Biotek

Europa trækker i bremsen for patenter på biologisk materiale

En bred front af europæiske myndigheder og organisa­tioner går nu imod patenter på planter, der primært bygger på traditionel forædling. Det europæiske patent­kontor har stoppet sagsbehandlingen og er på vej med forslag til nye retningslinjer.

24. mar 2017

Forskere uenige om mikroplast: For tidligt at frikende karkluden og fleecetrøjen

Et hold forskere på RUC afviser konklusionen fra kolleger på Aalborg Universitet om, at mikroplast fra tekstiler og kosmetik ikke er en væsentlig kilde til forurening.

23. mar 2017 1

Stor søgning til ny ingeniøruddannelse i Kalundborg

Antallet af kvote 2-ansøgere til Kalundborgs nye diplomingeniørstudie i bioteknologi lover godt for studiets fremtid.

22. mar 2017

Ekspert frikendte glyphosat: »Data viser, at det ikke giver kræft«

Et enigt kemikalieagentur frikendte verdens mest solgte sprøjtegift for at være kræftfremkaldende. Miljøstyrelsens toksikolog var ikke i tvivl om beviserne.

22. mar 2017 28

EU-agentur vil forbyde brug af zink til smågrise

Komité under EU’s Lægemiddelagentur fastholder forslag om at forbyde behandling af produktionsdyr med zinkholdig medicin. De mener, at miljørisikoen ved brug af zink er for stor.

20. mar 2017 8

Trods EU's risikovurdering: Fødevarestyrelsen afviser restriktion af vigtige antibiotika til dyr

Aminoglycosider og aminopenicilliner, der er væsentlige i behandling af mennesker, kan bruges frit i landbruget. Det bekymrer formanden for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

20. mar 2017 5

Ny maskine kan automatisere prøvetagning

Store danske industrivirksomheder har hjulpet virksomheden Biomatics Tech­nology med at udvikle en løsning, der kan erstatte de møjsommelige manuelle prøveudtagninger.

18. mar 2017

Europa giver læger en kold skulder og frikender Roundups hovedingrediens for kræftanklage

Også EU's kemikalieagentur går imod førende kræftlæger og fastslår, at verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, ikke er kræftfremkaldende. Det baner vejen for yderligere 15 års godkendelse.

16. mar 2017 5

Spørg Scientariet: Hvordan finder storken til Afrika, og hvorfor yngler den ikke der?

Flere læsere interesserer sig for fugle, og et par stykker har spurgt til storken og dens vaner på langfart. Det svarer forsker i fugletræk på.

15. mar 2017 1

Myggens snabel inspirerer til udvikling af plastkanyler

Hvis man erstatter nåle af stål med polymer, kan det forbedre kræftbehandlingen, mener DTU-forskere, der henter inspiration i naturen.

14. mar 2017