologiske muligheder giver større muligheder.

Smil og vær glad når du næste gang ligger i tandlægestolen! Fremover bliver det sikkert billigere og flottere tænder du ser i spejlet.

Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten