Weekenden byder på ny meteorsværm på nattehimlen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Weekenden byder på ny meteorsværm på nattehimlen

Forårsmeteorstormen Lyriderne kan komme til syne på himlen natten mellem lørdag og søndag, hvis skyerne holder sig på afstand.

Meteorstormen skyldes, at Jorden passerer igennem resterne af støvhalen fra kometen 1861G1-Thatcher. Jorden har passeret halen i mindst 2.600 år. I år løber perioden med Lyriderne fra den 16. og til den 25. april. Meteorstormen topper natten mellem den 21. og 22. april.

Lyriderne er navngivet således, fordi dens stjerneskud ser ud til at stråle ud fra et punkt på himlen, der ligger tæt ved stjernebilledet Lyren. Dette punkt er forholdsvis nemt at finde, da stjernebilledet Lyren indeholder den klare stjerne Vega. Vega, Lyren og udstrålingspunktet for Lyriderne når omkring midnat en pæn højde på den østlige del af himlen.

De bedste forhold for at observere Lyriderne er fra omkring midnat og frem til cirka 03.30, hvor det begynder at blive lyst. Det er perfekt for oplevelsen, at det er nymåne i weekenden, men omvendt lyder vejrudsigten på skyet vejr flere steder i landet.

Normalt skaber Lyriderne op til 15 til 20 stjerneskud i timen ved maksimum. Meteorstormen er kendt for at skabe hurtige meteorer, som rammer Jordens øvre atmosfære med omkring 49 kilometer i sekundet. Mange af de klareste meteorer efterlader langvarige ioniseringsspor.

3D-billeder af stjerneskud

I weekenden planlægger forskere fra Nasa, amatørastronomer og en astronaut på rumstationen at tage de første 3D billeder af Lyriderne fra Jorden og rummet. Bill Cooke, leder af Nasas meteorkontor, oplyser til Space Daily, at man vil forsøge at tage billeder samtidigt fra jordstationer, balloner og rumstationer.

På rumstationen vil astronauter med kameraer forsøge at fange Lyriderne fra sin observationspost cirka 400 kilometer over Jordens overflade. I Bishob, Californien, vil studerende via kamera i en heliumballon også forsøge at få billeder.

Data fra 3D billederne skal forskerne bruge til at udvikle algoritmer til behandling af fremtidige rumbaserede meteorobservationer.
Amatørastronomer opfordres til at downloade en meteortæller-app til deres smartphone, som kan tælle og indrapportere data til Nasa til videre analyse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først