close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
bæredygtigt byggeri bloghoved

3D printet byggeri og cirkulær økonomi

Partnerskabet 3D Printet Byggeri, bestående af 3D Printhuset A/S, NCC Construction Danmark A/S, Force Technology og Gips Recycling Danmark A/S, præsenterede d. 11. september 2017 3D print af betonfundament til en lille kontorbygning i Københavns Nordhavn. Det blev klart for enhver, at 3D print teknologien kan bruges til betonbyggeri. Selv om der var tale om støbning af miniature dimensioner skal der ikke megen fantasi til forestilling om mulighederne for 3D printning af større betonkonstruktioner. Nærmere oplysninger kan hentes på https://3dprinthuset.dk/europas-foerste-3d-printede-bygning/

Så kommer spørgsmålene om muligheder, barriere og økonomi. Hvad skal vi egentligt med 3D printet betonkonstruktioner?. Man ser tydeligt, at 3D print giver helt nye muligheder for et mere fleksibelt design med hensyn til formgivning sammenlignet med traditionelt betonbyggeri. Det fremgår af oplysningerne, at man med 3D teknologi reducerer spild og, at automatisering af arbejdsprocesserne vil have positiv indflydelse på antallet af fejl og arbejdsulykker. Dette kræver naturligvis nærmere undersøgelser og dokumentation.

Betonteknologisk er der nogle udfordringer med hensyn til bl.a. opfyldelse af betonnormerne, reduktion af cement, størrelse af korn i tilslaget i forhold til støbehovedets dyseåbning og tilpasning af støbehastigheden med stabiliteten af de underliggende støbte lag. Der blev støbt med tilslag af tegl 0-4 mm. Støbning af traditionelle betonkonstruktioner med tilslag af større sten og nedknust beton med 3D print kræver større og bredere dyser.

Herefter bør vi se på mulighederne for at tilpasse 3D printet byggeri til cirkulært byggeri og design for adskillelse og genbrug. Den individuelle formgivning og kontinuerte støbning af 3D printet betonkonstruktioner ligner umiddelbart ikke noget, der kan skilles ad og genbruges. Den nærliggende cirkulære løsning for genbrug efter end-of-life af 3D printet byggeri ligger antagelig i traditionel nedknusning af genanvendelsen af de nedknuste materialer.

3D printning af betonkonstruktioner skal ses som et supplement til eksisterende betonbyggeri. Der er ikke mange, der forestiller sig at 3D printning skal afløse traditionel betonstøbning. Ligeledes forestiller vi os heller ikke at alle fremtidige betonkonstruktioner skal designes til adskillelse og, at al beton i fremtiden skal fremstilles med tilslag af nedknust beton. Det væsentlige er, at vi med 3D print teknologien har fået ny teknologi med nye muligheder. 3D print af beton sammen med design for adskillelse af beton byggeri og genanvendelse af nedknust beton i ubunden og bunden form giver os et udvidet sortimentet af muligheder for optimale og komplementære løsninger i byggeriet til fremme af cirkulær økonomi.

Erik Krogh Lauritzen
Erik Krogh Lauritzen er bygningsingeniør fra Forsvarsakademiet 1978, DEMEX 1978-2004, NIRAS 2004 - 2013. Selvstændig bygherrerådgiver siden 2008. Formand for Dansk Sprængteknisk Forening 1989-2013, Medlem af bestyrelsen for IDA RISK 2013-2016. Formand for Netværk for Bygge- og Anlægsaffald under Dansk Kompetencecenter for Affald (DAKOFA) 2012-2018. Medstifter af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.