Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Automations-hit med flowmålere og ultralyd: Spytter 60 ton dansk marcipan ud dagligt

Skulle Nordens største marcipanproduktion fortsat kunne ligge i Odense, krævede det en gennemgående automatisering af hele produktionen. Efter grundige overvejelser lagde Odense Marcipan sig fast på en bestemt strategi, som siden har vist sig at være en stor succes.

Af TECH RELATIONS for Siemens
Der er under en tredjedel så mange ansatte i produktionen hos Odense Marcipan som for 15 år siden. Her inspicerer Jesper Juul Jørgensen (t.v), Technology Specialist hos Siemens Digital Industries, og Lars Grandal (t.h.), automationschef for Odense Marcipan, noget af udstyret, der i dag klarer arbejdet automatisk: blandt andet dosering, som vejes automatisk af i batch. Illustration: Kristine Kiilerick

Produktionsområdet hos Odense Marcipan er på blot 15 år gået fra at være præget af manuelle arbejdsgange, til at være stort set helt automatiseret i dag.

Fra mandlerne bliver kogt, smuttet, sorteret og vejet, til de bliver kværnet og blandet med glukose, olie og de andre ingredienser i marcipanmassen, er der kun meget få mennesker inde over produktionen. De resterende er erstattet af instrumenter og automatisering.

Den danske marcipanproducent har været igennem en lang automationsrejse, der har gjort det muligt at beholde produktionen på dansk jord. Automation er på den måde uundgåeligt, når produktionen bliver udvidet i dag, forklarer automationsansvarlig hos Odense Marcipan Lars Grandal:

»Vi kunne aldrig finde på at sætte en manuel proces ind i produktionen længere,« siger han og uddyber:

»Vi er simpelthen nødt til at automatisere for at forblive konkurrencedygtige.«

Særlig strategi gør automation lettere med tiden

Det har krævet nogle grundige overvejelser at automatisere en produktion på størrelse med Odense Marcipan. Producenten, som i øvrigt er Nordens største, producerer hver dag omkring 60 ton marcipan. Går noget af udstyret ned og stopper produktionen, kan det hurtigt blive en dyr affære.

Virksomheden valgte derfor fra begyndelsen udelukkende at bruge Siemens som leverandør til alt udstyr. Herunder flowmålere, tryktransmittere, temperatursensorer og vejesystemer. Strategien har været en effektiv måde at få lang oppetid på og gjort det lettere at automatisere flere dele af produktionen efterfølgende.

»Vi besluttede fra begyndelsen at samle det hele et sted. Det gør det både lettere at integrere nyt udstyr, og så har alle paneler samme brugergrænseflade. Samtidig kan vi få support på alt vores udstyr samme sted og undgår leverandører, der skyder skylden på hinandens udstyr, når noget ikke virker,« siger Lars Grandal.

‘Smutmaskine’ dræber salmonella automatisk

Når alt automationsudstyr fra styresystemerne til instrumenter kommer fra samme producent, kan Odense Marcipan hurtigt tage ny teknologi i brug i produktionen.

Et eksempel er ‘smutmaskinen’, som Lars Grandal kalder den. Det er her, hvor mandlerne bliver varmet op med damp, så de er lette at smutte. Maskinen har dog samtidig til opgave at slå eventuelle salmonellabakterier ihjel, hvilket kræver en temperatur på mindst 90 grader. Før i tiden måtte personalet manuelt regulere dampventilerne, så mandlerne nåede den rette temperatur – en opgave, som krævede konstant årvågenhed og derfor nogle gange glippede.

Det var derfor en oplagt opgave at automatisere, forklarer Lars Grandal. Ved at installere positioner på dampreguleringsventiler og en transmitter fra Siemens og forbinde dem med SIMATIC-styreenheden fra samme producent kunne spjældene til dampen automatisk justeres, så mandlerne hele tiden havde den rette temperatur. Yderligere var der også alarm, hvis der var fejl et sted.

»Det gjorde det meget nemmere at styre processen, og mængden af kasserede partier faldt også markant,« siger han.

Og fordi automationsudstyret nu er samlet hos én producent, bliver det også lettere at gøre måledata tilgængelige i skyen fremover, vurderer han og tilføjer, at det har en særlig fordel:

»Når data ligger i skyen, kan vi lettere dokumentere over for myndighederne, at vi fx overholder grænseværdierne for temperaturer mv.«

Laser og vision-teknologi erstattede sorteringsmedarbejdere

Automationsrejsen hos Odense Marcipan har bestået af flere etaper, hvor et nyt lag af manuelle opgaver hver gang forsvinder.

Oprindelig sad otte sorteringsmedarbejdere ved samlebåndene og fjernede sten og andet skidt fra mandlerne, der susede forbi. I dag er hallen næsten helt tom. Kun én operatør er tilbage for at holde styr på processen fra et panel forbundet til instrumenterne langs produktionslinjen.

Arbejdet er erstattet af en sorteringsmaskine, der varmer mandlerne op med en laser og efterfølgende frasorterer alt det, som ikke udvider sig efter samme profil som en mandel.

Når mandlerne efterfølgende bliver tørret i store siloer, er det radarer fra Siemens, der måler niveauet af mandler ved at skyde ultralyd ned mod overfladen og registrere tidsforskellen til refleksionen.

Og selv operatørens arbejde er i dag gjort nemmere. Hvor han før skulle dosere mandler, glukose og andre ingredienser i marcipanen manuelt, så foregår blandingen i dag automatisk – operatøren trykker blot på startknappen. Her er det temperatur/tryk og en vægt fra Siemens, der styrer processen

»Før foregik arbejdet mere på gefühl. Nu bliver blandingerne målt meget præcist af, så vi får et mere ensartet produkt – hvilket giver færre reklamationer,« afslutter Lars Grandal.

Mød Jesper Juul Jørgensen på Siemens event om automatisering og cloud-teknologi. Læs mere og tilmeld dig her