Wikipedia runder 100.000 artikler - nu også på dansk

Ingeniøren kunne for ca. et år siden fortælle om Wikipedia, som er en engelsk online encyklopædi, hvor brugere alene via en webbrowser nemt kan tilføje og ændre teksten i encyklopædien.

Interessen for projektet er sidenhen steget markant. På et år er antallet af artikler i den engelske udgave steget fra 20.000 til 100.000 artikler.

For danskere er der også nyheder. Ingeniørens artikel dengang fik den danske civilingeniør Christian List til at starte en dansksproget version af Wikipedia.

I begyndelsen var det en soloopgave, men i sommer 2002 stødte Brian Hansen til.

Han kørte et tilsvarendeprojekt ved navn Lexopen, som nu bliver overført til den danske Wikipedia. Sidenhen er der kommet 6-8 faste
skribenter til, og ca. 60 personer har registeret sig på hjemmesiden.

1500 danske artikler

Christian List forklarer, at den danske version af Wikipedia er stadig i en opstartsfase, og mange artikler er korte. Indenfor plante- og dyreverdenen er der dog flere gode artikler.

Tilsvarende er der kommet fokus på artikler om lande og computer- og Internetområdet er allerede godt dækket.

Artikler kategoriseres via DK5 systemet som også anvendes af bibliotekerne. Alt i alt er der 3.000 sider i den danske database, og ca. 1.500 kan betegnes artikler.

Christian Lists egen rolle i projektet er pt. mest koncenteret om at sikre et ensartet udseende af hjemmesiderne og udarbejde brugervejledninger. Derudover vedligeholder han systemerne.

Hvad kræver Wikipedia af brugeren?

Af brugeren kræver Wiki kun, at man har en browser og kan skrive (eller ændre) almindelig tekst. Der er ikke noget med at skulle læse XML, HTML, SGML eller lignende.

Som bruger finder man det emne, som man har forstand på og starter med at skrive tekst om emnet.

Når man er færdig, trykker man på en knap på hjemmesiden mærket »Gem side«, og derefter er teksten opdateret.

Det lyder meget anarkistisk, men i praksis fungerer oftest rigtig godt, da langt de fleste brugere gerne vil forbedre det som allerede findes.

Skulle en bruger komme til at ødelægge allerede eksisterende tekst, så kan dette rettes op.

Kører på Linux-server

Wikipedia er bygget på wiki-teknologi. Navnet betyder »Hurtigt!« og stammer fra Hawaii.

Wikipedia køres på en Linux-server med en Apache web-server.

Hjemmesiderne, man ændrer online, styres af en Wiki-server, der er skrevet i PHP-sproget. Der anvendes en database til at håndtere alle versioner af hjemmesiderne.

Er man registreret bruger (det kan alle blive), så kan man endda få en email, når andre brugere ændrer i de sider, man selv har skrevet.

Uanset om din interesse er for kvantemekanik, computere, fugle, geografi, gamle biler eller måske noget helt andet, så er der helt sikkert interesse forat få flere artikler skrevet til den danske Wikipedia.