Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
ATV bloggen

2025-plan uden teknologiudvikling?

På Christiansborg går bølgerne højt, hvis man skal tro de efterhånden daglige rapporter fra diverse politiske analytikere. Måske er der bredt flertal for en 2025-plan, måske kun et smalt flertal, måske er der slet ikke flertal, så planen ender som et valgoplæg. Når jeg prøver at se igennem den politiske krudtrøg, ser jeg med nogen forbløffelse på en politisk debat, der er meget optaget af fordelingspolitik, spin og taktiske manøvrer. Men som samtidig overser det måske væsentligste tema, nemlig at få skabt fremtidens Danmark baseret på teknologiudvikling.

Jeg undrer mig over, hvordan man overhovedet kan arbejde med en ”masterplan” for landets udvikling uden at inddrage teknologien som et af hovedelementerne.

Ser man historisk på, hvor værdiskabelsen i Danmark er kommet fra, så har det i høj grad været den teknologiske udvikling, der har gjort en forskel. Velfærden er ikke kommet af sig selv. Den stammer i sidste ende fra den velstand, som er resultatet af årtiers hårdt arbejde i rådgivende ingeniørfirmaer, medicinalindustrien, fødevaresektoren, skibsfarten, offshore-industrien og andre teknologibaserede brancher. I de kommende år bliver Danmarks muligheder bestemt af, om vi kan konkurrere inden for Science og Engineering. Eksempelvis giver digitaliseringen på samme tider store udfordringer og store muligheder.

Virksomheder i Danmark skal gerne have de bedste rammevilkår og forudsætninger for at være førende på teknologi og IT. Samtidig kan vores hæderkronede industrivirksomheder få ny motivation til at placere udvikling og produktion i Danmark, fordi de kan digitalisere og automatisere processer og produkter.

Det burde være en politisk topprioritet at skabe gode rammer for teknologiudvikling og den digitale omstilling i virksomhederne. Men det afspejler sig hverken i den politiske debat eller i de politiske prioriteter. I regeringens oplæg til ”helhedsplan” indgår ”digitalisering” som et punkt, men reelt er der mest tale om gammel vin på nye flasker sammen med nogle vage bemærkninger om deleøkonomi.

Jeg forstår udmærket, at skat, velfærd og udlændingepolitik er højt på vælgernes og dermed politikernes dagsorden. Men jeg savner, at regering såvel som opposition også prioriterer de virkemidler, der er en forudsætning for et videnssamfund i topklasse. Vi står overfor store teknologispring på fx kunstig intelligens og anvendelse af Big Data. Det vil omforme vores samfund og kalder derfor i høj grad på politisk lederskab.

Spørgsmålet er ikke, om teknologiudvikling og digitalisering bør have en central rolle i en 2025-plan. Spørgsmålet er, hvordan regering og opposition overhovedet kan forhandle om en sådan plan uden at give dem topprioritet.

Lia
Leffland
er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først