Wlan er en hurtig vej til det trådløse netværk

I denne første anmeldelse i Ingeniørens serie om trådløse netværk, kigger vi på et sæt bestående af et Wlan-forbindelsespunkt fra Dell, Truemobile 1170, og et Wlan pc-kort, Truemobile 1150. Sættet koster 2.990 kroner plus moms. Ekstra pc-kort koster cirka 1.000 kroner. De to dele blev afprøvet i hver sin ende af en stor villa og på hver sin etage. Det vil sige i udkanten af udstyrets rækkevidde. Men det fungerede problemløst fra første dag.

Forbindelsespunktet (på engelsk: Access Point) er en specialiseret radio-sender/modtager - altså en basestation efter IEEE 802.11b-standarden - der kan betjene trådløse klienter. Det kommer fra Intel, men sælges via Dell, og kan monteres i et kontorlandskab eller i et hjem, hvor man ikke ønsker ledninger trukket rundt i huset. Det kunne også være i en ventesal for folk, der bruger e-mail og Internet.

Wlan-kortet er af typen PCMCIA til bærbare computere, men der findes PCI-adaptere, så kortene kan bruges i en kontor-pc. Dette kort er fra Lucent.

Enkel installation

Installationen er simpel: Først driversoftwaren fra den medfølgende cd-rom, og derpå puttes kortet i et ledigt slot, når pc'en beder om det. PCMCIA-kort tåler at blive puttet i en tændt computer. Man skal huske, at den bærbare computer skal vide, hvad den trådløse netværksgruppe hedder. I dette tilfælde er det »wireless«, da vi skal i forbindelse med Dells forbindelsespunkt, som kræver det gruppenavn fra begyndelsen. Navnet har i øvrigt ikke indflydelse på det »trådfulde« netværks gruppenavn, der stadig kan være Workgroup eller noget andet.