Yderligere forsinkelse af Olkiluoto 3 kan presse den finske forsyning

27. juni 2022 kl. 14:5311
Yderligere forsinkelse af Olkiluoto 3 kan presse den finske forsyning
Med en elektrisk effekt på 1,6 GW, er Olkiluoto 3 den største nukleare reaktor i Europa og den første European Pressurised Reactor (EPR) i drift på det europæiske kontinent. Illustration: Wikimedia / kallerna.
Driftsfasen af den nye finske Olkiluoto 3 trækker ud - nu helt til december. Det presser den finske elforsyning, der også er ramt af nedlukningen af import af strøm fra Rusland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den nye finske atomreaktor Olkiluoto 3, som blev koblet til nettet i marts i år og siden har leveret strøm i en testfase, er ramt af nye forsinkelser.

Testkørslen blev suspenderet i april, og vil ikke genstarte før i slutningen af ​​juli, lyder det nu fra operatør Teollisuuden Voima (TVO) ifølge Reuters.

Fakta om Olkiluoto 3

Olkiluoto 3 (OL3)-anlægget er placeret ved siden af ​​de eksisterende Olkiluoto 1 (OL1) og Olkiluoto 2 (OL2) enheder i den vestlige ende af Olkiluoto-øen.

Anlægget omfatter en reaktorbygning, der rummer en 1.600 MW EPR leveret af Framatome, ved siden af en turbinebygning og hjælpebygninger.

Reaktorbygningen består af armeret beton og en dobbeltskallet indeslutning, der er 63 m høj og 57 m i ydre diameter. Indeslutningsbygningen rummer reaktorkernen i en trykbeholder samt et reaktorkølesystem, der omfatter fire dampgeneratorer, trykbeholdere og kølepumper.

Reaktorkernen omfatter 241 brændselselementer. OL3 EPR er designet til at generere 4.300 MW termisk effekt, der opererer ved et reaktortryk på 155 bar.

OL3-turbinebygningen huser en dampturbine, der kører med 1.500 omdrejninger pr. minut (rpm), generator og en kondensatorer. Dampturbinen består af en højtrykssektion (HP) og tre lavtrykssektioner (LP) og er designet til at levere 1.600 MW elektrisk effekt ved en hoveddamptemperatur på 290°C.

OL3 vil forbruge 32 tons urandioxid (UO2) om året og desuden havvand med en strømningshastighed på 57 kubikmeter per sekund til afkøling. Reaktoren anslås at kumme producere op til 13TWh elektricitet om året.

Olkiluoto 3 var forsinket 13 år i anlægsfasen. Årsagen til den nye forsinkelse - nu under testdrift - skyldes et fund af et 'fremmed materiale' i turbinens varmeveksler, oplyser TVO, uden at give nærmere oplysninger om, hvad det fremmede materiale består af.

Læs også: Forsinkelsesplaget atomreaktor er nu koblet på det finske elnet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsinkelsen betyder, at fuld ordinær drift af den 1,6 GW nye reaktor ikke kan opnås før tidligst i 10. december. Planen lød hidtil på ultimo september.

Vinterforsyning under pres

Olkiluoto 3 skal indgå som en del af erstatningen for den nedlukning af import af strøm fra Rusland, som siden maj har været en realitet:

»Selvfølgelig er risikoniveauet steget,« siger Jukka Ruusunen, lederen af ​​elnetoperatøren Fingrid, til Reuters.

»Uden Olkiluoto 3 er situationen ret stram, fordi den ville alene have dækket mere end 10 procent af spidsefterspørgslen.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at dække behovet i de kolde måneder i januar og februar, er finnerne nødt til at finde alternative leverandører i Norden, fra den voksende indenlandske vindkraft og fra en strategisk reserve.

Læs også: Kampen om at bygge Polens første atomreaktorer er i gang: Her er de tre bud

Først og fremmest vil situationen føre til højere priser, men en sidste udvej er tvangsudkobling eller rationering af strøm.

Det bliver stadig vanskeligere

Direktør for den finske brancheorganisation Energiindustrien, Jukka Leskelä, siger i interview med den finske avis Yle, at han er enig i, at forsinkelserne presser elforsyningen:

»Vi håber, at den nye dato holder. Jeg tror vi klarer den til efteråret, men det bliver stadig vanskeligere. Om andre omfattende mangler i systemet dukker op, enten i import eller i produktion – så opstår der knaphed. Vi har hverken import fra Russland eller god adgang til gas, «siger han.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. juni 2022 kl. 15:20

Finland har bl. a. mere kulkraft end OL3's 1,6 GW og de er sikkert igang med at fylde lagrene af kul ligesom resten af Europa forhåbentlig er frem til den kommende vinter, man har forhåbentlig lært nu at man kommer ikke gennem vinteren med sol og vind alene, men det meste af Europa har nok kulkraft til at kunne erstatte den russiske gas.

Naturligvis ved man i Europa at vi ikke kan komme igennem vinteren alene på sol og vind... Det er derfor at man vil bygge 150 GW vind i Nordsøen og endnu mere i andre havområder ? dertil kommer 1000 GW sol og landvind... Men det glæder mig at atomkraft folk har accepteret behovet for backup ?

10
28. juni 2022 kl. 21:50

Et nyt sæt vindturbiner (vindpark?) er nu taget i brug, kaldet 'Piiparinmaki wind farm' på 211 MW, opført uden statsstøttehttps://www.glennmont.com/glennmonts-211mw-piiparinmaki-onshore-wind-project-enters-commercial-operation/

Årlig el-produktion fra 'Piiparinmaki' forventes at blive "over 700 GWh" jf. https://ilmatar.fi/en/project/piiparinmaki/ . (5 % af OL3's forventede års-produktion på 13 TWh.)

Men det bidrager jo ikke så meget energi, som el-importen fra Rusland gjorde (9,6 TWh i 2021), eller som OL3 kan producere.

Angående hvordan Finlands el-forsyning har set ud, er der statistik på https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=FI&year=2021&interval=year (netto-produktion). Sidste år blev der lavet knap 12 TWh el fra fossilt brændsel i Finland. I år 2021 blev el-importen 24,5 TWh og eksporten 6,9 TWh jf. https://energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=en&c=FI&year=2021&flow=physical_flows_fi . Så der mangler en del energi (omkring 29 TWh) før el-forsyningen bliver helt fossilfri og dækker hele Finlands el-behov.

AT OL3 ikke kan lave el lige nu, og dermed spare en del fossilt brændsel under forsyningskrisen, er pænt ubelejligt.

8
28. juni 2022 kl. 18:19

Jeg håber at de har 100% backup for den

Finland har bl. a. mere kulkraft end OL3's 1,6 GW og de er sikkert igang med at fylde lagrene af kul ligesom resten af Europa forhåbentlig er frem til den kommende vinter, man har forhåbentlig lært nu at man kommer ikke gennem vinteren med sol og vind alene, men det meste af Europa har nok kulkraft til at kunne erstatte den russiske gas.

Når det er nævnt så undrer det mig hvor let artiklen går hen over årsagen til forsinkelsen, nemlig problemer med turbineanlægget! For historien er at da reaktoren stod klar til start sidste år så kom turbineleverandøren meget sent i tanker om at man skulle bruge ½ år på at renovere og klargøre turbinen, derfor måtte man vente til december med at starte reaktoren. Og efter at have kørt i kort tid så bryder et eller andet i turbineanlægget sammen og stumperne sejler rundt i systemet, og det skal der så bruges yderligere et halvt år på at reparere!

Så måske forklaringen på at artiklen ikke går mere i dybden med årsagen til havariet er at navnet der står på turbinen også står på en stor del af vore vindmøller, så det er faktisk lidt af en gyser!

6
28. juni 2022 kl. 17:05

Olkiluoto 3 plejede at blive yderligere et år forsinket hvert år.

Nu er vi så nået ind i en fase, hvor det bliver yderligere et halvt år forsinket hvert halve år.

Det må da være en forbedring i forhold til før.

5
28. juni 2022 kl. 14:31

Har været udstationeret i Finland en kold vinter tilbage i 90érne

Når man står der i 30 graders frost konstant i 14 dage, hvor antallet af lyse timer er begrænset til nogle få og der er vindstille som i absolut helt vindstille og man ved, deres papirindustri kræver enorme mængder energi udover at husene skal opvarmes med 50 grader i forhold til udetemperaturen, kan man godt forstå, Finland er tvunget til at udbygge deres A-kraft med EPR reaktorer indtil SMR forhåbentlig om 10-15 år er kommercielt klar.

I dette tilfælde kan man glemme alt om sol og vind med backup det er helt urealistisk under sådanne forhold.

4
28. juni 2022 kl. 14:13

Hvor er Atomkraft, ja tak brigaden? Hver gang der er en artikel, hvor en vindmøllepark med succes er blevet sat i drift runder vi hurtigt 100 kommentarer, men her er der dyb tavshed.

2
28. juni 2022 kl. 11:25

Hvor er det heldigt, at de kan få backup fra 'den voksende indenlandske vindkraft', når du deres dyre A-kraft ikke kan levere stabilt.

1
28. juni 2022 kl. 11:22

Murphys lov siger: "Alt hvad der kan gå galt - vil gå galt". Passer fint med dette atomkraftværk. Jeg gætter derfor på at der er mange andre ulykker ude i horisonten, som bare venter på at dukke op til overfladen. Jeg tvivler på at investeringen vil være i stand til at tjene sig hjem, selv efter 40 års problemfri drift.