Det er nævnt i artiklen at det er billigere at lave bropiller her i landet end andre steder i verden, kan vi evt. få en uddybning hvorfor det var billigere dengang her i landet ?
Det er nævnt i artiklen at det er billigere at lave bropiller her i landet end andre steder i verden, kan vi evt. få en uddybning hvorfor det var billigere dengang her i landet ?
Jeg tror, at der er to hovedårsager. Den første findes nok i den enorme arbejdsløshed på omkring 30%. Der var generel krise i det meste af verden, og man havde i Kanslergadeforliget i 1933 bl.a. iværksat nedskæringer i landbrugsproduktionen for at øge afsætningsprisen - man slog simpelthen dyrebesætninger helt eller delvist ned og bidrog dermed i første omgang til ledigheden. Der til var socialreformen næppe slået helt igennem, og den enkelte arbejder havde muligvis ikke den følelse af social tryghed, som man finder i dag. Alt i alt et enormt udbud af arbejdskraft. En anden årsag findes nok i, at infrastrukturen ikke var så veludviklet, som den er i dag. Det var simpelthen mere bøvlet at transportere store, tunge ting rundt. Omkring Limfjorden var der også store produktioner af cement, kalk, sten og grus. Alt i alt tæller det for lokal produktion af bropiller. Dengang var Danmark heller ikke pålagt at lave internationale udbud af fx anlægsarbejder som dette.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard