Biotek

Højere grænseværdi svækker forsigtighedsprincippet

Selvom det ikke truer folkesundheden, at Folketinget har hævet grænseværdien for kemirester i drikkevandet, kan det give os problemer på længere sigt, påpeger professor.

28. apr 2017 1

Carlsberg-forskere kortlægger byggens genetiske arvemasse

Efter 10 års forskning kender man alle kornsortens afkroge. Den viden kan bruge til at forbedre maltbyggen, brygprocessen og smagen og kvaliteten af øl.

28. apr 2017

Forsker: Vi kan ikke sprøjte os ud af resistens

Økonomisk pressede landmænd tilsidesætter rådene fra egne rådgivere og forskere og planter markerne til med hvede år efter år. Resultatet er sprøjtemidler, der ikke længere virker.

28. apr 2017 22

Resistent ukrudt tvinger Danmark til at slække på krav til pesticider

Op til en tredjedel af nogle ukrudtsarter er blevet sprøjtet så meget på de danske marker, at de er blevet resistente over for kemikalierne. Det er årsagen til historisk aftale om slækkede miljøkrav.

28. apr 2017 41

Kunstig intelligens kan afsløre tuberkulose

Computer identificerer tuberkulose på røntgenbilleder med en succesrate på 96 procent, viser forskningsforsøg. Teknologien kan vise sig særlig brugbar i ulande.

27. apr 2017 1

Britisk forskning udpeger lovende lægemidler mod hjernesygdomme

To typer medicin ser ud til at hindre nerveceller i at slå sig selv ihjel og kan derfor måske stoppe eksempelvis demens.

26. apr 2017

Italiensk domstol anerkender sammenhæng mellem mobiltelefoni og tumor

Dom fra Italien genopliver striden om, hvorvidt mobiltelefoni kan forårsage kræft eller ej. Domstol har nemlig anerkendt, at omfattende mobiltelefoni var årsagen til en tumor. Afgørelsen kan føre til mange flere sager.

25. apr 2017 11

Politikere tillader 7,5 gange flere kemi-rester i grundvandet

Landbruget skal have flere sprøjtemidler, end der i dag er tilladt på de danske marker. Derfor hæves grænseværdierne for nogle nedbrydningsprodukter i grundvandet markant med ny politisk aftale.

21. apr 2017 56

Dansk luftrensning skal fjerne smagen af prop i vin

Patenteret teknologi ‘knækker’ det stof, der flagrer rundt i luften og ødelægger millioner af liter vin årligt.

21. apr 2017 2

Forbud mod Roundup-sprøjtning før høst på vej - men kun på menneskeføde

En kommende pesticidstrategi lægger op til at forbyde, at landmænd tvangsvisner kornet ved at sprøjte det med glyphosat kort før høst. Forbuddet skal dog kun gælde menneskeføde, hvor nedvisning stort set ikke anvendes.

21. apr 2017 2