Wifi eller 5G: Ny dansk frekvensstrategi deler vandene

Plus15. november 2021 kl. 22:002
Wifi eller 5G: Ny dansk frekvensstrategi deler vandene
Illustration: casezy / Bigstock.
Radiobølger er på vej til at blive en knap ressource, og derfor intensiveres slagsmålet om, hvad ledige frekvensområder skal bruges til. Lige nu strides teleselskaber med fiberselskaber om retten til den øvre del af 6 GHz.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver den største udvidelse af wifi i Danmark i mange år, når 480 MHz frisk radiospektrum om få uger frigives til i den nedre del af 6GHz. Udvidelsen finder sted samme år som danske mobiloperatører har købt for over to milliarder kroner frekvenslicenser til 5G.

Men selvom danske myndigheder i den seneste tid har frigivet historisk meget radiopekstrum til wifi og 5G, så er der fortsat stor appetit på at få råderet over endnu flere radiofrekvenser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. november 2021 kl. 11:19

Kampen om det øvre frekvensområde ( 6425 - 7125 MHz) kom meget tydeligt til udtryk på 16th Annual European Spectrum Management Conference som blev afholdet 23- 25 juni i år.

På dag 2 blev emnet diskuteret i Session 6ii, og en video fra hele sessionen kan ses her.

Her fremgår det tydeligt, at f.eks. Microsoft og navnlig Inmarsat føler, at den europæiske teleindustri påvirker ITU allerede nu, mens man fra den mere fragmenterede WiFi branche slet ikke er vågnet op. Det kommer til at give problemer på WRC23, hvis der ikke inden mødet er opnået en vis forståelse for, hvad fekvensbåndet skal anvendes til i Europa.

Som man kan se af agendaen for WRC23 (Agenda item 1.2) så har ITU mandat til at undersøge "technical, operational and regulatory issues pertaining to possible use of the terrestrial component of IMT [mobiltelefoni] in the bands listed taking into account evolving needs, technical and operational characteristics of terrestrial IMT systems, evolution of IMT, deployment scenarios, needs of developing countries and time-frame in which spectrum would be needed".

Ikke et ord om WiFi. Det var måske på sin plads, også at få undersøgt konsekvensen af, at hele den europæiske mobilbranche får lov til at sætte sig på disse 700 MHz - ikke mindst hvilken konkurrencemæssig betydning det vil få for EU i forhold til resten af verden.

Tilsyneladende vil man tillade en monopolisering i Europa - hvor man ellers har historisk dårlig erfaring med telemonopoler, som EU har forsøgt at nedbryde gennem de sidste 30 år. Jeg håber EU's regulatorer vågner op, og indser hvad der er ved at ske.

1
15. november 2021 kl. 17:29

Staten vil helst tjene penge på at sælge frekvenserne. Men giver det mening? Rækkevidden er kort og fortinsvis til indendørs brug. Hvis der ikke er mangel, så skal man tilbage til sidste århundrede for at finde en tid, hvor staten lavede monopol på kommunikation. Hvad skal de blande sig i hvad jeg laver i min stue - eller i min fabrikshal?

Teleselskaberne vil have monopol. Men det er et tomt argument. 5G kan sagtens anvende samme frekvenser som Wifi da frekvenserne ikke bliver reserveret til wifi specifikt. De bliver bare åbnet op for anvendelser der ikke kræver licens, herunder kan man lave private 5G netværk. Men hvor interesseret mon teleselskaberne er i at andre kan lave private 5G netværk? Nej vel.

Hvis du har en privat fabrikshal, så er forstyrrelser fra wifi noget du selv styrer. Næh det teleselskaberne ønsker her er ikke at beskytte fabriksejeren imod forstyrrelser, men at beskytte ham imod muligheden for at han købe et 5G anlæg udenom teleselskabet.