close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

3D-printer eventyret begynder

Dag 1

En stor, tung pakke

Det er en stor dag, for jeg har modtaget en pakke. En stor pakke. 2013 siges at være året, hvor 3D-printerteknologien vil ramme massemarkedet. Det store spørgsmål er blot, om folk rent faktisk er klædt på til at anvende 3D-printere? Store, danske firmaer som Danfoss, Novo og Oticon har allerede taget teknologien til sig, men hvad med almindelige forbrugere, vil de også kunne gøre brug af teknologien på fornuftig vis?

For at få syn for sagen, hvad angår ganske almindelige (ikke-tekniske!) mennesker som mig selv, har jeg besluttet at sætte mig på prøve: Kan jeg i løbet af 200 dage lære at mestre 3D-printer-teknologien og bruge den til noget nyttigt i min dagligdag? Dette vil jeg blogge om her på Ingeniøren de næste 200 dage. Man kan kalde det for en dokumenteret, personlig rejse ind i 3D-printer verdenens utallige mysterier og muligheder.

Billede 1: Pakken fra Ultimaker på spisebordet.

Den store pakke, jeg netop har modtaget, indeholder et 3D-printer kit fra Ultimaker, og at få samlet dette kit er den første, store udfordring på rejsen. For - logik for burhøns - ingen 3D-prints uden en velfungerende 3D-printer.

200 dage

Prøven er underlagt ét centralt benspænd; en begrænset tidshorisont på 200 dage. 200 dage er ikke lang tid, men er lige præcis så lang tid jeg har til at finde ud af, hvordan maskinen skal samles, hvordan den bruges og hvad den rent faktisk kan i praksis. Derudover bør jeg lære at bruge et 3D-design software og rent faktisk designe, eller blot videreudvikle genstande, der egner sig til 3D-print - eksperimenter, min egen nysgerrighed og hjælp fra venner og læsere vil udgøre drivkraften i forløbet.

Jeg vil med sikkerhed gøre brug af trial and error fremfor research and development, tage risici fremfor handle sikkert, og endelig gøre brug af venners og ikke mindst jeres, læsernes, ideer og erfaringer fremfor at holde mig til mine egne. Nu er der kun én ting der gælder, at få pakken åbnet og samlet 3D-printeren, så eventyret kan begynde. Min 3D-printer er stadig uudforsket og usamlet.

IKEA go home - An Ultimaker has just arrived.

Det første jeg bider mærke i, er Ultimakers slogan på siden af pakken 'Imagine it - make it', som indkredser en af hovedfortællingerne, der er i industrien, og som jeg også selv har hørt mig selv berette fra tid til anden. Med 3D-printing bliver det muligt at realisere fysiske produkter, som du førhen kun har kunnet drømme om i din vildeste fantasi. Kort sagt, alle digitale former vil kunne produceres i dit eget hjem.

Billede 2: Bagsiden af kassen med sloganet "Imagine it - make it".

Fra drømme til realitet; inde i pakken er der er et utal af helt klassiske bolte, møtrikker, kabler og ledninger. Det slår mig, efter jeg har åbnet kassen, hvor mange forskellige dele og komponenter en personlig 3D-printer består af. Udover alle de små dele er der to ruller filament (den plasttråd printeren printer med), laserskårede krydsfinersplader, jernstænger, fire små motorer og et motherboard med Arduino. Teknologien bag 3D-printing har eksisteret i godt 20 år, hvorfor jeg havde det indtryk, at de personlige 3D-printere var forholdsvis enkle, men der må jeg tro om.

Billede 3, 4 og 5: Pakkens indhold på tæt hold.

Ved at lægge hele pakkens indhold ud på bordet, danner jeg mig et overblik over de forskellige dele. Krydsfinerspladerne fylder mest, elektronikken virker mest uoverskuelig. Det er virkelig mange år siden jeg sidst har leget med Lego, og aldrig har jeg stået over for et Legosæt, der var så komplekst. Ultimaker's store, open source community har været så venlige at lave en omfattende onlineguide med billeder, til hvordan den skal samles. Den finder jeg frem og aftaler med min sambo, Lasse, at gå i krig med den store udfordring. Vi går til udfordringen med åbent sind og en ustyrlig lyst til at printe alt i hele verden. Fremskridttroen længe leve tænker vi og går igang.

Billede 6: Samlesættet oppefra, dette er hele kittet inklusiv en ekstra rulle plasttråd (PLA)

Følg med i næste indlæg, hvor det vil vise sig, om det lykkes at få hele kittet samlet. /ms

Matias Søndergaards billede
Matias Søndergaard

Kommentarer (24)

Godt initiativ!

Men du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale, som er nødvendigt hvis man skal printe bestemte geometrier, så man ikke printer 'ud i luften'.

Allerede dér har du begrænset dine anvendelsesmuligheder temmeligt meget - just so you know .

Jeg følger skarpt med :)

Hilsen David - industriel design-studerende
www.davidchristensen.dk

  • 0
  • 0

...du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale...

Hvilken en, inden for samme prisklasse, skulle han så have valgt?

Kom med dit bud på hvilken printer du ville have valgt... :o)

mvh
Jesper

  • 0
  • 0

Men du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale, som er nødvendigt hvis man skal printe bestemte geometrier, så man ikke printer 'ud i luften'.

Hvordan fungerer det? Hører støttematerialet med til selve modellen? Skal man selv tage stilling til, hvor det skal bruges, eller ligger det i printerens (softwarens) funktion?

  • 0
  • 0