mig og min 3d printer blog

3D-printer eventyret begynder

Dag 1

En stor, tung pakke

Det er en stor dag, for jeg har modtaget en pakke. En stor pakke. 2013 siges at være året, hvor 3D-printerteknologien vil ramme massemarkedet. Det store spørgsmål er blot, om folk rent faktisk er klædt på til at anvende 3D-printere? Store, danske firmaer som Danfoss, Novo og Oticon har allerede taget teknologien til sig, men hvad med almindelige forbrugere, vil de også kunne gøre brug af teknologien på fornuftig vis?

For at få syn for sagen, hvad angår ganske almindelige (ikke-tekniske!) mennesker som mig selv, har jeg besluttet at sætte mig på prøve: Kan jeg i løbet af 200 dage lære at mestre 3D-printer-teknologien og bruge den til noget nyttigt i min dagligdag? Dette vil jeg blogge om her på Ingeniøren de næste 200 dage. Man kan kalde det for en dokumenteret, personlig rejse ind i 3D-printer verdenens utallige mysterier og muligheder.

Illustration: Privatfoto

Billede 1: Pakken fra Ultimaker på spisebordet.

Den store pakke, jeg netop har modtaget, indeholder et 3D-printer kit fra Ultimaker, og at få samlet dette kit er den første, store udfordring på rejsen. For - logik for burhøns - ingen 3D-prints uden en velfungerende 3D-printer.

200 dage

Prøven er underlagt ét centralt benspænd; en begrænset tidshorisont på 200 dage. 200 dage er ikke lang tid, men er lige præcis så lang tid jeg har til at finde ud af, hvordan maskinen skal samles, hvordan den bruges og hvad den rent faktisk kan i praksis. Derudover bør jeg lære at bruge et 3D-design software og rent faktisk designe, eller blot videreudvikle genstande, der egner sig til 3D-print - eksperimenter, min egen nysgerrighed og hjælp fra venner og læsere vil udgøre drivkraften i forløbet.

Jeg vil med sikkerhed gøre brug af trial and error fremfor research and development, tage risici fremfor handle sikkert, og endelig gøre brug af venners og ikke mindst jeres, læsernes, ideer og erfaringer fremfor at holde mig til mine egne. Nu er der kun én ting der gælder, at få pakken åbnet og samlet 3D-printeren, så eventyret kan begynde. Min 3D-printer er stadig uudforsket og usamlet.

IKEA go home - An Ultimaker has just arrived.

Det første jeg bider mærke i, er Ultimakers slogan på siden af pakken 'Imagine it - make it', som indkredser en af hovedfortællingerne, der er i industrien, og som jeg også selv har hørt mig selv berette fra tid til anden. Med 3D-printing bliver det muligt at realisere fysiske produkter, som du førhen kun har kunnet drømme om i din vildeste fantasi. Kort sagt, alle digitale former vil kunne produceres i dit eget hjem.

Billede 2: Bagsiden af kassen med sloganet "Imagine it - make it".

Fra drømme til realitet; inde i pakken er der er et utal af helt klassiske bolte, møtrikker, kabler og ledninger. Det slår mig, efter jeg har åbnet kassen, hvor mange forskellige dele og komponenter en personlig 3D-printer består af. Udover alle de små dele er der to ruller filament (den plasttråd printeren printer med), laserskårede krydsfinersplader, jernstænger, fire små motorer og et motherboard med Arduino. Teknologien bag 3D-printing har eksisteret i godt 20 år, hvorfor jeg havde det indtryk, at de personlige 3D-printere var forholdsvis enkle, men der må jeg tro om.

Billede 3, 4 og 5: Pakkens indhold på tæt hold.

Ved at lægge hele pakkens indhold ud på bordet, danner jeg mig et overblik over de forskellige dele. Krydsfinerspladerne fylder mest, elektronikken virker mest uoverskuelig. Det er virkelig mange år siden jeg sidst har leget med Lego, og aldrig har jeg stået over for et Legosæt, der var så komplekst. Ultimaker's store, open source community har været så venlige at lave en omfattende onlineguide med billeder, til hvordan den skal samles. Den finder jeg frem og aftaler med min sambo, Lasse, at gå i krig med den store udfordring. Vi går til udfordringen med åbent sind og en ustyrlig lyst til at printe alt i hele verden. Fremskridttroen længe leve tænker vi og går igang.

Billede 6: Samlesættet oppefra, dette er hele kittet inklusiv en ekstra rulle plasttråd (PLA)

Følg med i næste indlæg, hvor det vil vise sig, om det lykkes at få hele kittet samlet. /ms

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Godt initiativ!

Men du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale, som er nødvendigt hvis man skal printe bestemte geometrier, så man ikke printer 'ud i luften'.

Allerede dér har du begrænset dine anvendelsesmuligheder temmeligt meget - just so you know .

Jeg følger skarpt med :)

Hilsen David - industriel design-studerende www.davidchristensen.dk

 • 0
 • 0

...du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale...

Hvilken en, inden for samme prisklasse, skulle han så have valgt?

Kom med dit bud på hvilken printer du ville have valgt... :o)

mvh Jesper

 • 0
 • 0

Men du skulle nok havde valgt en printer med to dyser - én til plastik og én til såkaldt støttemateriale, som er nødvendigt hvis man skal printe bestemte geometrier, så man ikke printer 'ud i luften'.

Hvordan fungerer det? Hører støttematerialet med til selve modellen? Skal man selv tage stilling til, hvor det skal bruges, eller ligger det i printerens (softwarens) funktion?

 • 0
 • 0

Det er en stor dag, for jeg har modtaget en pakke.

Hvad har du givet for den?

 • 0
 • 0

...Hvordan fungerer det? Hører støttematerialet med til selve modellen? Skal man selv tage stilling til, hvor det skal bruges, eller ligger det i printerens (softwarens) funktion?...

Støttematerialet hører normalt ikke med til selve modellen. Forestil dig du vil printe en kuppel og du starter med den største diameter i bunden og efterhånden som du printer så bliver kuplen dannet og du har toppen af kuplen som det øverste. For at din kuppel ikke skal kollapse inden du er færdig med den, så vil man typisk skulle have en form for størremateriale der gør at modellen ikke styrter sammen inden du er færdig med den. I nogle printere er dette materiale vandopløseligt. Så når din model er færdig, skyller du den under hanen og så vil støttematerialet blive opløst og skyllet væk.

Hvis man ikke bruger støttemateriale, så vil max stigning AFAIK være ~45 grader...

 • 0
 • 0

Skal man selv tage stilling til, hvor det skal bruges, eller ligger det i printerens (softwarens) funktion?

De fleste professionelle print-dialog-programmer/printdrivere, som følger med en 3D-printer kan selv regne ud hvor der er behov for støttemateriale, så man bruger så lidt som muligt af det. Altså, det ligger i printerens software, som du skriver.

 • 0
 • 0

Det kunne være fedt hvis ING laver en kalender over dit projekt med overskrifterne på artiklerne så man ka få et hurtigt overblik over fremdriften. Held og lykke ;)

 • 0
 • 0

Er altså ikke noget problem. Den slicer der default anvendes til Ultimaker "Cura" med Skeinforge laver fint net-agtigt støttemateriale der bare kan fjernes med lidt fingerkræfter og en hobbykniv..

Med to dyser kræver det stadigvæk kemi at fjerne PLA fra ABS efter print, det er ikke bare "under hanen" - med mindre man har meget dårlig vandkvalitet.

 • 0
 • 0

En "dockingstation" så man kombinerer et eksternt batteri... ...med telefonen til en enhed uden løse ledninger.

Og den vil du have hvor? I din lomme? :o) Den ender da med at blive en voldsom stor klump, er jeg bange for... :D

 • 0
 • 0

at de personlige 3D-printere var forholdsvis enkle, men der må jeg tro om.

Nu har du jo valgt en af de mere komplekse hjemme-3d-printere. Men til gengæld også en af de hurtigste og mest præcise. Jeg tror det er et rigtigt godt valg.

Link til en af de mere enkle modeller: http://printrbot.com/

Ps. Jeg ser meget frem til at følge din blog.

 • 0
 • 0

Jeg skal lige med det samme advare mod Ultimaker for nybegyndere og folk med trang til eventuel at købe en brugt. Der er mange af specielt erfarne brugere der er flygtet fra mærket grundet dårlig service og de ældre printere var praktisk ikke funktions dygtige. Det lidt en intern joke at kun "newbies" starter med at købe Ultimaker. De fleste der kigger lidt omkring eller spørger tilråds på den danske Facebook gruppe o.lign. ender med at købe et RepRap kit eller en færdig printer der eventuelt er en forbedret clone af f.eks. Makerbot eller en RepRap afledning. Skal som altid lige huske at nævne for danskere og vores nærmeste lande ville det være tosset ikke at høre Thy3D om de kan levere det man mangler hvis man da ikke kan stilles tilfreds med deres modeller som er ret solgte - også selv om det ikke er på lager. De har sindsyg god service som noget helt usædvanligt og laver gerne special set til en lav pris. Det er jo trods alt 3D Printere og CNC maskiner!

 • 0
 • 0

Jeg har selv "rodet" med en Ultimaker i et 1/2 års tid nu, og er ret godt tilfreds. Den kan selvfølgelig drille ind i mellem, men det er ret nemt at fejlfinde.

Een ting jeg dog for nyligt har opgraderet er feeder slæden. Den er i original (i hvertfald i de ældre modeller) i plastik. Det betyder at PLA/ABS materialet når det skal skubbes igennem bowden "slangen" gnider mod slæden, plastik mod plastik. Hvis man så f.eks. printer ved lavere temperaturer så er der mere modstand mellem de to dele fordi selve presset er større, og der opstår derfor nemt hulning af filament.

Løsning er simpel. Få fat i et 10x6x3 kugleleje. Og print den her fra thingiverse: http://www.thingiverse.com/thing:21674

Siden jeg har printet og installeret den har ultimakeren ikke haft forstoppelse :-)

God fornøjelse med Ultimakeren.

 • 0
 • 0

Kære alle,

Mange tak for de fine indspark der er kommet. Jeg er stået overfor mange af de valg i nævner den sidste stykke tid, hvilken type printer skulle jeg købe? Hvilken software er bedst osv.? Mange af disse vil jeg vende tilbage til i forløbet, kom endelig med flere og gode råd.

Printeren er købt hos Ultimaker i Holland, på deres side kan man finde priser og vejledning. Softwaren er der følger med et Cura, som jeg pt. er i færd med at blive bekendt med.

Venligst Matias

 • 0
 • 0

Et andet alternativ til startemner kan være at lave nogen skakbrikker. Der er mange forskellige geometrier der skal tages stilling til, samt et hav af muligheder for at være kreativ.

Hvilke typer software findes der, udover hardcore tegneprogrammer som Solid Works, Inventor m.fl? Og hvad er prisen på disse?

 • 0
 • 0

Held og lykke, jeg vil følge det. Hvis man som privat/meget lille virksomhed vil prøve at arbejde med 3Dprinter, hvilke økonomisk overkommelige alternativer findes der så; hvor meget software skal man anskaffe, hvis man vil arbejde lidt seriøst med 3D printer. Hvor langt kommer man for 10.000kr 25.000kr eller 50.000kr? Jeg håber at der vil komme svar på nogle af disse spørgsmål undervejs enten fra dig eller andre, der følger dit projekt.

 • 0
 • 0

400 US$ plus fragt og evt importmoms. http://printrbot.com/shop/printrbot-jr/ Den kører på open source software.

Det er vist det billigste komplette kit der findes.

Ultimaker kittet koster 1200€. Men sendes fra EU, så der er ingen importmoms.

Der er et hav af forskellige modeller til brug for hjemmeentusiaster og små virksomheder. Her er et par eksempler at google efter: UP! Makerbot Cube 3D Solidoodle Orca Mendel

Skal man have en printer der ikke virker efter limpistol-pølse-princippet, skal man enten hoste op med en hel del flere penge eller være meget fingernem med elektronik og mekanik.

http://ing.dk/artikel/133779-entusiaster-m...

 • 0
 • 0

Jeg har set,på "You Tube,tror jeg det var,hvordan man producerede tandhjul,svensknøgler mm efter at man havde scannet de pågældende ting. Så blev de skabt i noget pulver som mindede om mel! Da det var pustet af,så fremstod der en nøjagtig og meget præcis kopi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten