Yousee: Kunder må selv forhindre bybusser i at give sort tv-skærm
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Yousee: Kunder må selv forhindre bybusser i at give sort tv-skærm

Selvom radiosignaler fra de københavnske bybusser har vist sig at give periodisk sort tv-skærm hos flere Yousee-kunder i København, efter Yousee har omlagt flere kanaler, så har man hos den TDC-ejede leverandør af kabel-tv ikke tænkt sig at flytte rundt på kanalerne igen.

»Hvis vi skulle gøre det, så skulle vi lave en total kanalomlægning en gang til, og det kan vi ikke gøre, så kort tid efter, vi lige har gjort det. Vi ved, det er noget, der irriterer vores kunder,« siger pressechef i Yousee Ib Konrad Jensen med henvisning til, at modtageudstyr skal indstilles på ny, når der bliver flyttet rundt på kanalerne.

Dermed ser det ud til, at de tv-kiggere i København, der døjer med udfald på tv-signalet, når bybussen kører forbi, må indstille sig på at købe bedre skærmet antenneudstyr, hvis de blandt andet vil se DR1, DR2 og TV2 uden at blive afbrudt af sort skærm.

Som ing.dk kunne fortælle i går, mandag, så har der vist sig at være en konflikt mellem tetraradionettet, som de københavnske bybusser blandt andet sender positionsdata via og så tv-signalet fra Yousee.

LÆS OGSÅ: Danske bybusser giver sort skærm på tv'et

Det drejer sig specifikt om kanal S30, hvor signalerne fra bybusserne kan interferere med tv-signalet, hvis antennekabler og andet udstyr ikke er tilstrækkeligt afskærmet.

»Jeg tror simpelthen ikke, vi har været opmærksomme på, at den kanal har været i brug, og vi havde nok heller ikke regnet med, det ville være et større problem,« siger Ib Konrad Jensen.

Oprindeligt lå der en analog ekstrakanal på S30 i tv-signalet fra Yousee, men 1. december 2010 flyttede Yousee rundt på kanalerne, så en del af de mere sete public-service kanaler kom til at ligge i frekvensområdet digitalt.

Ib Konrad Jensen tvivler på, at Yousee havde placeret kanalerne netop der, hvor de er kommet til at ligge, hvis selskabet havde været opmærksom på problemet, han understreger dog samtidig, at der i fremtiden kommer endnu flere tjenester, som kan interferere med tv-signaler, og at det derfor er vigtigt at sikre sig tilstrækkeligt skærmet antenne-udstyr.

»Vi fortryder det i den forstand, at vi gerne vil undgå at skabe problemer for folk, men det her problem er kommet for at blive,« siger han med henvisning til, at en del af det mobile bredbånd LTE også forventes at komme til at ligge samme sted, som tv-signaler.

Gammelkendt problem

Problemet i forhold til indstråling - som fænomenet hvor luftbårne radiobølger går i kablerne kaldes - er ellers ikke nyt. Allerede i 2009 kunne ing.dk, i forbindelse med overgangen til det digitale sendenet, fortælle, at signalerne omkring 400 MHz fra tetranettet kunne give problemer med kabel-tv-anlæggene. Dengang sagde teknisk direktør hos Yousee-konkurrenten, Stofa, Kaj Skov:

»Vi undgår helt at bruge disse frekvenser i vores kabel-tv-anlæg, når vi er i nærheden af Tetra-sendere.«

LÆS OGSÅ: Digitalt sendenet ødelægger billedet for danske kabel-tv-seere

Men alligevel har Yousee altså valgt at placere flere kanaler med forholdsvist mange seere i netop dette område i slutningen af 2010.

»Vi vidste godt, at tetranettet lå dernede, men vi var simpelthen ikke opmærksomme på, at det var blevet taget i brug, og vi havde heller ikke set det fænomen før - at en bus kører forbi, og så giver så stort et indstrålingsniveau, som tilfældet er,« siger Ib Konrad Jensen.

Som udgangspunkt er det op til de berørte kunder selv at skaffe sig kabler, der er skærmede på en måde, så der ikke opstår indstråling fra tetranettet, da Yousee kun har ansvaret for signalet frem til et givent leveringspunkt - eksempelvis et antennestik i en lejlighed, fortæller Ib Konrad Jensen.

I den sammenhæng har Yousee et samarbejde med flere salgssteder for antennekabler i forhold til, hvilke kabler der er tilstrækkeligt skærmede, så indstrålingen kan forhindres.

Dermed ser det ud til, at de tv-kiggere i København, der døjer med udfald på tv-signalet, når bybussen kører forbi, må indstille sig på at købe bedre skærmet antenneudstyr, hvis de blandt andet vil se DR1, DR2 og TV2 uden at blive afbrudt af sort skærm.

Ja afskærmede antenner, det er det der skal til. Så falder signalet ikke ud når der kører en bus forbi... for det der ikke er der kan jo ikke falde ud. Smart.

  • 0
  • 0

afskærmede antenner

Den kommentar kunne lige så godt være ment som en joke såvel som en sproglig misforståelse.

Selvom der nok ikke er antenner involveret i kabel-TV-systemet lige omkring kundernes bolig og deres coax-kabler, er det vist meget almindeligt at kalde kabler og tilhørende dimser til højfrekvente radio/TV-signaler for "antenne"-kabler m.m. De analoge signaler var også ens med det der blev transmitteret igennem luften fra og til antenner, så i praksis var og er det lige meget for et kabel om det forbinder en antenne eller et kabel-TV-net med en TV-modtager.

  • 0
  • 0

Folk må bare købe noget ordenligt udstyr. Jeg har en sender der sender med 30W på 432-438Mhz og med 50W på 144-146Mhz 4 meter fra mine antennekabler og der er intet problem der.

Jeg bruger også dobbelt skærmet 7mm antennekabel med f-connector stik.

Jeg her tit været ude hos venner og bekendte og se på deres "antenne"kabler og har tit set grimme, grimme monteringsfejl som hvor det kun er inderlederen der er forbundet, der er brugt meget tynde billige kabler med de billigeste uskærmede stik, kabler der er bøjet kraftigt og hvor yderisoleringen er skrællet af pga en dør osv.

  • 0
  • 0