close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

0.9 kWh/d per Celcius

Jeg er stadig ved at sanity-checke vores ny hus energiforbrug og dagens øvelse er en "lille data" tilgang:

Illustration: Privatfoto

Jeg har trawlet igennem mine sensor-data på forskelling vis og resultatet er, ikke ret forbavsende, at den udetemperatursensor der er tilsluttet jordvarmeunit'en er den der bedste forudsiger elforbruget af samme.

Plottet ovenfor er data fra klokken 08:00 UTC hvor korrelationen topper på ca. 72%

Linien er en simpel linear regression, "Y = 19.560 + -0.895 * X" hvilket betyder at varmepumpen bruger -0.9 kWh/dC, lidt under en kWh mere om dagen, for hver grad det bliver koldere udenfor.

(Resultatet er robust for alle timer og alle sensorer hvor korrelationen er over ⅔)

Energirammeberegningen siger at huset forventes at tabe 5.2 kW ved -12°C

Dette kan omregnes til: 5.2 / (20°C - -12°C) = 0.16 kW/C

Vi ændrer enhederne ved at gange med 24 timer per dag og finder vi: 0.16 kW/C * 24 h/d = 3.9 kWh/dC

Lader vi som om de andre varmekilder går lige op med varmtvandsproduktionen, kan vi finde jordvarmeunit'ens COP: 3.9 kWh/dC / 0.9 kWh/dC = 4.3

Det er indenfor rimelighedens grænser, usikkerheden taget i betragtning.

At huset, (i teorien!) kun taber 160W per grad celcius er ret ufatteligt for en som mig, der aldrig har boet i et hus der var yngre end 75 år.

Men at der er noget om tallet er evident: Temperaturen på mit lille kontor stiger 1½ til 2 grader når jeg er tilstede med laptoppen og skærmen tændt.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Spændende med lidt dataanalyse fra huset. Varmepumpens elforbrug pr grads temperaturforskel mellem ude og inde vil dog vokse efterhånden som jordslangen bliver koldere. Desuden er skaleringen af husets varmebehov med 32K lidt grov. Man ser som forventet, at varmebehovet går mod nul ved ca 16 C grundet gratisvarme. Så en mere korrekt skalering er med 16 - -12 = 28 K. Hvilket bringer de 160 W op på godt 180 W og COP ned på ca 3,8. Stadig imponerende data, men som sagt også ved en høj brinetemperatur.

  • 3
  • 0

Så en mere korrekt skalering er med 16 - -12 = 28 K. Hvilket bringer de 160 W op på godt 180 W og COP ned på ca 3,8. Stadig imponerende data, men som sagt også ved en høj brinetemperatur.


Det mener jeg ikke er korrekt. I øvrigt krydser kurven ved 20. Hældningen på kurven, uanset hvor den krydser temperaturaksen, er det væsentlige. Krydset fortæller kun ved hvilken udetemperatur der ikke mere er brug for opvarmning.
Jeg har selv over mange år lavet det samme på ugebasis og får 1,2*(20-Tude)m3 gas/uge.
Det svarer til 13kWh/168 = 80W/K, for et hus i den halve størrelse og inklusive ventilationstab fra den naturlige ventilation. Egentlig er jeg ikke særlig imponeret, når det skulle være et helt moderne hus PHK har.

  • 2
  • 1

Dette kan omregnes til: 5.2 / (20°C - -12°C) = 0.16 kW/C

Der er vist ikke noget der hedder en C, eller en Celcius, men derimod, som det skrives andre steder i artiklen, en °C - en grad Celcius.
Det besynderlige er, at det samme ikke gør sig gældende med Kelvin, 1K giver mening.

  • 2
  • 5