WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

Det stærkt debatterede ukrudtsmiddel Roundup er endnu en gang kommet i søgelyset. Denne gang er det verdenssundhedsorganisationen (WHO), som udsender en alarm om, at det verdenskendte middels aktive ingrediens, glyphosat, kan være kræftfremkaldende for mennesker.

Derfor opfordrer WHO’s kræftagentur IARC gartnere og landmænd til at omgås det populære ukrudtsmiddel fra Monsanto med varsomhed, skriver britiske The Independent.

Både i Europa og i USA har stoffet glyphosat været genstand for ophedet debat, og bekymringen har bl.a. medført et krav i staten Vermont om, at fødevareproducenter fra juli 2016 skal skrive på etiketten, hvis produktet indeholder GMO-afgrøder.

Studier har nemlig vist, at ‘Roundup Ready’ sojabønner i USA indeholder rester af glyphosat, ligesom IARC har fundet glyphosat i urin og blod på landmænd, der bruger midlet på markerne.

Læs også: Nu kommer verdens største undersøgelse: Giver gensplejset majs og Roundup-rester kræft?

Stoffet er endvidere blevet fundet i vand og luft, hvor det er blevet sprayet af landmænd, som typisk bruger noget mere koncentrerede blandinger end den Roundup, der bliver solgt til hjemmebrug.

Den amerikanske regering har dog sagt god for glyphosat, som primært bliver brugt på majs-, soja- og sukkerroemarker. Men nu forventes det altså, at undersøgelserne vil lægge pres på magthaverne, også i EU, skriver Financial Times.

IARC har i alt undersøgt fem midler, der indeholder glyphosat, hvor de tre er blevet vurderet som ‘sandsynligvis’ kræftfremkaldende, mens de to sidste ‘muligvis’ er kræftfremkaldende.

Monsanto, som har produceret midlet i 40 år, er langtfra enige med panelet fra WHO og har ifølge avisen The Independent indkaldt til hastemøde for at få en forklaring.

Flere eksperter har ligeledes sat spørgsmålstegn ved IARC’s undersøgelser, herunder Oliver Jones, som underviser i kemi ved RMIT University i Melbourne, Australien. Ifølge Financial Times mener han, at beviset er tyndt, og at ‘IARC jo også kategoriserer alkohol, natarbejde og sollys som muligvis kræftfremkaldende. Det er dosen, der afgør, om det er giftigt’.

Den danske regering valgte i 2014 at stemme blankt, da salg af genmodificerede afgrøder kom på dagsordenen i EU. Tvivlen skyldtes undersøgelser fra Aarhus Universitet, der påviste, at dyr, der spiste afgrøder, sprøjtet med glyphosat, kunne få problemer med tarmsystemet.

Læs også: Regeringen i kovending: Nej til gensplejset foder

"Monsanto... har ifølge avisen The Independent indkaldt til hastemøde for at få en forklaring."

Firmaer indkalder til hastemøder med regeringer og organisationer.
Den ny verdensorden.

  • 29
  • 3

Stoffet er endvidere blevet fundet i vand og luft, hvor det er blevet sprayet af landmænd, som typisk bruger noget mere koncentrerede blandinger end den Roundup, der bliver solgt til hjemmebrug.

Jeg er ikke meget for Roundup og kunne ikke selv finde paa at bruge det men hvad er meningen med saetningen ovenfor og er det noget journalisten kan dokumentere?

Landmaend koeber sproejtegift koncentreret i det omfang de bruger sproejtegift og fortynder det saa med vand i en marksproejte. Jeg kan ikke forestille mig at koncentrationen efter at vaere blevet blandet med et par tusinde liter vand er stoerre end det der af uforstaaelige aarsager saelges lovligt til private i havecentre og byggemarkeder. Har Ingenioeren dokumentation for at koncentrationen i "haandkoeb til private" er mindre end den anbefalede koncentration i landbruget eller er det et forsoeg paa at bagatellisere forbruget at gift i private haver?

  • 20
  • 8