Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud

3. januar 2022 kl. 15:215
Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud
James Webb teleskopet på Jorden med det lagdelte solsejl i kapton. Illustration: nasa.
Det 21 x 14 meter store solsejl, der skal give teleskopet og de fintfølende instrumenter på James Webb skygge for Solen, er nu så godt som foldet ud. Den endelige udstrækning af sejlet er dog udsat en smule.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter års venten, frustrationer og ikke mindst investeringer af milliarder blev rumteleskopet James Webb sendt op som planlagt på første juledag.

De første billeder

Vi har nu en dato for de første realbilleder fra Nasas James Webb-teleskop. Efter et halvt år i rummet vil Nasa den 12. juli offentliggøre de første fotos taget af det 10 milliarder dollars-dyre James Webb-teleskop.


Kursen er sat mod Lagrangepunkt 2 (L2) omkring 1,5 millioner kilometer fra Jorden. En rejse der er planlagt til at tage 29 dage og indebærer en transformation fra en sammenfoldet og komprimeret pakke i spidsen af Ariane 5-raketten, til et fuldt udfoldet rumobservatorium inklusiv et teleskop med en diameter på 6,5 meter.

Og netop nu er teleskopet midt i én af sine første forvandlingsfaser: Udfoldelsen af det knap 300 kvadratmeter store solsejl, der skal skygge for ødelæggende stråling på teleskopspejl og instrumenter.

Solsejlet har som tidligere beskrevet været én af de store hovedpiner i udviklingen af James Webb-teleskopet, da det med skærmens kritiske, beskyttende funktion ikke må slå fejl, når den går fra sammenfoldet tilstand ved opsendelse til udfoldet og fæstnet skærm.

Og mens vi andre gjorde klar til at tage hul på et nyt år den 31. december, antog solsejlet en ny og endelig form, idet nummer to “arm” af to foldede solsejlet ud i en karakteristisk form, der minder om en drage, man sætter op på en blæsende dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videoer om James Webb-rumteleskopet

Nasa har produceret flere videoer om James Webb-rumteleskopet. Her er nogle få af dem.

En generel introduktion

Remote video URL

Spejlet foldes sammen før opsendelsen

Remote video URL

En timelapse fra fremstillingen

Remote video URL

Kompleks opbygning

I modsætning til den simple konstruktion bag blæsevejrs-legetøjet er solsejlet opbygget af fem lag fremstillet af kapton, et polyimid-materiale med høj varmemodstand.

Den høje varmemodstand skal sikre, at teleskop og instrumenter ikke udsættes for temperaturer på over 50 kelvin.

Læs også: Rystede teknikere lige James Webb teleskopet i stykker?

Mens det er estimeret, at der på solsiden af skærmen kan opnås temperaturer på op mod 383 kelvin, skal lagdelingen af skærmen sikre varmestråling væk fra lagene, der dermed vil have en temperaturgradient fra det varmeste lag tættest på solen til det køligste lag tættest på instrumenter og teleskop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er netop denne lagdeling og udspænding af lagene, der er det næste trin i James Webbs udfoldelse og sidste fase for solsejlets. Og her har ingeniører og teknikere bag teleskopet valgt at stoppe op for en stund.

Vil lære teleskopet bedre at kende

Indtil nu er alle de større processer med først opsendelse, dernæst udfoldelse og test af teleskopets antenne og endelig udpakningen af solsejlet gået »cirka så glat, som vi kunne have håbet,« som ledende ingeniør bag James Webb har udtalt.

Det skete i forbindelse med, at Nasa den 2. januar meldte ud, at man vil lave en lille forskydning i tidsplanen og vente med den endelige udspænding af de fem lag i solsejlet for i stedet at lære hele det flyvende rumobservatorium bedre at kende.

»Intet af det, som vi kan lære fra simuleringer på jorden, er så godt som at analysere observatoriet, når det er oppe og i gang,« udtalte Bill Ochs, projektleder på James Webb, i forbindelse med udmeldingen:

»Nu er tiden inde til at udnytte muligheden for at lære alt, vi kan, om dets baseline-operationer. Derefter vil vi tage næste skridt.«

Tidsplanen er lavet så fleksibel, at den hele tiden kan revideres efter behov, og det er det, man nu gør brug af. Det var oprindeligt planen, at udspændingen af de fem lag i solsejlet, en proces der ventes at tage to dage, skulle være startet den 2. januar. Nasas seneste udmelding er, at man tidligst vil starte processen i dag, den 3.

Du kan følge James Webb-teleskopets placering, udfoldelse og fysiske forhold på NASA’s hjemmeside, hvor udviklingen bliver fulgt med liveopdateringer.

Tidslinje over James Webbs udfoldelse og rejse fra opsendelse til L2. Skærmbillede fra Nasas livestream over teleskopet. Illustration: Nasa.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
6. januar 2022 kl. 20:44

??

2
4. januar 2022 kl. 08:43

Det er rigtig godt at se, at den er nået så langt. Udfoldningen af den store solskærm bliver en af de helt store og komplicerede manøvrer.

Jeg kan også anbefale denne Webb blog, hvor NASA beskriver fremdriften (3 af de 5 lag solskærm er nu på plads):https://blogs.nasa.gov/webb/

Og disse links med noget mere info om udfoldningforløbet og en beskrivelse af, hvor Webb netop nu befinder sig i forhold til det endelige kredsløb om L2 (fra artiklen ovenfor):

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/deploymentExplorer.html

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

1
3. januar 2022 kl. 23:43

Her er en god video, der detaljeret forklarer og viser hele deployment processen: https://youtu.be/QeiQEG450gc

Det er rigtig godt at se, at den er nået så langt. Udfoldningen af den store solskærm bliver en af de helt store og komplicerede manøvrer.