Wifi eller 5G: Ny dansk frekvensstrategi deler vandene


Det bliver den største udvidelse af wifi i Danmark i mange år, når 480 MHz frisk radiospektrum om få uger frigives til i den nedre del af 6GHz. Udvidelsen finder sted samme år som danske mobiloperatører har købt for over to milliarder kroner frekvenslicenser til 5G.
Men selvom danske myndigheder i den seneste tid har frigivet historisk meget radiopekstrum til wifi og 5G, så er der fortsat stor appetit på at få råderet over endnu flere radiofrekvenser.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Kampen om det øvre frekvensområde ( 6425 - 7125 MHz) kom meget tydeligt til udtryk på 16th Annual European Spectrum Management Conference som blev afholdet 23- 25 juni i år.
På dag 2 blev emnet diskuteret i Session 6ii, og en video fra hele sessionen kan ses her.
Her fremgår det tydeligt, at f.eks. Microsoft og navnlig Inmarsat føler, at den europæiske teleindustri påvirker ITU allerede nu, mens man fra den mere fragmenterede WiFi branche slet ikke er vågnet op. Det kommer til at give problemer på WRC23, hvis der ikke inden mødet er opnået en vis forståelse for, hvad fekvensbåndet skal anvendes til i Europa.
Som man kan se af agendaen for WRC23 (Agenda item 1.2) så har ITU mandat til at undersøge "technical, operational and regulatory issues pertaining to possible use of the terrestrial component of IMT [mobiltelefoni] in the bands listed taking into account evolving needs, technical and operational characteristics of terrestrial IMT systems, evolution of IMT, deployment scenarios, needs of developing countries and time-frame in which spectrum would be needed".
Ikke et ord om WiFi. Det var måske på sin plads, også at få undersøgt konsekvensen af, at hele den europæiske mobilbranche får lov til at sætte sig på disse 700 MHz - ikke mindst hvilken konkurrencemæssig betydning det vil få for EU i forhold til resten af verden.
Tilsyneladende vil man tillade en monopolisering i Europa - hvor man ellers har historisk dårlig erfaring med telemonopoler, som EU har forsøgt at nedbryde gennem de sidste 30 år. Jeg håber EU's regulatorer vågner op, og indser hvad der er ved at ske.
Staten vil helst tjene penge på at sælge frekvenserne. Men giver det mening? Rækkevidden er kort og fortinsvis til indendørs brug. Hvis der ikke er mangel, så skal man tilbage til sidste århundrede for at finde en tid, hvor staten lavede monopol på kommunikation. Hvad skal de blande sig i hvad jeg laver i min stue - eller i min fabrikshal?
Teleselskaberne vil have monopol. Men det er et tomt argument. 5G kan sagtens anvende samme frekvenser som Wifi da frekvenserne ikke bliver reserveret til wifi specifikt. De bliver bare åbnet op for anvendelser der ikke kræver licens, herunder kan man lave private 5G netværk. Men hvor interesseret mon teleselskaberne er i at andre kan lave private 5G netværk? Nej vel.
Hvis du har en privat fabrikshal, så er forstyrrelser fra wifi noget du selv styrer. Næh det teleselskaberne ønsker her er ikke at beskytte fabriksejeren imod forstyrrelser, men at beskytte ham imod muligheden for at han købe et 5G anlæg udenom teleselskabet.