WHO: Zika-virus spreder sig eksplosivt

29. januar 2016 kl. 09:05
WHO frygter, at zika-virussen snart kan ramme op mod fire millioner mennesker, og indkalder til krisemøde.
Artiklen er ældre end 30 dage

WHO har indkaldt til krisemøde i Genève den 1. februar. Årsagen er zika-virusudbruddet i Sydamerika, hvis trusselsniveau nu er rykket fra 'en mildere trussel' til 'alarmerende proportioner' ifølge Verdenssundhedsorganisationens leder, Margaret Chan.

Det skriver Reuters og flere nyhedsmedier.

Læs også: Første dansker smittet med zika-virus

»Zika spreder sig nu eksplosivt,« sagde Margaret Chan fra talerstolen til et møde for WHO's medlemsstater. Hun efterlyste, at der tages stilling til 'passende internationale foranstaltninger'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt regner WHO's leder af smitsomme sygdomme, Marcos Espinal, med, at mellem tre til fire millioner mennesker kan rammes af den frygtede virus, der de seneste ni måneder har spredt sig til 27 lande. Flest er ramt i Brasilien, hvor mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde af den myggebårne virus nu har vist sig i følge Statens Serum Institut.

Mistænkt for alvorlige forsterskader

Zika-virussen, der overføres via myggearten 'aedes', fører i sig selv blot almindelige influenzasymptomer med sig, men er under mistanke for at give fosterskader, hvis den smittede er gravid.

Læs også: WHO: Zika-virus vil sprede sig til hele Nord- og Sydamerika

Det betyder, at barnet kan fødes med microcephali, for lille hovedudvikling, og andre skader på centralnervesystemet. En definitiv sammenhæng mellem virussen og de omtalte fosterskader er dog endnu ikke endeligt bevist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midt i virusudbruddet forbereder myndighederne i Brasilien sig samtidig på to internationale begivenheder i Rio de Janerio. Først med karnevallet til februar og siden med OL til sommer. Begge forventes at trække hundredtusinder af udenlandske gæster til Brasilien.

Allerede inden zika-virussen kom i større udbrud, mødte bystyret kritik fra lægernes fagforening for alvorlige mangler i hospitals-sektoren i forbindelse med det kommende OL-arrangement.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger