WHO slår fast: Coronavirus kommer fra dyr – ikke laboratorielæk

Illustration: loeskieboom / Bigstock

Det seneste år har budt på flere gisninger om, hvor coronavirussen stammer fra. I begyndelsen lød teorien på, at virussen kom fra flagermus i den kinesiske Wuhan-provins. Senere var der forlydender om, at den kunne komme fra et laboratorielæk i samme område.

Men det afkræfter Verdenssundhedsorganisationen WHO nu i et udkast til en rapport, som nyhedsbureauet AP er kommet i besiddelse af gennem en diplomat fra et af WHO’s medlemslande, skriver AP.

Forskerne bag rapporten mener derimod, at virussen med stor sandsynlighed har spredt sig fra flagermus til mennesker gennem et andet dyr.

Mangler et led

I rapporten præsenteres fire scenarier i rækkefølge efter, hvor sandsynlig forskerne mener, at de er. De skriver blandt andet, at det er en mulighed, at smitten er sket gennem kølevarer, men at det ikke er ligeså sandsynligt.

Der er blevet fundet coronasmitte hos flagermus, men ifølge rapporten mangler der et led i smittekæden.

»Den evolutionære afstand mellem flagermusvira og SARS-CoV-2 (COVID-19, red.) anslås at være flere årtier, hvilket antyder, at der mangler et led,« fremgår det.

Læs også: Antistoftest skal afsløre: Kom corona til Danmark allerede sidste år?

Forskerne skriver, at lignende vira, som de, der er fundet hos flagermus, er fundet hos skældyr, men at mink og katte også er modtagelige og kunne være bærere.

WHO-forskere besøgte Wuhan

Rapporten er blevet forsinket ad flere omgange, hvilket har skabt spekulationer om, hvorvidt Kina har forsøgt at påvirke konklusionerne og dermed undgå at skulle tage skylden for virussens ophav, skriver nyhedsbureauet.

Rapporten bygger hovedsageligt på et resultaterne fra et hold af internationale eksperter fra WHO's besøg i Wuhan.

Læs også: Professor bakker op om AstraZenaca-pause: Vaccinefrygt er værre

Ifølge Peter Ben Embarek, der er en af eksperterne og har ledet undersøgelserne i Wuhan, vil rapporten blive udgivet i en af de kommende dage.

»Jeg forventer, at processen vil være afsluttet i løbet af de næste par dage, hvor vi vil udsende resultaterne til offentligheden,« siger han til AP.

Ud over at afkræfte laboratorielækket, præsenterer rapporten dog ifølge nyhedsbureauet ikke nye eller uventede resultater, men lægger op til yderligere undersøgelser af, hvordan virussen er opstået og har spredt sig til mennesker.