Hvis man ser kynisk på det, kan det jo blot være med til begrænse befolkningstilvæksten i verden
En ny verdensomspændende undersøgelse slår fast, hvad mange forskere længe har forudset: Udviklingen af antibiotikaresistente bakterier er løbet løbsk, og den alvorlige trussel er ikke længere en forudsigelse for fremtiden - det sker lige nu i alle regioner i verden.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har for første gang undersøgt omfanget af antibiotikaresistens på verdensplan og konkluderer i rapporten på baggrund af data fra 114 lande, at vi ikke længere kan være sikre på at kunne blive kureret for infektioner, fordi bakterier i stigende grad udvikler resistens over for de antibiotika, som tidligere har kunnet bekæmpe dem.
Uden en akut koordineret indsats fra alle spillere er verden på vej mod en post-antibiotika-æra, hvor almindelige infektioner og småskader, der i årtier har kunnet kureres, igen kan koste patienter livet, lyder det fra Keiji Fukuda, der er assisterende generaldirektør for sundhedssikkerhed i WHO.
»Effektiv antibiotika har været en af grundpillerne til, at vi kan leve længere, sundere og drage nytte af moderne medicin. Med mindre vi skrider drastisk ind for at forhindre infektioner og samtidig ændrer den måde, hvorpå vi producerer, udskriver og bruger antibiotika, vil verden miste flere og flere af de sundhedsmæssige fordele, og konsekvenserne vil være katastrofale,« siger Keiji Fukuda i en pressemeddelelse.
WHO konkluderer, at antibiotikaresistensen spreder sig blandt mange forskellige infektionstyper, men rapporten fokuserer særligt på resistens i syv forskellige bakterier, der giver almindelige og alvorlige sygdomme som blodforgiftning, diarré, lungebetændelse, urinvejsinfektioner og gonoré.
WHO har fundet resistens for antibiotika - særligt for de typer, som kan være den sidste og eneste mulighed for behandling - over hele verden. Særligt i de europæiske lande afslører rapporten en høj grad af resistens over for 3. generations cephalosporiner.
I visse områder er hele 60 procent af infektioner med staphylococcus aureus registreret som værende antibiotikaresistent - almindelig kendt som MRSA - så de ikke længere kan behandles med almindelige antibiotika.
WHO-rapporten fremhæver, at mennesker inficeret med MRSA estimeres til at have 64 procent større sandsynlighed for at dø i forhold til mennesker med en ikkeresistent type af stafylokokinfektionen. Samtidig forhøjer det omkostningerne for sundhedssystemet i form af mere intensiv pleje og længere hospitalsophold.
Resistensudviklingen mod cephalosporiner, der også er sidste udvej til at bekæmpe gonoré, er bekræftet i både Østrig, Australien, Canada, Frankrig, Japan, Norge, Slovenien, Sydafrika, Sverige og Storbritannien. Hver dag bliver en million mennesker smittet med gonoré verden over.
På verdensplan har resistensen bredt sig til de antibiotika, som kan være sidste og eneste mulighed for at behandle livstruende infektioner. Eksempelvis er den multiresistente K. pneumoniae-bakterie en væsentlig årsag til hospitalserhvervede infektioner som lungebetændelse. Den kan i mere end halvdelen af tilfældene ikke behandles.
Samtidig er resistensen mod et af de mest brugte antibakterielle lægemidler til behandling af urinvejsinfektioner forårsaget af E-coli - fluoroquinoloner - meget udbredt. I 1980’erne, da lægemidlet blev introduceret, var resistensgraden lig med nul. I dag virker behandlingen med disse stoffer ikke længere på over halvdelen af patienterne i mange dele af verden.
Hvis man ser kynisk på det, kan det jo blot være med til begrænse befolkningstilvæksten i verden
...fordi der kontinuerligt er sket en udvælgelse af de bedst rustede. Antibiotika hindrer den udvælgelse så i længden er det bedre uden.
Ja og lad os i samme omgang henrette alle de handicappede, som jo kun er til besvaer, det er for deres egen skyld jo. Den rette bakterie eller virus kan udslette hele menneskeracen, hvem skal saa staa for den menneskelige evolution bagefter? Utroligt at vi ikke er kommet videre siden 1930.
Der findes naturpræparater som kan bekæmpe infektioner uanset om de er antibiotikaresistente eller ej. Problemet er, at danske myndigheder ikke vil registrere præparater baseret på klinisk erfaring men kræver dokumentation med dobbelt blind og mod placebo. Naturen kan ikke patenteres, derfor vil ingen ofre de kr. 20 millioner en dokumentation vil koste. Man accepterer ikke et præparat med 200 års succesfuld anvendelse. Men hvis der kommer tilstrækkelig mange lig på bordet kan det være man ændrer holdning. Sundhedsministeren har netop bevilget kr. 17 millioner til at bekæmpe hospitalsinfektionerne. For de penge kunne han næsten have fået dokumentation.
"Problemet er, at danske myndigheder ikke vil registrere præparater baseret på klinisk erfaring men kræver dokumentation med dobbelt blind og mod placebo."
Ja, og det kan det fidusværk du sælger jo ikke rigtigt honorere.
Den advarsel er kommet før fra WHO. Jeg tror det er en halv snes år siden det blev sagt på den måde. "Vore bedsteforældre havde ikke antibiotica, De døde at lungebetændelsen. Den kan vore børnebørn også komme ud for". Handlinger? Vis mig den fødevareminieter minister der tør noget!
Jeg er sikker på at du kan finde universitets-forskere der gerne vil publicere om nye banebrydende alternativer til traditionelle antibiotika... Nogle konkrete midler du tænker på?
I øvrigt er under-overskriften "Resistens i 60 procent af MRSA-infektioner i Europa" noget vrøvl... Prøv med "Resistens i 60 procent af Staphylococcus aureus-infektioner i Europa" :-)
Også brug af kobber i svineproduktionen medfører antibiotika-resistens. Forbruget af kobber ligger årligt på over 2000 tons kobbersulfat, som bruges primært til de små grise, der får ca. 35 gange mere kobber end til at dække behovet. Dette for at undgå, at dyrene får diarre. Når smågrisene får diarre, så skyldes dette bl.a., at grisene tages altfor tidligt fra soen. Dette for at soen hurtigst muligt bliver klar til næste kuld grise. Svineproducenternes topledelse forsøger gang på gang at få problematikken om udvikling af antibiotika-resistens, som følge af dette kobberforbrug, til at forsvinde ved at omdøbe betegnelsen antibiotika-resistens til kobber-resistens. Kobber-resistens er en betegnelse, som både er fejlagtig og uden mening, men tricket fungerer fint overfor befolkningen, politikere, landmænd med flere.
Helt enig - vi kan så kun "håbe" at det rammer i lande langt væk fra os selv. Desværre er vi nok ikke så heldige. Men klodens største problem er overbefolkning.
Hvis Torben Bauer regner enhederne i animalsk produktion med som folk har han ret!
Er WHO igen ude med en ny TAMIFLU sag??? Glem ikke hvor mange midler, som er brugt på værdiløs vaccine.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard