Jeg forstod, at de havde over 140 l brændstof tilbage i deres Skycrane. Ud af 392. Ikke 1,4 som oplyst her.
Nasas rumsonde Curiosity landede på Mars kl. 07.31 dansk tid i Gale-krateret. Det første billede fra den et ton tunge Mars-bil viser dens ene hjul på den røde planet.
Hele den komplicerede landingssekvens forløb som planlagt. Under nedturen blev rumsonden udsat for 11-12 G. Nedturen kunne Nasas teknikere følge via et signal, som skiftede frekvens, alt efter hvad der skete i den forudprogrammerede landingssekvens.
Landsætningsmodulet med Skycrane blev efter landingen sendt væk og crashlandede længere væk på Mars. Ved landingen havde det 140 kilo styrbrændstof tilbage. Landsætningen af Curiosity blev foretaget med sidelæns hastighed på 0,044 meter i sekundet.
Under landingen sendte Mars Odyssey live data tilbage til Nasa, men den næste kommunikationssekvens via Mars Odyssey finder først sted omkring kl. 9.30. Her vil Mars Odyssey igen passere hen over landingsstedet og sende flere data og billeder tilbage til Jorden.
De næste kommunikationssekvenser bliver 20.30 med Mars Odyssey, 20.40 med Mars Reconnaissance Orbiter, og kl. 02.30 vil der i Nasa være direkte kommunikation med Curiosity.
I løbet af mandag vil highgain-antennen blive foldet ud. Masten med de mange kameraer vil blive rejst tirsdag. Onsdag er det planen at teste de forskellige systemer i Mars-bilen og tage et panoramabillede af landingsområdet.
Disse billeder vil blive sendt hjem torsdag, hvilket tager det meste af dagen. Fredag vil Curiositys software blive opdateret fra landingssoftware til den videnskabelige software.
Curiosity er landet i det 155 kilometer brede Gale-krater. Præcist hvorhar Nasa endnu ikke offentliggjort. Krateret har et 4,5 kilometer højt centralt bjerg, Sharp, i midten, som rejser sig op over kraterbunden. I kraterbunden findes en række strukturer, som formodentlig er dannet med sedimentaflejringer af materiale, som er blevet bragt derhen af flydende vand.
Landingsområdet var strategisk valgt, da her er meget fladt, så Curiosity hurtigere kan transportere sig hen og undersøge klippevæggen på Sharp-bjerget.
Curiosity er bygget til at kunne fungere i mindst to år på Mars, men medbringer dog en termoelektrisk generator (RTG, Radioisotope Thermoelectric Generator), som kan levere varme og strøm nok til 14 års aktiviteter på Mars.
Jeg forstod, at de havde over 140 l brændstof tilbage i deres Skycrane. Ud af 392. Ikke 1,4 som oplyst her.
Man kan stadigvæk følge med live fra NASA
Jeg forstod, at de havde over 140 l brændstof tilbage i deres Skycrane. Ud af 392. Ikke 1,4 som oplyst her.
skycrane topdelen skulle også flytte sig selv ca. 500 meter væk fra Curiosity, så mon ikke der er brugt noget brændstof på den konto. De var 232 meter* fra det sted de sigtede efter, så de kunne godt være kritisk lav på brændstof.
Det er sikkert gået fint, for efter den har sat Curiosity ned på Mars, så har den 1 tons** mindre at løfte på.
på post landing press confrence nævnes det at der var 140 kg tilbage!
Yep, de landede med 140 kilo tilbage ud af 400 kilo. Er opdateret nu.
Thomas, den landede forhåbentligt ikke med 12G (men fik det, som du skriver, på vej ned)
Men det var vel flere minutter før, den faktisk landede, tidsforsinkelsen taget i betragtning. 07:31 CEST var vel det tidspunkt signalet nåede Jorden. Er der nogen, der har det eksakte tidspunkt?
Fra NASA (http://solarsystem.nasa.gov/news/display.c...):
"Curiosity landed at 10:32 p.m. Aug. 5, PDT, (1:32 a.m. EDT Aug. 6) near the foot of a mountain three miles tall and 96 miles in diameter inside Gale Crater."
Wikipedia har en (udokumenteret [1]) landingstid, som er 05:14:39 UTC.
[1] Jeg har ikke kunnet finde en side som indikerer Wikipedias tidspunkt.
Det er nævnt i kommentarerne fra "live" artiklen http://ing.dk/artikel/130969-live-fra-miss...
Tak. Så den er landet ca 07:14 CEST 17 min før 07:31 CEST
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard