supermaterialer bloghoved

3D interaktivt tåge display - "a mist opportunity"

Jeg har efterhånden set et laser show eller to, hvor skarpe, lynhurtige laserstråler tegner farvede mønstre og figurer i et røgfyldt lokale - det er uden tvivl blevet væsentligt sværere at få lavet et godt lysshow efter at publikum er holdt op med at ryge til koncerter. Jeg har også set solens stråler bryde igennem skyerne, og skære tykke lys søjler fra himlens skyer til jordoverfladen. Flot! Det må kunne bruges til noget!

En gruppe forskere fra Bristol har her er et sjovt bud på en interaktiv 3D skærm "teknologi", hvor 2D og 3D billeder dannes live ... i tåge - eller damp, om man vil. Man kan flytte rundt på objekter der tilsyneladende hænger frit i rummet, og kan se og række igennem dem. Systemet er en blanding af 2D tabletop skærm og så denne tåge-skærm. Der kan "oprettes" lige så mange skærme man vil - f.eks. hvis flere brugere sidder rundt om bordet, kan der laves en skærm til hver, hvor de aspekter de har brug for at arbejde med vises. Efter filmen at dømme er der et liiiiiiille stykke tid før vi har retina opløsning.

Illustration: Privatfoto

(forskernes tågebord, med en figur til højre der viser lidt om hvilke besværligheder der optræder når projektorens placering skal vælges. Kilde: tryk her)

Forskerne der kalder deres kreation for MisTable har fat i en besværlig men muligvis også interessant ide: at bruge lysspredning i vandbårne partikler som visualiserings platform. Damppartikler (f.eks. skyer) kan have partikelstørrelser fra 2 mikrometer og op, men hvis nu man bruger andre materialer med diameter i samme størrelsesorden som bølgelængden af synligt lys (Mie-spredning), hvad så? Eller hvis man går til Rayleigh-grænsen, hvor partiklerne er langt mindre end bølgelængden - som man kan glæde sig over, når de flotte danske solnedgange for alvor ruller hele paletten af vanvittige farver ud over aftenhimlen.

Jeg kan ikke helt gennemskue om det at eksperimentere bevist med partiklernes størrelse kan give nogen ekstra fordel i forhold til avanceret display teknologi - men det er også ret varmt her på kontoret. Jeg må hellere komme hjem inden proteinerne i mine hjerneceller denaturerer helt, selvom det som sådan er helt naturligt. Ikke mere tågesnak herfra.

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten