vil samme koncept kunne bruges til at måle koncentrationer af partikler efter et vulkan udbrud? Ifht fly forbud
Er det mon tænkt ind i dette projekt?
I lørdags kunne københavnerne se zeppelineren Pegasos flyve over byen på vej til Sverige. Luftskibet er en del af et europæisk forskningsprojekt, der skal måle samspillet mellem partikelforureningen og vejret.
»Vi har et tæt samarbejde med DMI på projektet, hvor vi arbejder med en såkaldt integreret model, der simulerer både luftforurening i atmosfæren og vekselvirkningen med vejret,« fortæller Eigil Kaas, professor ved Niels Bohr Institutet, Klima- og Geofysik. Han står for den danske deltagelse i projektet, der har partnere fra 15 lande.
Luftskibet er udstyret med en lang række sensorer, der blandt andet kan måle partiklerne i atmosfæren, de såkaldte aerosoler.
»Flere eller færre aerosoler vil påvirke skydannelsen og dermed også strålingen i atmosfæren, og det påvirker også klimaudviklingen,« forklarer professoren og uddyber:
»Hele projektet som sådan stiller spørgsmålet: Hvor meget ekstra varmere bliver det, når vi renser luften? Der er ingen tvivl om, at de drivhusgasser, som vi sender ud i atmosfæren, virker opvarmende, men vi smider også et stort antal partikler ud, der virker afkølende, fordi de kaster sollyset tilbage. Netto vil det de fleste steder på Jorden virke afkølende. Hvis vi så begynder at rense, hvilket vi jo har gjort i mange år nu, så vil den afkølende effekt fra partiklerne blive mindre, hvilket vil betyde, at drivhusgasserne slår mere rent igennem.«
Projektet, der ledes af den græske professor Spyros Pandis, har fået omkring 50 mio. kr. i støtte fra EU's 7. rammeprogram. Luftskibet er en mulighed, som projektet har fået adgang til, og er ikke som sådan indkøbt til projektet.
»Fordelen med luftskibet er, at man kan blive i luften det samme sted uden at bruge så meget brændstof. Man kunne godt have foretaget målingerne på andre måder, men det ville være mere besværligt og formentlig også meget dyrere,« forklarer Eigil Kaas.
I 2012 gennemførte Pegasos en række målingstogter over Centraleuropa, og i år er turen kommet til Norden.
Luftskibet afgik fra Friedrichshafen den 11. april med kurs mod Jämijärvi i Finland og befinder sig i øjeblikket i lufthavnen i Skavsta uden for Stockholm. Luftskibet vil ikke foretage målinger over Danmark, men i Sverige og Finland vil Pegasos følge nøje afstukne ruter, der følger en række landbaserede målestationer.
På denne måde er forskerne i stand til at følge atmosfærens bestanddele fra deres vej fra jordoverfladen op til en højde af 2 km.
Luftskibets målinger skal blandt andet bruges til forbedring af de eksisterende kemiske klimamodeller samt indsamle yderligere viden om både de partikler, der umiddelbart sendes ud i atmosfæren, og de partikler, der dannes efterfølgende fra udslip af gasser.
vil samme koncept kunne bruges til at måle koncentrationer af partikler efter et vulkan udbrud? Ifht fly forbud
Er det mon tænkt ind i dette projekt?
"Luftskibet vil ikke foretage målinger over Danmark,"
Er det fordi vi ikke har nogen målestationer på jorden der kan sammenlignes med ?
Det ligner nu mere en blimp!???
Man kunne jo stille spørgsmålet: Hvorfor er der flyveforbud i forbindelse med vulkanudbrud? ;-)
Der står nu ellers Zeppelin på halen!
Fint nok, men der er bare selskabets navn. En Zeppeliner er et stift luftskib med et skelet - i modsætning til denne, der er en 'blimp'.
En Zeppeliner er et stift luftskib med et skelet
Som du selv skriver, er Zeppeliner firmaets navn (Zeppelin Luftschifftechnik) og for nogen synonym med et luftskib (stift skelet) på samme måde som Hoover er synonym for en støvsuger. Det er da korrekt, at Pegasus IKKE har et stift skelet med gasballoner, som de gamle havde, og derfor kunne kaldes en 'blimp'. Men på denne side http://www.zeppelinflug.de/zeppelin-nt-mai... står: "The rigid structure has a triangular shape and is made of aluminum and carbon fiber."
En Zeppeliner er et luftskib bygget af Zeppelin.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard