XNAzymer: Nu kan enzymer skabes fra syntetisk dna

Livet er afhængigt af katalysatorer, der sætter kemiske reaktioner i gang eller får dem til at foregå hurtigere. I cellerne fungerer biomolekyler kaldet enzymer som katalysatorer, men enzymer kan faktisk også dannes af syntetisk genmateriale, der ikke findes naturligt, men som er designet i laboratoriet - såkaldt XNA.

XNA er kunstigt skabte nukleinsyrer, der minder om de biologiske molekyler dna og RNA for så vidt, at de kan opbevare genetisk information. Nu har en forskergruppe under ledelse af Philipp Holliger fra University of Cambridge i England demonstreret, hvordan sekvenser af XNA kan fungere som enzymer, som så kaldes XNAzymer.

Forskerne har således vist, at enzymer kan opstå fra en form for kunstigt dna, der har en anden kemisk sammensætning end naturens. Resultatet er beskrevet i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Læs også: Forskere tilføjer to nye bogstaver til det genetiske alfabet

Tilbage i 2012 viste de samme forskere, hvordan seks forskellige menneskeskabte XNA-molekyler kunne gemme genetisk information og udvikle sig gennem naturlig udvælgelse. Nu har de ydermere vist, at XNAzymer kan virke som katalysatorer på fire forskellige måder og for eksempel sammensplejse to RNA-strenge.

Syntetiske molekyler kan altså have egenskaber, som hidtil har været forbeholdt biologiske systemer, og det peger i retning af, at livet ikke nødvendigvis skal være baseret på dna og RNA.

Læs også: Forskerskabt kromosom stort skridt på vejen mod kunstigt liv

»Vores forskning antyder, at der i hvert fald i princippet findes en del mulige alternativer til naturens molekyler, som kan understøtte de katalytiske processer, der er nødvendige for livet. Livets 'valg' af RNA og dna kan blot være et tilfældigt resultat af forhistorisk kemi,« siger Philipp Holliger i en pressemeddelelse fra Cambridge.

»Skabelsen af syntetisk dna og nu enzymer ud fra byggeklodser, der ikke eksisterer i naturen, åbner også for muligheden for, at liv på andre planeter er udsprunget af nogle helt andre molekyler, og det øger antallet af planeter, der kan tænkes at kunne huse liv.«

Forskningsresultatet kan i øvrigt være et skridt på vejen mod at udvikle en ny klasse af lægemidler baseret på XNAzymer, der er meget mere stabile end deres naturlige modstykker. For eksempel kan man måske få XNAzymer til at ødelægge sygdomsfremkaldende RNA i kroppen.

Emner : Genteknologi