close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

25A Mastesikringer

Der er naturligvis ikke nogen master mere, men alle elinstallationer har stadig mastesikringer, hvis de da ikke ligefrem stadig har hovedbly.

Standarden, normen, eller måske er det blot sædvanen, er 25A sløve sikringer.

Illustration: Privatfoto

Som man kan se på kurve, bør en 25A sikring faktisk aldrig springe hvis man belaster den med 25A, første efter en time med 28¼ Ampere den springe men seneste efter en time ved 36¼A skal den springe.

Det har stegt mangt en julesteg i tidens løb, for jo koldere det er jo mere strøm skal der til.

Er strømmen derimod flere gange mærkestrømmen, skal den springe øjeblikkeligt og lidt afhængig af hvor i elnettet den er placeret og hvor mange store motorer der er i belastningen, er "flere gange" fra 3 til 10-20 stykker.

I forbindelse med vores ny hus og jordvarmen lavede jeg lidt hurtige hovedregninger og konkluderede at det med de 25A ikke var en ligegyldig detalje, specielt ikke juleaften og jeg har derfor forsøgt at sørge for at elektrikeren har fordelt de forskellige belastninger fornuftigt over de tre faser.

Efter at have tænkt grundigt over det, insisterede jeg også på at få flyttet jordvarmeunit'ens strømtransformatorer ud på stikledningen: Jeg vil hellere have midlertidigt koldt vand end slå mastesikringerne.

Den samme balanceringsøvelse var aldrig blevet gjort i vores gamle hus, der var ting bare skruet på hvor elektrikeren fandt det formålstjeneligt og det er egentlig utroligt at vi aldrig har sprunget en mastesikring: En 25A mastesikring må koble ud efter et minut hvis strømme er over 35A.

Lægger jeg en jordvarme unit oveni den gamle belastningskurve kommer vi op på strømstyrker hvor mastesikringen må springe på et halvt minut og skal springe på halvandet.

Interessant nok er en eller anden belastning blev flyttet fra den røde til den grønne fase i forsommeren 2015, men jeg kan ikke lige gennemskue hvad det kan have været. Muligvis har vaskemaskine eller tørretumbler været koblet fra i forbindelse med service og koblet på en anden fase bagefter ?

Kortlægningen af fordelingen over de tre faser i det nye hus har givet et par små overraskelser.

Jeg havde f.eks forventet at elektronikken i induktionskomfuret belastede de tre faser jævnt, men det er ikke tilfældet: To "kogeplader" på den første fase, to på den anden og ovnen på den tredje.

Det lader heller ikke til at jordvarmeunitens elpatron(er) er ligeligt fordelt over faserne - det skal jeg have checket ud i god tid inden juleaften.

phk

PS: Vores ikke er en helt almindelig husstand: Mit firmas elforbrug afregnes over en bimåler på samme stikledning. Det er dog en ret jævn belastning, bortset fra køleanlægget.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hej PHK.

Den smeltekurve du viser billede af er for automatsikringer og viser desuden forskellen på B-, C- og D-karakteristik.
Og forresten hedder det tarifsikringer/forsikringer i dag :-)

  • 3
  • 0