Zika-virus skal bekæmpes med sterile myg

I stedet for at vente på vaccinen mod Zika og andre myggebårne vira, har forskere i det sydlige Kina fundet et alternativ. De injicerer myggeæg med bakterien wolbachia, skriver Reuters. Når hanmyggene fra disse æg parrer sig med hunmyg, bliver hunmyggen steril.

For de wolbachia-injicerede, klækkede hunmyg gælder, at Dengue, Gul Feber og Zika har svært ved at leve i hunmyggene, som stadig godt kan lægge æg, men afkommet heraf er sterilt.

18 % af myg har naturligt bakterien wolbachia i sig, og bakterien er dermed ikke fremmed for myggene.

På verdensplan er myggebårne vira ansvarlige for mere end en million dødsfald årligt. Virussen Zika påvirker også OL i Rio de Janeiro, hvor flere sportsfolk har takket nej tak til at deltage i år på grund af smittefaren.

Flere udsættelser af myg fører til færre myg

Når myggene sættes fri, er det naturligt, at myggebestanden reduceres, fordi myggene enten er eller bliver sterile. Målet er, at man derigennem kan komme af med de fleste tilfælde af myggebårne vira, siger Zhiyong Xi, chef for Sun Yat-sen University Centre of Vector Control for Tropical Diseases, og som også fandt på ideen til at injicere myggeæg med bakterien wolbachia.

Indtil videre har man forsøgt sig med at udsætte de injicerede myg i udkanten af Guangzhou, Kina. Ifølge Xi har det ført til en reduktion af myggebestanden på mere end 90 %.

Laboratoriet har en kapacitet til at kunne dyrke op til fem millioner myg om ugen. Først og fremmest skal de sættes ud i de områder, hvor der er en kombination af tæt befolkning og store bestande af myg, som bærer de farlige vira.

Målet er at få myggebestanden i bestemte områder ned på et niveau, som gør, at det bliver svært at forårsage spredning af sygdom gennem myg. I begyndelsen vil der blive fokuseret på områder med den uheldige kombination af tæt befolkning og store bestande af myg, som bærer farlige vira.