Wow: Sådan føles det at være på Mars

7. oktober 2016 kl. 14:003
Nasas rover Curiosity har taget en serie 360-graders-panoramabilleder. Fornemmelsen af at stå på vores orangerøde naboplanet er overbevisende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Her kommer to indrømmelser: Denne skribent var ret træt af 360-graders-panoramabilleder. En hypet teknologi skambrugt af især store nyhedsmedier for at placere seeren i et brændpunkt uden større formål, end at det kan være visuelt lir.

Denne skribent reviderede sin opfattelse denne fredag morgen. For en stund troede han næsten, at han i stedet for at stirre på det danske betongrå oktobervejr stod midt i Mars’ kuperede jernrøde, kuldioxidrige omgivelser.

Årsagen er en serie på 60 billeder knipset af Nasas Curiosity-rovers robotarm, Mars Hand Lens Imager (MAHLI).

Billederne er taget på vej op ad Mount Sharps højdedrag og for de flestes vedkommende omkring 17. september. De viser blandt andet de øvre dele af Mount Sharp, mens det mørke plateau M12 knejser lige bag Curiosity-roveren. Plateauet er omkring syv meter højt. Til sammenligning er Curiositys hjul cirka 50 centimeter i diameter og 40 centimeter bredt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Curiosity gør fantastisk opdagelse: »Vil gå over i historien«

Panoramabillederne udmærker sig ved at være i yderst god opløsning, og sammen med muligheden for at kigge i nærmest alle retninger giver de en yderst overbevisende følelse af pludselig at befinde sig på vores naboplanet 56 millioner kilometer væk ved en af dens tætteste afstande.

Tag selv et kig – og husk at lade panormabillederne loade færdigt, så du får den fulde effekt af den høje opløsning:

Remote video URL

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. oktober 2016 kl. 16:42

..at kameraet står på et højt pkt. og kigger skråt nedad mod horisonten. Jeg oplevede det selv i forrige årh. v. panoramaoptagelser på Grønland fra høje pkt.'er, at når billederne blev sat sammen fik man den krumme linje.

1
7. oktober 2016 kl. 15:48

Er det kameraet og optikken der giver denne krumme horisont? Mars er jo ikke så meget mindre end Jorden, og på Jorden ser horisonten ikke krum ud før man kommer højt op.