Yderligere forsinkelse af Olkiluoto 3 kan presse den finske forsyning

Med en elektrisk effekt på 1,6 GW, er Olkiluoto 3 den største nukleare reaktor i Europa og den første European Pressurised Reactor (EPR) i drift på det europæiske kontinent. Illustration: Wikimedia / kallerna

Den nye finske atomreaktor Olkiluoto 3, som blev koblet til nettet i marts i år og siden har leveret strøm i en testfase, er ramt af nye forsinkelser.

Testkørslen blev suspenderet i april, og vil ikke genstarte før i slutningen af ​​juli, lyder det nu fra operatør Teollisuuden Voima (TVO) ifølge Reuters.

Olkiluoto 3 var forsinket 13 år i anlægsfasen. Årsagen til den nye forsinkelse - nu under testdrift - skyldes et fund af et 'fremmed materiale' i turbinens varmeveksler, oplyser TVO, uden at give nærmere oplysninger om, hvad det fremmede materiale består af.

Læs også: Forsinkelsesplaget atomreaktor er nu koblet på det finske elnet

Forsinkelsen betyder, at fuld ordinær drift af den 1,6 GW nye reaktor ikke kan opnås før tidligst i 10. december. Planen lød hidtil på ultimo september.

Vinterforsyning under pres

Olkiluoto 3 skal indgå som en del af erstatningen for den nedlukning af import af strøm fra Rusland, som siden maj har været en realitet:

»Selvfølgelig er risikoniveauet steget,« siger Jukka Ruusunen, lederen af ​​elnetoperatøren Fingrid, til Reuters.

»Uden Olkiluoto 3 er situationen ret stram, fordi den ville alene have dækket mere end 10 procent af spidsefterspørgslen.«

For at dække behovet i de kolde måneder i januar og februar, er finnerne nødt til at finde alternative leverandører i Norden, fra den voksende indenlandske vindkraft og fra en strategisk reserve.

Læs også: Kampen om at bygge Polens første atomreaktorer er i gang: Her er de tre bud

Først og fremmest vil situationen føre til højere priser, men en sidste udvej er tvangsudkobling eller rationering af strøm.

Det bliver stadig vanskeligere

Direktør for den finske brancheorganisation Energiindustrien, Jukka Leskelä, siger i interview med den finske avis Yle, at han er enig i, at forsinkelserne presser elforsyningen:

»Vi håber, at den nye dato holder. Jeg tror vi klarer den til efteråret, men det bliver stadig vanskeligere. Om andre omfattende mangler i systemet dukker op, enten i import eller i produktion – så opstår der knaphed. Vi har hverken import fra Russland eller god adgang til gas, «siger han.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Murphys lov siger: "Alt hvad der kan gå galt - vil gå galt". Passer fint med dette atomkraftværk. Jeg gætter derfor på at der er mange andre ulykker ude i horisonten, som bare venter på at dukke op til overfladen. Jeg tvivler på at investeringen vil være i stand til at tjene sig hjem, selv efter 40 års problemfri drift.

 • 14
 • 6

Hvor er det heldigt, at de kan få backup fra 'den voksende indenlandske vindkraft', når du deres dyre A-kraft ikke kan levere stabilt.

 • 22
 • 7

Hvor er Atomkraft, ja tak brigaden? Hver gang der er en artikel, hvor en vindmøllepark med succes er blevet sat i drift runder vi hurtigt 100 kommentarer, men her er der dyb tavshed.

 • 19
 • 2

Har været udstationeret i Finland en kold vinter tilbage i 90érne

Når man står der i 30 graders frost konstant i 14 dage, hvor antallet af lyse timer er begrænset til nogle få og der er vindstille som i absolut helt vindstille og man ved, deres papirindustri kræver enorme mængder energi udover at husene skal opvarmes med 50 grader i forhold til udetemperaturen, kan man godt forstå, Finland er tvunget til at udbygge deres A-kraft med EPR reaktorer indtil SMR forhåbentlig om 10-15 år er kommercielt klar.

I dette tilfælde kan man glemme alt om sol og vind med backup det er helt urealistisk under sådanne forhold.

 • 15
 • 17

Jeg håber at de har 100% backup for den

Finland har bl. a. mere kulkraft end OL3's 1,6 GW og de er sikkert igang med at fylde lagrene af kul ligesom resten af Europa forhåbentlig er frem til den kommende vinter, man har forhåbentlig lært nu at man kommer ikke gennem vinteren med sol og vind alene, men det meste af Europa har nok kulkraft til at kunne erstatte den russiske gas.

Når det er nævnt så undrer det mig hvor let artiklen går hen over årsagen til forsinkelsen, nemlig problemer med turbineanlægget! For historien er at da reaktoren stod klar til start sidste år så kom turbineleverandøren meget sent i tanker om at man skulle bruge ½ år på at renovere og klargøre turbinen, derfor måtte man vente til december med at starte reaktoren. Og efter at have kørt i kort tid så bryder et eller andet i turbineanlægget sammen og stumperne sejler rundt i systemet, og det skal der så bruges yderligere et halvt år på at reparere!

Så måske forklaringen på at artiklen ikke går mere i dybden med årsagen til havariet er at navnet der står på turbinen også står på en stor del af vore vindmøller, så det er faktisk lidt af en gyser!

 • 7
 • 16

Et nyt sæt vindturbiner (vindpark?) er nu taget i brug, kaldet 'Piiparinmaki wind farm' på 211 MW, opført uden statsstøtte https://www.glennmont.com/glennmonts-211mw...

Årlig el-produktion fra 'Piiparinmaki' forventes at blive "over 700 GWh" jf. https://ilmatar.fi/en/project/piiparinmaki/ . (5 % af OL3's forventede års-produktion på 13 TWh.)

Men det bidrager jo ikke så meget energi, som el-importen fra Rusland gjorde (9,6 TWh i 2021), eller som OL3 kan producere.

Angående hvordan Finlands el-forsyning har set ud, er der statistik på https://energy-charts.info/charts/energy_p... (netto-produktion). Sidste år blev der lavet knap 12 TWh el fra fossilt brændsel i Finland. I år 2021 blev el-importen 24,5 TWh og eksporten 6,9 TWh jf. https://energy-charts.info/charts/import_e... . Så der mangler en del energi (omkring 29 TWh) før el-forsyningen bliver helt fossilfri og dækker hele Finlands el-behov.

AT OL3 ikke kan lave el lige nu, og dermed spare en del fossilt brændsel under forsyningskrisen, er pænt ubelejligt.

 • 15
 • 0

Finland har bl. a. mere kulkraft end OL3's 1,6 GW og de er sikkert igang med at fylde lagrene af kul ligesom resten af Europa forhåbentlig er frem til den kommende vinter, man har forhåbentlig lært nu at man kommer ikke gennem vinteren med sol og vind alene, men det meste af Europa har nok kulkraft til at kunne erstatte den russiske gas.

Naturligvis ved man i Europa at vi ikke kan komme igennem vinteren alene på sol og vind... Det er derfor at man vil bygge 150 GW vind i Nordsøen og endnu mere i andre havområder ? dertil kommer 1000 GW sol og landvind... Men det glæder mig at atomkraft folk har accepteret behovet for backup ?

 • 12
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten