Xellia Pharmaceuticals opruster i kampen mod falsk medicin

I medicinalindustrien er det livsvigtigt at kunne spore medicinen fra producent til patient, og det er der overordnet set tre grunde til: Det giver en fuldstændig sporing af produktet, myndighederne får sikkerhed for deres tilskud, og patienterne bliver sikret mod falske produkter, som ikke er godkendte.

»Forfalsket medicin bliver et større og større problem, derfor er der flere og flere myndigheder, der stiller krav om sporbarhed,« fortæller funktionsdirektør for færdigvareområdet i Xellia Niels Lynge Agerbæk.

Xellia producerer antibiotika til livstruende situationer, hvor andre præparater ikke er nok, og firmaet forbereder sig lige nu på, at kravet om sporbarhed af medicin stiger.

Men i en branche, hvor hver lille ændring af en forpakning og udskiftning af et kamera skal godkendes af myndighederne, er det sin sag at investere en halv milliard kroner i nyt produktionsudstyr, sådan som Xellia Pharmaceuticals gør lige nu.

Udstyret skal tilmed være fuldautomatisk og fleksibelt nok til at opfylde Xellias 500 kunders behov og kunne tåle inspektion fra myndigheder fra de 70 lande, hvor Xellia har kunder.

USA er vækstfaktoren

Xellia er underleverandør af råvarer og færdigvarer til medicinalfirmaer, der sælger produkterne i eget navn. Det er en eksplosiv vækst på det amerikanske marked, der driver Xellias nye udvidelser, og et opkøb fra Novo A/S i 2013, der har fremskyndet processen.

»Der har ikke været volumen til at tage det teknologispring tidligere, men det er der nu,« forklarer Niels Lynge Agerbæk.

»Sidste år blev der pakket tre millioner enheder her på fabrikken. I år kommer vi op på ti millioner enheder, og om to-tre år regner vi med at nå en tredobling af vo­lumen.«

Så lige nu er en stor rød kran ved at løfte en af de nye pakkelinjer ind igennem et hul på 1. sal på fabrikken, der ligger på Amager i København.

På den danske fabrik håndterer Xellia hele processen fra A til Z. Derfor bliver de 500 millioner kroner investeret i dels selve produk­tionen af den antibiotika, som virksomheden specialiserer sig i, dels i fyldelinjen, som er det mindste område på fabrikken, men det mest sikrede sted og endelig i fire avancerede pakkelinjer. En tro kopi af den eksisterende fyldelinje sluger 350 millioner kroner af investeringen, pakkelinjerne koster 50 millioner kroner, og resten går til en opgradering af fermenteringsprocessen i produktionen.

En kompliceret affære

Men selv om pakkelinjerne er den mindste investering i denne omgang, er det her, det største tek­nologispring foregår. Et stigende globalt krav om sporbarhed stiller store krav til mærkning, men det er ikke de samme krav i alle de 70 lande, som Xellia sælger til, så at installere fuldautomatiske linjer til pakning af produkter til 500 forskellige kunder er en kompliceret affære.

»Når vi bruger 50 millioner kroner på pakkelinjerne, skal vi tænke i udstyr, der skal håndtere rigtig mange formater og mange for­skel­lige krav – som ændrer sig hele tiden. Det er den helt store udfordring ved at skulle designe det her udstyr til fremtiden,« siger funktionsdirektøren i Xellia, der har designet og indkøbt pakkelinjerne i tæt samarbejde med leverandøren SVM i Silkeborg.

Planen for, hvordan serialiseringen skal foregå nu og i fremtiden, er udviklet i samarbejde med konsulentfirmaet Emendo, og ifølge vicedirektør Niels Welling er den mest iøjenfaldende ændring, at Xellia går fra manuel til fuldautomatisk state of the art-pakning.

»I forhold til de fuldautomatiske pakkelinjer har Xellia været på forkant og sat overliggeren ret højt i forhold til fleksibilitet,« siger han og forklarer, at tre af de fire pakkelinjer er fuldautomatiske, mens en linje stadig er manuelt betjent for at have en ultrafleksibel ‘buffer’.

Global track’n’trace

De tre andre linjer er dels en nuværende fuldautomatisk linje til enkeltforpakninger, dels de to nye fuldautomatiske linjer, som er fuldstændigt afskærmede, så der kun er et sted, operatøren kan åbne og betjene maskineriet. Automatiseringen betyder, at linjen kan håndteres af én operatør ad gangen – med en tablet som værktøj til at styre teknikken – mod to-tre operatører i dag.

Det ligger stadig ikke fast, hvilke krav de forskellige lande ender med at stille, men fremtidsscenariet, som Xellia har forberedt sig på, er, at alle Xellias produkters unikke serienumre automatisk lagres i en global database, så apoteker og hospitaler hurtigt kan spore, om der er noget galt med produktet.

Det sker blandt andet igennem en langt mere omfattende mærkning, hvor hvert pakkeled – fra hætteglas til palle – byder på mærkning og tjek gennem visionsteknologi, ligesom hvert hætteglas bliver scannet for fejl og indhold lige efter påfyldning og vejet under pakning for at tjekke, om der er indhold og indlægsseddel i. Så hver eneste flaske – eller færdigvare – skal forbi 10-12 kameraer, før den ender hos kunden.

»De folk, der får den her medicin, er rigtigt, rigtigt syge, så det er fatalt, hvis der er den mindste bakterie i glasset,« konstaterer funktionsdirektør Niels Lynge Agerbæk.