phloggen

2% fra eller til

Nu er det så godt som givet at Corvid-19 har nået pandemi-status og hvis der ikke sker nogle katastrofale mutationer siger de nuværende tal at der om nogle måneder er 2% færre personer over 50 år på kloden end der ellers ville have været.

De 2% er et foreløbigt tal, det er formodenligt for lavt fordi der er folk der dør udenfor sundhedssystemets rækkevidde, ikke mindst i udkantsverden, og det er formodentligt for højt fordi alt tyder på at der er mange der kan sprede smitten uden at have symptomer nok til at nå med i statistikken.

Den helt store ubekendte er om der sker en mutation undervejs som øger dødeligheden og det er her alle fagfolkene holder vejret, men indtil videre ser Corvid-19 ikke ud til at være forandringsparat.

To procent lyder ikke af meget i forhold til at container-branchen taber 350 millioner dollars om ugen og det er formodentligt årsagen til at man ikke fik stoppet Corvid-19 mens tid var.

Signalet i Europa end endnu ikke slået igennem på SSI's overvågning af dødeligheden, der altid er nogle uger bagud, fordi papirarbejdet omkring dødsfald ikke er noget nogen skynder sig med.

At det netop er Italien der blev brohovedet ind i Europa forbavser mig overhovedet ikke. Der er stadig en vis "landlighed" over sundhedsbranchen, specielt i Norditalien, hvor influenza-lignende symptomer ofte udløser en anbefaling om at "tage hjem til mor og få noget god mad".

I USA har man første sygdomstilfælde man ikke kan sætte i forbindelse med nogen kendt smittevej, men det var nærmest forventet: USAs sundhedssystem er optimeret efter så få hospitalssenge som muligt, med så høj profit som muligt og derfor undgår de fleste USAnere at komme i kontakt med systemet hvis de på nogen måde kan. Den primære årsag til personlig konkurs i USA er hospitalsregninger. At landets ledelse er en farce og at netop epidemi-overvågning og -beredskab er blevet ramt af tossekongens tilfældige udfald er nærmest en detalje i den sammenhæng.

Herhjemme har vi indrettet ældreplejen så kommunerne spare mest muligt efter en epidemi: De ældre med det ringeste helbred har vi stuvet sammen på fortravlede og "lean"-plagede plejehjem og alderdomshjem, resten får nogle få minutters besøg af stressede "lean"-overvågede hjemmehjælpere, der ikke har fået allokeret tid til holde øje med om "den visiterede" hiver lidt mere efter vejret.

Ialt er der 2.2 mio danskere over 50 år, så hvis de 2% holder og det bliver en pandemi hvor alle udsættes for smitte, taler vi om 40 tusinde ekstra begravelser.

Godt man ikke er kirkesanger i det her forår.

Politisk kan det give mange efterdønninger, 40 tusinde vælgere er i runde træk to hele sæder i folketinget.

Nogle partier har mange gamle vælgere, andre partier er for unge til at have gamle vælgere.

Oveni er der geografisk stratifikation: Mange dele af udkantsdanmark kæmper med at fastholde og tiltrække de unge, mens de gamle i indkantsdanmark skorer friværdien og flytter på landet.

I udlandet er der endnu mere stratifikation: Florida er f.eks et meget yndet sted at nyde sit otium, ikke mindst fordi delstatens konkurslovgivning er således indrettet, at en hospitalsregning aldrig kan sætte dig på gaden og Florida er som bekendt en af de mere indflydelsesrige delstater når USAnerne stemmer.

Tiden vil vise om Corvid-19's dødelighed krydser grænsen fra tragedie til statistik, men jeg kan oprigtig talt ikke blive sur på det unge menneske der i en klimadebat skrev "A world with 2% fewer old idiots ? I'll take it..."

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der flyver så mange tal rundt i medierne at de er svære at blive kloge på. Regner man døde/smittede så lander man i omegnen af de 2-3% hvilket ikke ligefrem er bekymrende. Men da vi jo har med en stadigt ekspanderende epedemi at gøre giver det så ikke mere mening at kigge på døde/erklærede raske? Her ender men mere i en andel på 8-10% hvilket er noget mere alvorligt. Hvad der mangler i statistikken er hvormange der har haft corona uden diagnose/symptomer. Anyway, menneskehedens største udfordring er overbefolkning. Så set fra det perspektiv.....

 • 7
 • 3

Du skriver: "I alt er der 2.2 mio danskere over 50 år, så hvis de 2% holder og det bliver en pandemi hvor alle udsættes for smitte, taler vi om 40 tusinde ekstra begravelser."

Men du glemmer at fratrække dem, som i stedet ville dø af almindelig influenza.

Mit gæt er at vi lander tæt på et rundt 0.

 • 13
 • 18

En epidemi vil kunne mærkes for den enkelte virksomhed, hvis et stort antal lægger sig syge på samme tid. Så er det underordnet om det er en influenza eller covid-19. Så det er ikke nu omrejsende "arbejds-helte" møder med jet-lag og halvt sløje fra dag 1 efter ferien. Måske noget arbejdsmarkedet burde tage med i sygedagpengereglerne. Hjemmearbejde er jo også muligt for mange. Det eneste der mangler er hvordan famillier skal håndteres. Skal man vente på at alle har fået covid-19 eller forebygge? Det er jo ikke alle der er i risiko.

 • 8
 • 0

Problemet er ikke kun alle dem, der direkte dør af Corona (CoVid-19). De ekstra syge vil lægge pres på sundhedsvæsnet, så folk oplever øget dødelighed af andre sygdomme og generelt ringere behandling. Sundhedsvæsnet er presset i forvejen, så en ekstra byrde kan ikke undgå at ramme alle mulige andre.

En anden ting man skal huske er, at nogle af dem der dør af Corona, sikkert ville være døde af influenza eller lignene alligevel. Derfor er det faktisk ikke helt korrekt kun at kigge på selve dødeligheden for Corona (hvad den så end er), men på om der samlet set er en øget dødelighed i befolkningen. Sagt lidt firkantet skal folk (især ældre) jo dø af et eller andet.

Deruover det i praksis umuligt at sige hvad der slår folk ihjel, hvis de er svagelige og lider af flere sygdome på samme tid. Er det Corona'en, influenzaen eller KOL'en, der giver folk det sidste skub?

Uden for Hubei skal dødeligheden mange steder måles i promille. Men finder ganske detaljerede tal for Kina her: link

 • 23
 • 2

Det man vaccinerer de fleste svage og ældre i mod?

Jeps. En influenza-vaccine har ikke en virkningsgrad på 100%. Nok snarere omkring 60-70%. Så mange ældre vil blive syge og dø selvom de faktisk er blevet vaccineret.

Der dør hvert år 1.500-2.000 i DK af influenza. Denne sæson har været en af de milde, hvilket jo så bare gør, at en masse af de svage der har klaret frisag, nu i stedet vil dø af Corona, hvis sygdommen får alvor får fat.

 • 12
 • 0

af dem over 50 er ikke nok til (statistisk) at fjerne en eneste af de faktaresistente gamle sure AGW-fornægtere herinde PHK, så lige den er en ringe “trøst”

😉

 • 11
 • 25

Kære PHK, Opdatér lige denne jeg-må-hellere-provokere-lidt-med-en-kynisk-sensationel-vinkel artikel.

Det er langt mere interessant hvad der indenfor de kommede 5-7 dage konstateres af smittede i Danmark. Er det under/ude af kontrol? Var myndighedernes action hurtig nok ift. viden om tilfælde i Italien allerede i weekenden, som kunne have opdaget den smittede da han landede i lufthavnen mandag? Er myndighedernes fokus rigtigt? Skulle de i stedet forkusere på forebyggelse (mao. inddrage os alle i inddæmningsstrategien)?

Din tilgang er altså lidt for billig-ingeniørdrillenisse-jeg-hygger-mig-med-en-varmkop-kaffe-agtig.

Indsæt dine tænder igen og bid til !!

Pft. :-)

 • 42
 • 3

To procent lyder ikke af meget i forhold til at container-branchen taber 350 millioner dollars om ugen og det er formodentligt årsagen til at man ikke fik stoppet Corvid-19 mens tid var.

PHK: Kan du ikke forklare os den årsagssammenhæng, du tilsyneladende mener formodentligt findes?

Jeg kunne måske bedre forstå et muligt produktionstab i den kinesiske industri.

 • 19
 • 0

I nyhederne i morges, sagde en læge, at man ikke skal regne med de dødelighedstal, der er offentliggjort i f.eks. Kina, for der er sandsynligvis mange smittede, der ikke er registreret (og aldrig bliver det). Det får dødelighedn til at se større ud, end den faktisk er. Han mente, at man skulle se på dødeligheden i Vesteuropa, hvor der er mere systematisk registrering, og så får man omkring 0.7% i stedet. Og selv det kan være højt sat.

Jeg tror, at det er for tidligt at konkludere en præcis dødelighed, specielt da dødeligheden afhænger af mange andre faktorer -- generel helbredstilstand, hvor nemt det er at få behandling, osv.

Der er utvivlsomt tale om en pandemi, men hvor dødelig, den er, er endnu ukendt.

 • 27
 • 1

Læste lige at 50-59-årige har en sandsynglighed på 1 ud af 76 for at dø. https://www.berlingske.dk/kommentatorer/la...

Hvis jeg kan finde en odds-webside der udbyder spil om corona-virus er der jo KUN upside! Dør jeg så pyt, skal jo alligevel ikke bruge pengene. Lever jeg så er der 76 gange indsatsen !?

Fristende !?

Hvis du forventer indsatsen 76 gange igen for udfaldet der forventes 75 gange ud af 76, så bliver du nok nødt til at starte din egen bookmakerbiks. Jeg spår den ikke lang levetid, fuldstændig uafhængigt af Coronavirus.

 • 22
 • 0

I epidimologien er det en klassisk problemstilling at sandsynligheden for at registrere en død er storre end sandsynligheden for at registrere en syg. Antallet af døde er sikkert underestimeret lidt, men antallet af syge er underestimeret betydeligt mere. Derfor er mortaliteterne næsten altid biased i mod for høje værdier. I en "god gammeldags" influenza epidemi er angiver maortaliteten typisk til knapt 1% (give-and-take) mens den reelle mortalitet oftest citeres til at være 0.1-0.3%

 • 24
 • 1

Der er ingen grund til at tillægge tal fra de totalitære lande som Kina og Iran stor sandhedsværdi. De er med stor sandsynlighed udtryk for propagande, og sandsynligvis forkerte med en faktor 10. Det kom frem fra forskere fra Hong Kong (hvis troværdighed måske også er problematisk).

Derfor er alle sumtal suspekte, og alle relative tal - e.g. dødelighed - også.

Yderligere kan det vise sig, at visse livsstilfaktorer - især rygning og følgerderaf - giver den rapporterede overhyppighed for personer over 60 i de hårdest ramte lande. Tallene kan således - alt andet lige - måske bile anderledes i andre lande, f.eks. de nordiske, som trods alt har en anden livsstil - efterhånden.

Jeg tror på europæiske og nordamerikanske tal, men resten - uanset om WHO eller store pressebureauer lægger navn til - er tvivlsomme.

 • 8
 • 3

Han mente, at man skulle se på dødeligheden i Vesteuropa, hvor der er mere systematisk registrering, og så får man omkring 0.7% i stedet. Og selv det kan være højt sat.

Ja, jeg hørte det også. Det var faktisk en af deltagerne i sundhedsministerens officielle pressemøde, der kom med tallet.

I går hørte jeg en forsker på området fra Aarhus Universitetshospital sige på P1, at dødeligheden skulle måles i promiller - og at den muligvis lå UNDER en normal influenza, som han anslog til cirka 1 promille reelt (men over 1 procent i statistikken), fordi alle dem, der går i seng med panodiler og/eller romtoddy, aldrig bliver registreret.

Han fortalte også, at dødeligheden i Kina nok var højere i begyndelsen, fordi lægerne ikke vidste, hvad det var, de havde med at gøre. Det ved vi nu. Herhjemme vil man blandt andet bruge respiratorbehandling, hvis lungerne er hårdt angrebet, og der findes også muligheder ved andre former for organsvigt. Det var faktisk ret tæt på, at han lovede, at hvis patienterne var i live, når de kom ind på hospitalet, så ville de også overleve.

I øvrigt er det også problematisk at sammenligne mortalitet på tværs af lande. Jeg vil tvivle på, at en 50-60 årig indbygger i Kina sundhedsmæssigt er på linje med en dansker i samme alderegruppe. Gennemsnitslevealderen er i det mindste fire år lavere i Kina.

Sammaenfattet: De 2 procent tangerer sensationsmageri.

 • 5
 • 8

.....havde 5 respiratorer på sit hospital, da den sjette der havde brug for en respirator ankom.......jeg ved ikke om det var ælle bælle mig fortælle der afgjorde at han fik plads og en anden der så måtte forlade respiratoren skulle til samtale med StPeter. Min vens fader måtte helt til USA for at få arbejde igen.

Mit spørgsmål er så: Har vi respiratorer nok idag ?

 • 12
 • 2

Det man vaccinerer de fleste svage og ældre i mod?

Jeps. En influenza-vaccine har ikke en virkningsgrad på 100%. Nok snarere omkring 60-70%. Så mange ældre vil blive syge og dø selvom de faktisk er blevet vaccineret.

Ja, influenzavaccinationer hjælper, men er ikke (som ved forskellige andre sygdomme) en "næsten-garanti".

Det er da så vidt jeg husker ikke mere end 2 år siden, at vaccinationen slog fuldstændig fejl og var nærmest uvirksom overfor den fremherskende virus.

 • 7
 • 0

Torben Mogensen

I nyhederne i morges, sagde en læge, at man ikke skal regne med de dødelighedstal, der er offentliggjort i f.eks. Kina, for der er sandsynligvis mange smittede, der ikke er registreret (og aldrig bliver det). Det får dødelighedn til at se større ud, end den faktisk er. Han mente, at man skulle se på dødeligheden i Vesteuropa, hvor der er mere systematisk registrering, og så får man omkring 0.7% i stedet. Og selv det kan være højt sat.

Jeg tror, at det er for tidligt at konkludere en præcis dødelighed, specielt da dødeligheden afhænger af mange andre faktorer -- generel helbredstilstand, hvor nemt det er at få behandling, osv.

Der er utvivlsomt tale om en pandemi, men hvor dødelig, den er, er endnu ukendt.

Sikkert fornuftige betragtninger, men det skal ses i sammenhæng med at de registreringer der eksisterer fra Kina taler om 85% lette tilfælde og 15% kritiske tilfælde, hvoraf 33% ender med enten død eller permanent ødelagte lunger som i praksis fører til tidlig død og tidlig pension efter et kedeligt liv.

Den Spanske Syge slog mildt til først men kom muteret tilbage og kunne da slå ihjel på timer.

Er vi heldige, så ender COVID-19 med at forsvinde som SARS, MERS, fugleinfluenza H5N1 og H7N9 og den Spanske Syge, men risikoen består for at ånden er ude af flasken og COVID-19 bliver en permanent del af det at være menneske. Så må vi regne med markant færre leveår og for mange markant nedsat livskvalitet samt med, at vi skal til overtale kvinder til højere fødselskvote, hvis ikke befolkningstallet i vesten skal dratte ned.

Det bliver blodbad i de tæt befolkede egne af kloden, men de kommer sig hurtigt befolkningsmæssigt og økonomisk. Her i vesten er det færre der dør, men de økonomiske og sociale konsekvenser bliver dybe og langvarige.

 • 3
 • 4

<< jeg kan oprigtig talt ikke blive sur på det unge menneske der i en klimadebat skrev "A world with 2% fewer old idiots ? I'll take it...">>

Ualmindeligt dumt sagt af "det unge menneske". Og dumt af bloggeren ikke at tage afstand fra det.

 • 25
 • 4

Han mente, at man skulle se på dødeligheden i Vesteuropa, hvor der er mere systematisk registrering, og så får man omkring 0.7% i stedet. O

I Vesteuropa er der lige nu 88 afgjorte tilfælde ud af de diagnosticerede: 5 døde og 83 helbredte.

Så ud af de afgjorte, diagnosticerede tilfælde er dødeligheden 6%.

De andre 6-700 diagnosticerede tilfælde i Vesteuropa kan vi ikke bruge til en skid i det regnestykke, for de er ikke afgjort endnu. Alligevel elsker folk - selv såkaldte eksperter - at medtage dem under brøkstregen.

(I Kina er det tilsvarende tal forresten 7,7%. Det er ikke ret forskelligt fra 6%. Den statistiske usikkerhed på det vesteuropæiske tal er langt større.)

 • 11
 • 5

God pointe - redaktionen virker ude af trit med virkeligheden.

Se hvad Japan og Norge og Tyskland gør vedr. Corona.

Og så prøver redaktionen at gemme viden i plus og pro og " blogs med søgte navne" ....

I skulle skamme jer på redaktionen.

Teknisk, økonomisk, matematisk og juridisk relevant samfunds viden, det er hvad Ingeniører søger - også hvis det handler om bølgeanlaeg eller Corona...

 • 7
 • 11

De andre 6-700 diagnosticerede tilfælde i Vesteuropa kan vi ikke bruge til en skid i det regnestykke, for de er ikke afgjort endnu. Alligevel elsker folk - selv såkaldte eksperter - at medtage dem under brøkstregen.

Jeg kan se på tommelfingrene, at mindst 1 ikke forstår det her. Så jeg skærer den lige endnu mere ud i pap.

Vi er normalt alle sammen enige om, at sandsynligheden for at dø, efter man er blevet født, er 100%. De mest fanatiske mener, at en enkelt person har brudt mønsteret.

Med regnemetoden for den nye Coronavirus kan jeg trylle disse 100% ned på 93%:

Man regner med, at der gennem historien er født 108 mia. mennesker. Heraf er cirka 101 mia. døde. (Vi er jo 7 mia. der stadig er i live.)

Sandsynligheden for at dø, efter man er blevet født, er dermed: 101 mia. fødte / 108 mia døde = 0,93 = 93%

Vi kan jo alle sammen godt se, at sådan kan man ikke regne. Alligevel accepterer folk fuldstændigt ukritisk, at man regner på den måde, når man skal opgøre dødeligheden blandt personer, der har fået stillet diagnosen for den nye Corona-virus.

 • 22
 • 3

Ja sikkert :) Nogen specielt du vil have ram på?

Jeg er sikker på at Covid-19 er et designer virus som er skabt for at fjerne ældrebyrden.

Ligesom HIV/AIDS er skabt af folk som ikke kan lide afrikanere og homoseksuelle.

 • 2
 • 11

Det er langt mere interessant hvad der indenfor de kommede 5-7 dage konstateres af smittede i Danmark.

Egentlig ikke.

Danmark er ikke et lukket samfund og kan ikke lukke sig som samfund og selv hvis vi kunne, skulle vi gøre det til alle smittebærere i udlandet var smittefrie, hvilket let kan tage op imod et år.

Vi står og falder med resten af EU landene og om danskerne smittes idag eller om et par uger gør ingen forskel hverken behandlingsmæssigt eller udfaldsmæssigt.

"Containment" fasen er for alle praktiske formål overstået når der dukker nok smittede personer op som ikke kan sættes i plausible forbindelse med de kendte tilfælde, specielt hvis der, som det tyder på, er tale om en virus med "raske smittespredere".

Der er dog stadig grund til at fare frem med karantæner og isolation, for det vil, alt andet lige, forsinke spredningen og dermed mindske belastningen på sundhedssystemet ved at sprede indlæggelserne over et længere tidsrum.

 • 13
 • 1

Hvem i DK sagde nej til at lukke grænserne, da Italien data kom frem ? Har DK afsat penge til 20-40.000 smittede ? Bør vi tage debatten om at lukke landsdele/byer - NU - inden situationen opstår ?

Ingen. Se ovenfor: Danmark skulle isolere sig totalt fra omverdenen i månedsvis hvis det skulle have nogen mening. Vi taler om at såvel personer som gods skulle i 3 ugers isolationskarantæne inden de fik lov til at komme ind i landet.

Nej. Jeg kender ingen lande der budgeterer med den slags, det bliver altid håndteret som uforudsigelige naturkastrofer.

Samme problem som for hele Danmark.

 • 14
 • 0

men risikoen består for at ånden er ude af flasken og COVID-19 bliver en permanent del af det at være menneske

Det er der intet der tyder på.

Så vidt jeg har kunnet gennemskue forskningsartiklerne bliver man imun overfor denne virus og dermed vil den kun kunne overleve hvis den kan blive ved med at "mutere udenom" imunforsvarets genkendelsesmekanismer og det tyder ikke på at den er "omstillingsparat" på den måde.

 • 10
 • 4

Sandsynligheden for at dø, efter man er blevet født, er dermed: 101 mia. fødte / 108 mia døde = 0,93 = 93%

Sikke noget kodylt ævl, den sammenligning. Det er jo ikke sådan, myndighederne regner. Så det er da noget af en stråmand.

Det er ganske officiel dansk viden fra Sundhedsstyrelsen, at mortalitetsstatistikker ved denne type infektionssygdomme skyder langt over målet, fordi man kun kan tage udgangspunkt i de diagnosticerede tilfælde, som i sagens natur er de alvorlige.

Dødeligheden af alm. influenza i det virkelige liv er måske 0,1 procent eller endnu mindre af alle smittede. Og det er næsten udelukkende alvorligt svækkede mennekser, der dør. Men statistikken siger, at mortaliteten er 1-2 procent, fordi det kun er de færreste, der overhovedet nærmer sig en læge.

Men selvfølgelig, det ved hverken Sundhedsstyrelsen, WHO eller andre landes sundhedsmyndigheder noget om, mener du.

I modsat fald får vi en række groteske resultater. Af alle, der indlægges på hospitalet med et snitsår, dør en eller andet procentdel. Men det betyder s'gu da ikke, at den samme procentdel af alle, der skærer sig i en finger, går hen og dør. De sætter bare et plaster på.

Vi ved ikke særlig præcist, hvor mange, der skærer sig i fingeren - men vi ved, at det er langt, langt flere end dem, der indlægges på hospitalet med snitsår.

Så hvad er mortaliteten af snitsår?

I Vesteuropa er der lige nu 88 afgjorte tilfælde ud af de diagnosticerede: 5 døde og 83 helbredte.Så ud af de afgjorte, diagnosticerede tilfælde er dødeligheden 6%.

Det tal er er jo bare hamrende ligegyldigt. Du er nødt til at korrigere for alle de tilfælde, der ikke diagnosticeres, fordi de er forholdsvis lette, hvis du vil angive en mortalitet, der giver mening. Ingen ved præcist, hvor mange det er - men emnet er undersøgt grundigt i forbindelse med tidligere epidemier, og derfor mener eksperterne, der er evidens for at sætte mortaliten mindst en faktor 10 lavere. Sandsynligvis endnu mere. der er ikke noget i de nuværende tal, der indicerer, at denne virus skulle være atypisk på dette punkt.

Desuden går det i de alvorligste tilfælde ofte langt hurtigere at dø, end at blive erklæret rask. De allerværste tilfælde dør på få dage, mens det kan tage måneder at blive erklæret rask, hvis du er alvorligt ramt. Derfor vil den beregnede mortalitet med stor sandsynlighed falde med tiden. Det plejer den at gøre.

Det er sådan noget, de eksperter, du håner, ved fra mange års arbejde med epidemier.

De andre 6-700 diagnosticerede tilfælde i Vesteuropa kan vi ikke bruge til en skid i det regnestykke, for de er ikke afgjort endnu. Alligevel elsker folk - selv såkaldte eksperter - at medtage dem under brøkstregen.

Nej, det er faktisk ikke det, eksperterne gør.

 • 15
 • 6

Findes der vira der rammer rødhårede hårdest? 0 -4

Næppe, men der er faktisk både sundhedsmæssige fordele og ulemper ved at være rødhåret.

På minussiden må man formode, at rødhårede og lyshudede nemmere rammes af hudkræft, hvis de ikke passer på. På plussiden tæller, at statistikken tydeligt viser, at rødhårede mænd kun sjældent rammes af prostatakræft. Ingen har fundet forklaringen, men statistikken er bundsolid.

 • 6
 • 1

Coronavirus overlever allerhøjst 48 timer uden for kroppen, så i mange tilfælde vil transporttiden i sig selv være karantæne nok, hvis man endelig skulle have de tanker

Du tænker formodentlig på gods fra Kina her.

Hvis Danmark skal isolere sig, skal vi også sætte gods fra Malmö og Flensborg i karantæne og karantænetiden skal måles fra seneste kontakt med en person udenfor karantæneområdet, ikke fra afsendelsestidspunktet, så selv for en container fra Kina der er landet i Rotterdam og kørt til Danmark på lastvogn, skal der laves karantæne.

Selv med en 72 timers karantæneperiode for gods, ville det blive total panik og der er stadig ingen måde at komme under "karensperioden + 50%" (= 3 uger) for alle personer der skal ind over grænsen.

 • 11
 • 2

Sikke noget kodylt ævl, den sammenligning. Det er jo ikke sådan, myndighederne regner. Så det er da noget af en stråmand.

Tallet har sjovt nok gennem hele forløbet passet ret præcist med akkumuleret antal døde divideret med akkumuleret antal diagnosticerede.

Der har derudover været spekulationer om dødsraten blandt folk, der ikke er diagnosticerede. Det er ikke det tal, jeg forholder mig til. Det er der alt for meget gætteri i.

Desuden går det i de alvorligste tilfælde ofte langt hurtigere at dø, end at blive erklæret rask.

Dine ord er næsten ordret citeret fra noget, jeg har skrevet i en anden tråd her på ing.dk. Jeg er glad for, at de hænger fast, og jeg kan naturligvis kun give dig ret.

 • 12
 • 0

..."it represents, for a person in a given age group, the risk of dying if infected with COVID-19.

AGE DEATH RATE* 80+ years old 14.8% 70-79 years old 8.0% 60-69 years old 3.6% 50-59 years old 1.3% 40-49 years old 0.4% 30-39 years old 0.2% 20-29 years old 0.2% 10-19 years old 0.2% 0-9 years old no fatalities "

https://www.worldometers.info/coronavirus/...

Men den første vaccine er sendt til test, lidt kedeligt at der er i USA, - for så bliver prisen sat efter din evne til at betale.

"Moderna shipped the first samples of messenger RNA based coronavirus vaccine to the National Institute of Allergy and Infectious Disease in Bethesda Maryland. Human clinical trials should start in 6 weeks and the results could be available in July."

https://www.nextbigfuture.com/2020/02/mode...

 • 4
 • 0

Jan Nielsen

Det er ganske officiel dansk viden fra Sundhedsstyrelsen, at mortalitetsstatistikker ved denne type infektionssygdomme skyder langt over målet, fordi man kun kan tage udgangspunkt i de diagnosticerede tilfælde, som i sagens natur er de alvorlige.

Der er jo tilfældet med krydstogt skibet Diamond Princess med 2666 passagerer og 1045 besætning , hvor 634 passagerer blev smittet og to døde. 85 af besætningsmedlemmerne blev smittede og ingen alvorligt, selvom besætningsmedlemmer nok eksponeres for flere kontakter til smittede.

Det er et mikrokosmos og alt for lidt til pålidelig statistik, men alligevel tankevækkende. Og ingen ved jo hvad effekten af tiltagene for at begrænse smitten rent faktisk blev, så det er svært at spå om, hvor mange der ville have været blevet syge uden isolation etc. https://www.nytimes.com/2020/02/22/world/a...

Min fordom er at cruise ships har overvægt af ældre og svagelige passagerer og stærke yngre mennesker i besætningen, en dødelighed på 0.035% af de smittede passagerer og en dødelighed for passagerer plus besætning på 0.0027% svarer til at 15000 af den danske befolkning dør af influenza. 1644 døde blev i 2017-2018 sæsonen, der var særligt hård, registreret som døde af influenza, hvoraf Ca. 1.200 (73%) af dødsfaldene ramte de ældre over 65, men jeg aner desværre ikke hvor mange som blev smittet eller hvor mange dødsfald, der rent faktisk var influenza, der endte i andre kategorier. 7.667 patienter blev indlagt med influenza. Omkring 95 procent af de patienter, som blev indlagt med influenza var enten ældre eller havde i forvejen ringe helbred for eksempel i form af en kronisk sygdom. Langt over halvdelen var smittet med influenza B. En halv million vaccineres, men de flest var vaccineret imod influenza A og 63% af de indlagte havde ikke fået vaccination. https://www.dr.dk/nyheder/indland/1644-dan...

 • 8
 • 0

Både den USAnske og den Israelske "vaccine" er rene PR øvelser af hensyn til Wall Street, der er ingen der har skyggen af ide om det overhovedet virker endnu.

Selvfølgelig skal man ikke sælge skindet før bjørnen er skudt, men det tegner nu lovende:

The research team has already created a vaccine against avian Coronavirus Infectious Bronchitis Virus (IBV), and are adapting it to create a human vaccine against Coronavirus (COVID-19), according to The Jewish Press.

The MIGAL research revealed that the genetics of the poultry coronavirus are highly similar to the coronavirus found in humans, and that it uses the same infection mechanism.

 • 5
 • 0

Ualmindeligt dumt sagt af "det unge menneske". Og dumt af bloggeren ikke at tage afstand fra det.

Hørt! Og dumt af redaktionen ikke at sætte en stopper for disse evindelige, uanstændige, venstreekstremistiske udgydelser, som i alt for mange år har haft frit afløb på ing.dk og tegnet Ingeniørens politiske linje.

Hvorfor skal IDA’s medlemmer blive ved med at finde sig i slig politisk ensidighed og slige senpubertære udskejelser, som helt klart hører hjemme på en privat blog eller i Ekstra Bladets rendesten – ”nationen!”.

Kunne man forestille sig noget lignende sponsoreret af eksempelvis juristernes, landinspektørernes og lægernes faglige organisationer?

 • 15
 • 29

He said the Trump administration’s request for $2.5 billion to fight the outbreak is key.

https://amp.cnn.com/cnn/asia/live-news/cor...

Tidligere er 17 mia bevilget - se tidligere link

Og følge virkningerne for økonomien - her har Kina vist vejen med meget kapital til at understotte deres industri... DK bør forberede en "bank pakke" til de virksomhed som rammes af Corona.

 • 0
 • 5

Det tror jeg du får svaert ved at dokumenterne

Uhm... det er sgu'tte mig der skal dokumentere noget, det er dem der påstår at de har en vaccine klar!

Ingen af dem har sprøjtet noget ind i mennesker endnu og ingen af dem har mig bekendt spurgt om lov til det endnu.

Specielt hvis du nærlæser den israelske presse-meddelelese er det klart at de kun er ude med spin-sprøjten fordi de har arbejdet på "noget der ligner lidt" i lang tid.

 • 18
 • 3

Jeg skrev med vilje “diagnosticerede”, fordi beregninger med mørketal kun kan blive gætterier.

Til gengæld skelner du ikke mellem Hubei-provinsen og resten af Kina. Der er voldsom forskel. Det indikerer at dødeligheden som sådan ikke er så høj endda, men at det er det pressede sundhedsvæsen, der er det reelle problem. Bor man i Hubei/Wuhan er der markant større sandsynlighed for at dø, end hvis man bor andre steder.

I Hubei er der 2.641 døde og 23.383 raskmeldte. Det giver en dødelighed på 10,1%.

I resten af Kina er der 103 døde og 9.515 raskmeldte. Det giver en dødelighed på 1,0%.

I mange lande er dødeligheden udregnet på denne 0%, da der ingen døsfald er. For eksempel i Singapore, hvor der er 66 raskmelde og 0 døde. Det samme gælder Canada, Macau, Malaysia, Vietnam osv.

Der er et meget klart billede af, at det er i de lande, hvor smitten er ude af kontrol, hvor folk dør. Fordi sundhedsvæsenet bliver lagt ned. Alle andre steder, dør stort set ingen.

Hvad den vil være i Danmark kan kun tiden vise. Men mon ikke, at den holder sig et godt stykke under 1%, hvis vi undgår massespredning.

 • 7
 • 0

Tallet har sjovt nok gennem hele forløbet passet ret præcist med akkumuleret antal døde divideret med akkumuleret antal diagnosticerede.

Men det får du jo ikke ligefrem ret af. Det kan da godt være, du synes det er sjovt. Men det er faktisk bare et sammentræf, hvor du plumper i med begge ben.

Du burde nok læse lidt op på, hvor meget af sundhedsvæsenets viden, der er evidensbaseret, og ikke regnet ud med ingeniørmæssigt krakileri. Hint: Det er en ganske stor del. Sådan er der forskel på faggrupper.

Og hvad vil du egentligt med et tal, der kun giver mening for beslutningstagere i sundhedsvæsenet (som forstår, hvordan mortaliteten ved en coronavireusepidemi fremkommer og ved, hvorfor tallet er mindst 10 gange så stort som den virkelige dødelighed).

Sundhedsmyndighderne kan sagtens bruge tallet, for det er dækkende for de patienter, som læger og hospitaler diagnosticerer. Men det går helt galt, når befolkningen bruger det samme tal og aviserne konsekvent skriver om den dødelige coronavirus.

Ved en større influenzaepidemi har vi en dødelighed på ca. 1,5 procent. Regner man som dit ualmindelig besyndelige eksempel med samtlige mennesker, skulle der altså være cirka 90.000 døde i Danmark (1,5 procent af 6 mio.).

I virkeligheden er der cirka 1.500 dødsfald. Sætter vi den reelle mortalitet til 1 promille af alle smittede, svarer til til, at 1,5 mio danskere bliver smittet i løbet af epidemien.

Det lyder ikke usandsynligt, at hver fjerde dansker får influenza i større eller mindre grad. Så evidens løser opgaven fint. Det passer også med, hvad man ved fra store undersøgelser, hvor man spørger befolkningen, om de har været ramt af influenza.

 • 8
 • 7

Ualmindeligt dumt sagt af "det unge menneske". Og dumt af bloggeren ikke at tage afstand fra det.

At slå plat på en tragedie som Coronavirus er ikke bare dumt, det er ren og skær idioti, når eneste formål var at få afløb for sine egne frustrationer i klimadebatten.

Hvem er "det unge menneske" er det bare noget bloggeren finder på? Er det bare bloggerens egen morbide humor der kommer til udtryk her under dække?

Og de klima beviste unge som bloggeren elsker idoliserer...... Vor herrer til hest.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/flere-un...

Ja, de unge snakker om klimaet men deres forbrugsmønstre snakker vist deres egen sag.

 • 8
 • 12

er USA i en kategori helt for sig selv

tja - lidt forældet viden du videregiver

27 feb 2020 " 6:03 pm: CDC to test more suspected cases after revising guidelines

The Centers for Disease Control and Prevention said it revised its guidelines to allow clinicians across the U.S. to test more people suspected of carrying the new coronavirus. Under the prior federal guidelines, clinicians could test suspected COVID-19 patients if they had traveled recently from China or had been in contact with someone known to be infected. Some lawmakers criticized the CDC’s previous guidance as too restrictive. The new guidelines, which were posted to the CDC’s website Thursday, appear to place more power in the hands of local health practitioners to determine who should get tested. —Feuer

" https://www.cnbc.com/2020/02/27/coronaviru...

 • 1
 • 6

Det er en fin artikel om emnet Covid-19 virus og hvad det kan resultere i. Jeg er ikke fagmand men vil give et andet bud.

For det første forventer man at dødligheden vil være ca 0,7% i Den Vestlige verden vs i kina hvor den er 2-3%.. Årsagen skyldes måden vi bor på og vores sundhedsvæsen som er bedre og andre årsager ( vi bor også mere rent og ikke så tæt sammen ).

Hvad angår hvor mange som dør så mener jeg ikke vi kan forventer 40.000 men noget færre, for det er jo ganske normalt at folk dør af influenza de par gange hvert år vi har en Dansk "epedemi".. Og den Danske influenza er iøvrigt mere dødelig end Covic-19 indtil videre. Jeg siger bare om det er covid-19 eller Dansk influenza som tager livet af folk gør reelt set ingen forskel, begge virus skal jo kæmpe om de samme "gamle/svage patienter", og jeg tvivler på vi vil se flere dødsfald end normalt for om folk dør af den ene eller anden virus er bedøvende lige meget i det store billede.. Det er normalt. Covid-19 slår primært folk ihjel som primært er ældre borgere og folk som i forvejen har dårligt imunforsvar eller er svækket pga. sygdom.. Men det gør den Danske influenza jo også.

 • 4
 • 3

Det er nok lige en anelse for unuanceret. I Europa kan der blive registreret flere årsager til død - fx lungebetændelse som følge af virus. I Kina bliver der registreret en dødsårsag - fx lungebetændelse. Der vil kun komme til at stå virus hvis at vedkommende har fået den diagnose. Så virus dødsfald vil formentligt være underraporteret i Kina af den grund

 • 3
 • 0

Korrrekt Jacob Man kunne håndventilere.....men alt har en ende....også livet ...og det er desværre en af lægernes sure pligter at vurdere hvornår tiden er inde. I det tilfælde om respiratorer jeg skrev om var der to af fem, der var hjenedøde på andet år og den person som fik en af deres respiratorer, var en ung mand der var styrtet på sin motorcykel og som var ret bevistløs da han kom ind på hospitalet

Men har man siddet vagt som ventilatør i sin studietid, ville man også ind imellem være blevet spurgt af den vagthavende læge, om man ikke trængte til en pause, hvilket var helt sikkert at man gjorde og når man så vendte tilbage var patienten desværre død.

 • 3
 • 4

Hvorfor så mange gætterier om hvor mange der smittes, hvis vi taler om farlighed må det letteste være se hvor mange der plejer at dø i de forskellige kattegorier, dvs aldersfordeling i de enkelte områder korigeret for periodens vejrforhold og eventuelt andre epidemier.

Corona fatality = faktisk fatality - forventet fatality

 • 0
 • 0

Nogen der ved hvor lang tid det tager at rense en operationsstue eller en flyvemaskine med sort lys "ultraviolet stråling"?

Tænker det ikke er nok at skifte pæren til kabinelyset i taxi der har kørt med hostende Italienere, men hvor meget i tid og i intensitet skal der egentlig til?

Det vil i så fald også kunne rense mælkekartonér fra Jylland, 14 dage gammel mælk skal ellers være UHT.

 • 0
 • 0

Nogen der ved hvor lang tid det tager at rense en operationsstue eller en flyvemaskine med sort lys "ultraviolet stråling"?

Det kan du læse lidt om her: http://naturligdesinfektion.dk/uv-lys-virk...

Vær opmærksom på at lyset skal være UV-C.

LED sortlys lamper udsender UV-A, og det virker ikke. Det gælder også de fleste andre sortlys lamper.

UV-C giver i øvrigt celleskader, og dermed hudkræft, så pas på.

Men hvis mange rører ved f.eks. dørhåndtag, så er UV-C fint til desinfektion.

 • 1
 • 0

Ventilation uanset manuel eller automatiseret er ingen nytte til hvis lungemembranen er nedbrudt og væske derved siver ud i alveolerne hvor gasudvekslingen foregår (malignt COVID-19 forløb).

Derfor må primære skanse være supplement med ilt - undtaget de tilfælde hvor patienten ikke selv trækker vejret f.eks. medulla-traume, polio (næppe sandsynligt trods alt) eller lignende, som sætter åndedrætsrefleksen ud af funktion.

Har man nok vand i lungerne/lungemembranen er tilstrækkeligt skadet til ikke længere at møde iltbehovet kan man ventilere alt det man vil, patienten vil miste livet uanset - desværre

 • 5
 • 0

Jeg vil ellers anbefale Anders Fomsgaards bog "Det er bare en virus". Den er rigtig god at få forstand af, og AF har rejst rundt i verden, og forsket i virus, og arbejdet hands-on med fx Ebola og de andre grimme. Bogen er velskrevet og burde være til at forstå for folk med en anelse videnskabelig forståelse/viden.

Man kan låne den via Ereolen (appen eller i browserversionen), hvis man har en 4-cifret pinkode til sit lokale bibliotek. Ellers kan man købe den,

I øvrigt har rødhårede personer en lavere smertetærskel, det er videnskabeligt påvist. Som rødhåret kvinde kan jeg da tale med om (kvinder har en lavere smertetærskel end mænd), at man bare skal "tage sig sammen og er pivset", fx ved barnefødsler. For man kan jo ikke have mere ondt- end alle andre?!

Mvh Tine A. PS: Efter den genlæste jeg, Steven King: "The Stand"- og bing! viste coronaviraet sit grimme hoved. Men det er nok bare et tilfælde....

 • 8
 • 0

Læren er, at både Coronavirus og alm. influenza er potentielt dræbende. Så er man smittet, er det ens pligt at gøre sit yderste for at undgå at smitte andre. Og så er det lige meget om man kun føler svage influenzasymptomer. Er man smittet, er man smittet.

 • 7
 • 0

Mener at have hørt et rejsebureau, tale COVID-19 helt ned til en triviel influenza. Kan  ikke huske at der var samme antal isolationsstuer og temperaturscreeninger i lufthavnene da sidste års influenza epidemi toppede.

Hvem tør fortælle i klart sprog hvad der foregår?

Eller er alle der taler privatkapitalismen imod på forhånd er dømt til at være den type socialister der uden betænkning halshugger alle adelige, lade mange millioner bønder sulte ihjel for at slutte med at tvangsansætte alle med længerevarende uddannelse til hårdt markarbejde.

 • 6
 • 3

Kinesiske læger har kontinuert fulgt 138 patienter indlagt i perioden 1. jan - 3. feb https://jamanetwork.com/journals/jama/full...

Alle indlagt med 19ncov lungebetændelse. Status 3. feb: - 34 % udskrevet - 4,3 % døde - 56 år i snit, de ældste hårdest ramt.

Rigtigt mange symptomer. Det fremgår, at man afprøvede kendte antivirale, antibakterielle midler og binyrebarkhormon forsøgsvist, men kunne ikke se nogen effekt. Som beskrevet før er folk med hjertekar-sygdomme og diabetes mest udsatte. Mange var blevet smittet på hospitalet.

 • 3
 • 0

Jeg er ikke helt klar over hvad dit spørgsmål går på,

Det e jeg heller ikke selv. En del af det er vel at det er surt at skulle afsted før tid fordi nogle regeringer frygter at spillere på aktielotteriet går glip af en forventet gevinst. Der er jo ikke tale om at nogen skal fryse eller gå sulten i seng.

Jens Ole Stilling skriver i en anden ing.dk-tråd under: https://ing.dk/artikel/minister-tv-2-ansat... Han skriver: Hvis nogen skulle være interesseret i hvad som foregår ude i verden, og giver dette link som ser interessant ud: https://youtu.be/quDYb_x54DM

 • 3
 • 1

Der mangler en kategori, lidt speciel for den her sygdom: https://nypost.com/2020/02/27/woman-who-re...

DRs huslæge, husker ikke hans navn, men han har sådan et venligt ansigt, og så er han meget beroligende, fortalte igår på TVA, at det bare er en influnza, hvor 80 % næsten ikke har nogen symptomer men hvor de 20 % dog får en slem omgang. Af en eller anden grund så blev jeg meget utålmodig netop da han var kommet frem til det, og var ikke i stand til at følge indslaget mere.

Nu har vi som art længe været kendt for at eksperimentere med naturen, så det er ikke udtryk for nogen uret, når naturen begynder at eksperimentere med os. Den her livsglade skabning, naturgroet livsform, har nu fundet 7,7 milliarder containere, fyldt med god mad fin indbyrdes og sammenhængende logistik, perfekt livsgrundlag, når man skal eksperimentere med nye friske udgaver af sig selv. En lærd repræsentant for containerne beroligede også containerne med, at en så intelligent livsform, som et coronavirus, på ingen måde er interesseret i, at containerne skal gå til grunde, derfor sørger de for ikke at gøre det af med for mange af dem.

Markedsintegrationen, den globale økonomi, det moderne samfund og corona i smuk forening, det kan ikke blive andet end en win win situation.

EU-kommissionen er helt enig. Det ville være misforstået at begynde at lukke grænser og den slags. Det er kun mod Tyrkiet, at man holder fast i grænsen, fordi de 3,7 millioner negere ikke skal komme her af bekvemmelighedsgrunde. Og Erdogan skal ikke bare droppe aftalen om at holde dem uden for EU, for hans krig i Syrien mod kurderne har han selv valgt at gå ind i, så når Putin bomber hans stakkels soldater synder og sammen, så er det ikke noget, som vi i EU/nato skal tage os af. Det kan han så ikke forstå, hvorfor der er udsigt til en ny bølge indvandrere syd fra.

For øvrigt, så har alverdens investorer da slet ikke forstået noget, når de lader verdens aktier miste, hvad der svarer til 5 billioner US$ på en uge. Måske var det dem, der skulle følge med i DRs saglige beskrivelse af coronaen. Det er jo bare en influenza, små livsglade eksistenser, der vil lege lidt med sit eget livs kode, og har os som livsgrundlag! Vi vinder alle på det! (+ - et par %)

 • 2
 • 6

Vi har et ny produkt

Vi har et edb program - som vi hemmeligt kan instalere og 80% går rundt med det i 10 dage, hvor vi hemmeligt kan vidre instalere det til andre. 20 % har et Antivirus system som bekaemper vores edb program, som vi har kodet til at smadre brugerens PC i 2-3% af tilfaeldene.

Ok - Kan edb produktet blive en vinder... Tja.. Nok.

I programmet har vi indbygget en funktion som automatik justerer de 2-3 % til 10-15% hos dem med gamle PC'er. Og vi har en hemmelig mulighed for at ødelaegge fleres PC'er, skulle vi ønsker det senere.

OK - vi får nok hurtigt produktet godt rundt i verden, da reelt ingen lukker store PC netvaek i de 14 dage, der vil draebe vores edb program.

Så i alle de lande hvor der er mange naive nyttige idioter - der får vi store markedsandel.

Vores program er gratis - og vi giver det til dig, hvor vi kan... 24-7-365

GOD 1. APRIL... UPS... LIDT FOR TIDLIGT

(sort humor)

 • 2
 • 9

DRs huslæge, husker ikke hans navn, men han har sådan et venligt ansigt, og så er han meget beroligende, fortalte igår på TVA, at det bare er en influnza, hvor 80 % næsten ikke har nogen symptomer men hvor de 20 % dog får en slem omgang.

Nååå! Bare en influenza det kender vi da allesammen! Det var det man for 90 år siden kaldte den spanske syge som mellem 20 og 40 millioner døde af. Nu kan der da efterhånden ikke være flere der er bekymrede.

 • 4
 • 4

@EB: Den spanske syge var for 100+ år siden ;-)

Jeg har f.eks. ikke haft influenza siden jeg for 27½ år siden kom hjem fra 5 års udstationering i EU landet Frankrig!

Så nu er jeg rigtig spændt på om jeg dør (slipper før tid, for god opførsel) i denne omgang (CoViD-19). Ellers er der nok ingen vej uden om, at dele den indsigt jeg fik for 24+ år siden, da jog "undrede" mig over, hvor langsomt SW-programmer kørte på DTU: jeg kunne med min digitale erfaring forklare, hvad et program, der var 2 timer om at køre til ende, lavede i 5 (fem) minutter. Det passede iøvrigt fint med hvad jeg havde set da jeg lavede en pilot af Zeta Systemet (GIS) i 1983, der kørte 60 gange hurtigere efter optimering! Optimeringen var aggregering af punkter til linje-segmenter i en CODASYL database - VAX/DBMS v1.0. 15 minutter blev til 15 sekunder! Det er godt at undre sig;)

Zeta Systemet blev iøvrigt i 1994 afløst af ESRI's ArcInfo,der ligeledes benyttede sig af "bokssøgning" og aggregering af punkt-kæder.

Mere om det om 6 måneder - måske. Nu skal jeg lige miskre-diteres med de sædvanlige nedad tommelfingre (dislikes).

 • 1
 • 11

Tiden vil vise om Corvid-19's dødelighed krydser grænsen fra tragedie til statistik, men jeg kan oprigtig talt ikke blive sur på det unge menneske der i en klimadebat skrev "A world with 2% fewer old idiots ? I'll take it..."

Ubehagelig aldersfascistisk kommentar! Herudover antydes, at alle ældre mennesker er "klima-benægtere". Ikke værdigt i en blog på Ing.dk.

 • 13
 • 7

Er jeg den eneste som er bange for at jeg blev dummere af at læse denne blog? Et virvar af antagelser og konsekvenser. Manglende opfølgning på strøtanker. Alt i alt, bare en masse vrøvl. Sidste gang jeg læser denne blogger...

 • 17
 • 9

Disse testkit er ikke ufejlbarlige. Der er altid en vis procentdel af falske positive og falske negative.

Jeg har tidligere arbejdet med de relevante molekylærbiologiske metoder, dog primært på bakterier og ikke vira, og inden for et helt andet felt end det sundhedsfaglige. Metoderne er dog de samme,

I øjeblikket benytter man en metode kaldet Real-time reverse-transcription polymerase chain reaction (rRT-PCR). Jeg vil ikke gå nærmere i detaljer med det tekniske, men pointen er at testen detekterer virus' RNA i den prøve man har taget. Man har målrettet testen mod RNA som kun findes i denne virus. Derved sikrer man at den ikke fanger RNA fra andre vira. Falsk positive er derfor i praksis ikke eksisterende, men ville omvendt ikke være det helt store problem alligevel.

De mere alvorlige falsk negative er (rent test-teknisk) også mere en teoretisk ting. Der skal nemlig ikke være meget mere end 3-5 RNA-kopier i prøven førend testen slår ud som positiv. Den er meget fintfølende.

Det største problem er altså ikke så meget testen i sig selv. Der hvor det kan halte er ved prøvetagningen. Hvis man poder fra halsen, men virus sidder dybt i lungerne, får man den ikke med og kan derfor ikke fange den med testen. Her vil man typisk tage mindst to prøver fra samme patient, men fra forskellige steder. Derudover kommer menneskelige fejl som sjusk, forlagte prøver osv.

En anden måde at teste på, er en serologisk test af antistoffer mod virus i blodet. Fx. via den såkaldte ELISA-test. Her fanger man folk, der har været syge i et stykke tid eller endda er blevet raske igen. Denne test er nok mere relevant rent forskningsmæssigt end som dagligdags værktøj fordi den er lidt på bagkant.

 • 15
 • 0

Jamen, det er da dejligt at man nu har en 100% fejlfri testmetode. Men den pågældene kvinde havde stadig symptomer da hun blev erklæret rask. Så jeg tænker at der var tale om en falsk negativ.

Jeg ved ikke, hvilken "pågældende kvinde" du henviser til, så det er lidt svært at forholde sig til. Har du et link til sagen?

Hvis det er de "raske smittespredere" PHK skriver om, så er der intet underligt i det. De er smittespredere fordi de er smittet med virus (og vil derfor teste positiv, hvis man tester dem), men raske fordi de (endnu) ikke har symptomer på sygdommen. Her går kontroversen ikke på om de bliver fanget i en test, men på om de kan smitte til trods for at de ingen symptomer har.

Det er helt normalt ift. virussygdomme at man er inficeret, men ikke er syg. Du kan fx. være inficeret med herpes-virus og udskille virus i spyt (og dermed smitte) samtidig med at du er 100% symptomfri.

 • 4
 • 0

<< jeg kan oprigtig talt ikke blive sur på det unge menneske der i en klimadebat skrev "A world with 2% fewer old idiots ? I'll take it...">>

Ualmindeligt dumt sagt af "det unge menneske". Og dumt af bloggeren ikke at tage afstand fra det.

Har PHK cyanidpillen klar, eller vil han det overlade til sin datter at tage beslutningen, når han selv bliver en del af "ældrebyrden", som det i modsætning til "indvandrerbyrden" er legitimt at tale om?

 • 6
 • 11

Der har primært været fokuseret på dødeligheden i forbindelse med Covid-19.

Nu er der dokumentation for, at de neurotoxilogiske virkninger af sygdommen er væsentlige: https://elpais.com/ciencia/2020-07-16/mas-...

Mere end halvdelen af dem, der har været indlagt, har neurologiske problemer.

Dette virus er i stand til at bryde igennem det forsvar, som ellers isolerer hjernen fra infektioner fra virus og bakterier i resten af kroppen. Sygdommen er derfor i lige så høj grad en neurologisk sygdom som lungesygdom.

 • 8
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten