Wifi-router som miniradar overvåger dit hjerteslag og åndedræt

Forskere på MIT har udviklet et kompakt radarsystem, der kan følge hjerteslag og åndedræt fra flere personer i nærheden, både i samme rum og gennem vægge. Systemet kræver ingen sensorer på kroppen og skal ifølge forskerholdet kunne udnyttes i intelligente hjem eller på hospitalsstuer.

Den lille radar kan indbygges i en kasse på størrelse med en wifi-router og fungerer ved at udsende radiobølger på en bølgelængde, der ligger tæt op ad wifi. Ved at måle på de radiobølger, der kastes tilbage fra folk i nærheden af senderen, kan forskerne vurdere, om brystkassen bevæger sig ind og ud som følge af åndedræt og hjerteslag.

Miniradaren måler forskellen i afstand mellem antennen og brystkassen når en person trækker vejret ind eller ud eller hjertet slår. Illustration: Fadel Adib, Hongzi Mao, Zachary Kabelac, Dina Katabi, Robert C. Miller, MIT

Læs også: Vi plastrer kroppen til med gadgets – og elsker det

Systemet beskrives i forskernes artikel, som endnu ikke er publiceret i et tidsskrift. Ifølge artiklen kunne hjerteslag og vejrtrækning måles korrekt i henholdsvis 99 pct. og 99,4 pct. af tilfældene.

Selv om systemet, som kaldes Vital-Radio, indtil videre kun fungerer på stillesiddende testpersoner, er det nu kalibreret så præcist, at det er i stand til at måle hjerteslaget fra et foster, hvis en gravid kvinde opholder sig inden for rækkevidde.

Når radaren måler afstanden til brystkassen, kan hjerteslag aflæses som små afvigelser i afstanden og vejrtrækning som lidt større afvigelser. Illustration: Fadel Adib, Hongzi Mao, Zachary Kabelac, Dina Katabi, Robert C. Miller, MIT

Forskere har tidligere gennemført lignende forsøg med Doppler-radar og wifi-signaler, men MIT-forskernes nye system udmærker sig ved at udnytte et koncept kaldet ‘Frequency Modulated Carrier Waves’, som udnytter frekvensbåndet mellem 5,46 GHz og 7,25 GHz. Den radio, der er brugt i forsøget, sender på hele frekvensbåndet mellem de to yderpunkter hver 2,5 millisekunder.

Læs også: Printplade-plastret bringer elektronikken helt ind på huden

Teknologien gør blandt andet Vital-Radio i stand til at adskille de forskellige tilbagekastede radiobølger fra hinanden og dermed adskille flere testpersoner fra hinanden. I forsøgene på MIT lykkedes det systemet at skelne mellem hele 14 personer.

I forsøget på MIT blev testpersonerne placeret med forskellig afstand til senderen for at teste, om systemet kunne måle på dem alle samtidig, ligesom nogle testpersoner blev målt gennem mure. I alt 14 testpersoner fik målt deres vejrtrækning og puls på én gang. Illustration: Fadel Adib, Hongzi Mao, Zachary Kabelac, Dina Katabi, Robert C. Miller, MIT

Hvis to personer er adskilt af mere end otte centimeter, vil de derfor begge kunne få målt vejrtrækning og hjerteslag. Det betyder også, at systemet kan adskille armbevægelser, fodbevægelser og vejrtrækning fra hinanden.

Læs også: Googles nye kontaktlinse kan måle blodsukker

Ifølge forskernes egne visioner kan systemet bruges på i hospitaler til at overvåge patienter uden at montere udstyr på dem. Det kan også blive en del af et intelligent hjem og f.eks. justere lys og musik, afhængig af om beboerne var trætte eller stressede.

Ifølge en artikel i New Scientist vil systemet fremover kunne indbygges i wifi-routere, hvilket vil åbne for mange anvendelser i hjemmet såvel som stribevis af privatlivs-bekymringer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er klar over at radaren ikke er tændt andet end i korte tidssekvenser, men jeg mangler bare en oplysning om den effekt radaren bruger i disse sekvenser?

John Larsson

  • 0
  • 2

Effekten er 0,75 mW, fremgår det af den artikel der beskriver deres udstyr:

"We have built an FMCW system that sweeps a total bandwidth of 1.69 GHz from 5.56 GHz to 7.25 GHz, and transmits at 0.75 milliwatt. The choice of this bandwidth has been dictated by the FCC regulations for civilian use of spectrum. Specifically, it is the largest contiguous bandwidth below 10 GHz which is available for civilian use at low power"

Til sammenligning gælder for almindeligt trådløst netværk: IEEE 802.11a max. sendestyrke i EU: 1000 mW med 0 dBi antenne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten