close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
hackerspace blog

3D printerens udvikling i Labitat

3D printere, alle snakker om dem, så det vil jeg også gøre.

Man kan vist godt sige, at Labitat har været samlingspunkt om 3D printere siden dannelsen af vores RepRap gruppe i starten af 2010. Der var stor interesse blandt medlemmer og udefrakommende, så der blev hurtigt organiseret fællesindkøb af materialer til et større antal RepRap Mendels. Ved afslutningen af Labitats første regnskabsår havde RepRap gruppen i sig selv en omsætning i samme størrelseorden som resten af Labitat. Det siger lidt om interessen for denne nye mulighed.

Et af vores medlemmer, kaldet Kulitorum, havde i slutningen af 2009 bygget en RepStrap, hovedsageligt af materialer han fandt på sit værksted. En RepStrap er en 3D printer, bygget af forhåndenværende materialer og ment som et værktøj til at printe dele til en "rigtig" 3D printer. Kulitorum havde printet den første RepRap Mendel i Danmark, og med den ville han printe et sæt dele til Labitats helt egen Mendel. Denne printer, som stadig står i spacet, har nu snart printet 40 RepRaps i forskellige varianter. Udbredelsen af tilgængelige 3D printere i Danmark må siges at ha fået en hjælpende hånd af vores RepRap gruppe.

Fra den første Mendel blev printet i Labitat til i dag, er der sket stor udvikling i RepRap community'et. I Labitat er Kulitorums Repsnapper printersoftware blevet udviklet, der er optimeret på printernes fysiske opbygning samt på firmware og hardware på selve maskinen. Der er også lagt utallige timer i at afprøve forskellige G-kode generatorer, printersoftware og indstillinger i begge, for at opnå det bedst mulige resultat, det være sig høj opløsning eller printhastighed. En G-kode generator er et stykke software, der opdeler en 3D tegning i lag og baner, som printeren kan følge. Den danner således G-kode, som koordinat for koordinat og linie for linie beskriver hvordan printerhovedet skal bevæge sig, og hvilke værktøjer der skal aktiveres.

En interesant opdagelse er, at hvis man bl.a. snyder printersoftwaren til at tro den har en mindre dyse, så føder den tilsvarende mindre plast ind i ekstruderen. Derved bliver tråden meget tynd og fin, uanset at dysen faktisk er større. Dette har givet nogle utroligt fine print, som er sammenlignelige med resultatet fra professionelle maskiner til flere hundrede tusinde kroner.

Aktiviteterne i og omkring RepRap gruppen har inspireret et antal af Labitats medlemmer til at bygge eller købe en 3D printer. På stående fod har vores medlemmer imellem sig både, Mendels, Printrbots, Print-O-Matics, Replicators, Ultimakers og en enkelt Rostock. Desuden er der flere nye typer undervejs; et nyt design er næsten færdigt, og et Ultimaker-inspireret design er på tegnebrættet.

Christian Riis Sørensen

Labitats egen RepRap har nok primært printet dele til andre. Men også småting som man lige har stået og manglet og nemt kunne tegne i Openscad eller Google Sketchup. Det kunne være holdere til et LCD display, afstandsstykker osv.

Et af vores medlemmer har været i gang med at designe forskelligt udstyr til foto og videokamera. F.eks. en skulderrig, med mulighed for påspænding af kamera, mikrofon, lys, og modvægte for at gøre den behagelig at arbejde med. Han har også bygget en lille deltabot af 3D printede dele.

Der er desuden blevet printet nogle Raspberry Pi kasser, og en anden har designet en standard projektkasse i openscad. Den er lavet parametrisk, så man simpelthen genererer den kasse man vil ha, mht f.eks. dimensioner, skruehuller til låg, huller til stik og kontakter, og ikke mindst riller på indersiden til at sætte printkort fast mellem.

Så der bliver lavet lidt mere kreative ting end bare at replikere RepRaps.

  • 0
  • 0