Biotek

Alger fra Antarktis overlever rejse i rummet

En gruppe algestammer er blevet vækket til live efter at have tilbragt 16 måneder i rummet. Algernes DNA kan løfte sløret for nye måder at fremstille mad på Mars, hvis vi en dag koloniserer den røde planet.

20. feb 2017

Forskere fra MIT vinder første slag om patent på gensaks

I går faldt første afgørelsen i sagen om patentrettighederne på genredigeringsværktøjet Crispr. Således kan forskere fra Broad Institute på MIT beholde de patenter, som universitetet allerede har på den omstridte teknologi.

16. feb 2017

Chokbehandling med ilt under tryk booster virkning af antibiotika

Dansk forskning viser, at antibiotika virker bedre, hvis behandlingen kombineres med ilt-tilførsel under tryk. Teorien er, at ilt-chokket gør, at medicinen kan trænge længere ind i en betændelsestilstand.

16. feb 2017 20

DTU: Zink-opgørelse for dårligt valideret, til at vi kan stole på den

Fødevarestyrelsen kæmper stadig med at rette en ny fejl i databasen med forbruget af resistens-fremkaldende zink-medicin til smågrise. DTU vil indføre ny kvalitetssikring af data.

14. feb 2017 10

Grisene bliver fravænnet efter fire uger, og så får de zink for at undgå diarré

Danmarks produktion af små 32 millioner svin foregår så intensivt, at grisene bliver fravænnet die, før de er klar til vegetabilsk føde. Konsekvensen er dårlig mave, som bl.a. zinkoxid kan kurere.

12. feb 2017 19

Forbud mod zinkmedicin til svin lurer i hele Europa

Det Europæiske Lægemiddel­agentur har foreslået helt at forbyde zinkoxid til svin. Danske landmænd efterlyser en overgangsordning.

11. feb 2017 50

For meget zink i 73 procent af prøverne fra danske vandløb

Zink fra markerne løber ud i vandløbene og giver risiko for nerveskader på dyrene.

10. feb 2017 18

Zinkbombe hober sig op: Hvornår får jorden nok af tungmetal fra danske svin?

Danmark har gang i en tvivlsom udvikling, hvor jorden med gylle fra svin bliver tilført mere zink, end planterne optager. Det kan miljøet ikke leve med i længden.

9. feb 2017 26

Forkerte zink-tal blev gemt væk

Den officielle statistik over forbruget af resistensskabende zink til svin viste et stagnerende forbrug, selv om det i virkeligheden steg. Det var der bare ingen, som sagde højt.

8. feb 2017 4

Stik imod hensigten: Landmændenes brug af resistensfremkaldende zink er steget

Fra 2010 til 2015 steg forbruget af zinkmedicin, der forhindrer diarré hos danske grise, med 16 procent. Det opvejer fordelen ved, at landmændene bruger mindre antibiotika, advarer forskere.

8. feb 2017 12