phloggen

25 år med 14.318 MHz

Det er 25 år siden at IBM lancerede deres hjemmefuskede "Personal Computer" som en konkurrent til de hjemmecomputere der hærgede det USAnske marked, TRS80, Commodore osv.

Det kan I læse om alle mulige andre steder.

En "5150 Personal Computer" kunne med en "Color Graphics Adapter" bruge et fjernsynet som skærm og siden det var en hjemmecomputer brugte den en kassettebåndoptager som lager. Diskettedrev blev ret hurtigt standard ekstraudstyr sammen med PC-DOS.

Dagens Userfriendly tegneserie gør sig lystig over farverne på "Color Graphics Adapter", eller "CGA" som det hurtigt blev kendt, og guderne skal vide at det er berettiget kritik.

IBM's CGA kunne fire farver, sort, hvis, cyan og pædagog-violet.

Det var rædselsfuldt at se på.

Det var så slemt at der var firmaer der levede af at modificere CGA kort, så de viste mere civile farver og selvom det kostede IBM garantien, så var der kunder i butikken dagen lang.

Fjernsyn i USA bruger NTSC ("Never The Same Color") signalstandarden og farvesignalet er kvadraturmoduleret på en 3.57954545454... MHz subcarrier. Den frekvens har sin egen interessant historie, men den slipper I for idag.

IBM brugte et krystal på 14.318MHz, fire gange højere, så de nemt kunne lave fire farver ved at vælge en af fire faser fra to flip-flops der delte frekvensen ned.

Når man nu havde et 14.318 MHz krystal, så blev det også brugt: Delt med 3 blev det til CPU'ens forhadte 4.77MHz clockfrekvens. Delt med yderligere 4 blev det til 1.193MHz til den i8253 tæller der styrer højtaleren, DRAM refresh og den ledige timer til operativsystemet. Når tælleren tæller med alle 16 bits bliver det til de 18.2 Hz vi kender så godt fra MS-DOS.

Derfor overlever 14.318 MHz den dag idag i enhver PC og i de fleste tilfælde er det centrale krystal i maskinen stadig på 14.318 MHz, hvorfra en PLL chip leverer alle de andre frekvenser der skal bruges rundt omkring.

At folk så ikke var særligt tilfredse med de fire grimme farver er til at forstå når man tager i betragtning at Commodore VIC20 kunne vise 16 forskellige faver og tilmed lave animeret grafik.

Men som Peter Langston beklagede sig nogle år senere på "EUUG færgen" fra Finland: Commodore brugte jo en dedikeret chip til formålet og den havde kostet så meget som 31 cent, så det var en helt urimelig sammenligning.

phk

PS: Når de fleste firmaer har en "max 2 medarbejdere på samme fly" politik (for en eller anden værdi af 2) så kan det føres tilbage til at næsten hele designerholdet bag IBMs PC omkom i et flystyrt i 1985.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er mange "nørder" der ennem tiderne har peget fingre af den PC som IBM præsenterede der i 1981, men dens teknologiske begrænsninger til trods, så satte den dagsordenen de næste 25 år for hvordan langt hovedparten af de personlige computere fungerer. En væsentlig årsag var en efter datidens forhold meget åben arkitektur - f.eks var sourcekoden til BIOS listet i manualen.   Jeg har længe troet at PS/2 stikket bag på boksen skulle blive det eneste IBM teknologi der overlever i PC'erne, men nu erstattes det af USB stik. Nu er det måske snarere de der 14.318 Mhz 

 • 0
 • 0

Michael Deichmann skrev: Jeg har længe troet at PS/2 stikket bag på boksen skulle blive det eneste IBM teknologi der overlever i PC'erne,

 • 0
 • 0

Hmm. Desværre har den generelle forvirring mht. A20 gating (indført med 286 svjh. for bagudkompatibilitet) også stadig godt fat! Man fjerner i hvert fald ikke "bare" keyboardkontrolleren fra en PC i dag uden at der skal pilles rimeligt meget i BIOS'en...

 • 0
 • 0

"Worst product wins!" - Again!!   Det viser sig jo mange gange at det underlødige produkt som er så simpelt at "alle" kan klone det og samtidigt billigt nok til at rigtigt mange har råd til det simpelhen æder markedet nedefra - og samtidigt udvikler sig hurtigt nok til at de til sidst overgår de smarte, high-performance produkter der allerede findes på markedet.   Listen er lang:   Transistor vs Radiorør (de første transistorer var Junk) IDE vs SCSI, FLASH vs IDE Intel/AMD vs HP, DEC, SUN CPU'er

 • 0
 • 0

Tror det er mere noget i stil med at det der er simpelst og alle kan bruge uden at læse en flere hundrede sider lang manual er det folk vil ha.. kan jo være ligemeget at noget er 10-15% bedre end andet hvis man ikke kan finde ud af at anvende det..

 • 0
 • 0

Ifølge Wikipedia, var det ikke hele designerholdet der omkom, men chefen for designerholdet, Don Estridge og en række andre IBM chefer. IBM's politik forbyder derfor at flere end 2 chefer rejser med samme fly.

 • 0
 • 0

Angående "max. 2 personer i samme fly", så blev den policy indført i Europa, da en lignende ulykke skete igen, og man indså, at det er en reel fare. Ford i Köln mistede næsten hele sin ledelse, da et fly isede til over Alperne og faldt ned.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten