Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud

James Webb teleskopet på Jorden med det lagdelte solsejl i kapton. Illustration: nasa

Efter års venten, frustrationer og ikke mindst investeringer af milliarder blev rumteleskopet James Webb sendt op som planlagt på første juledag.

Kursen er sat mod Lagrangepunkt 2 (L2) omkring 1,5 millioner kilometer fra Jorden. En rejse der er planlagt til at tage 29 dage og indebærer en transformation fra en sammenfoldet og komprimeret pakke i spidsen af Ariane 5-raketten, til et fuldt udfoldet rumobservatorium inklusiv et teleskop med en diameter på 6,5 meter.

Og netop nu er teleskopet midt i én af sine første forvandlingsfaser: Udfoldelsen af det knap 300 kvadratmeter store solsejl, der skal skygge for ødelæggende stråling på teleskopspejl og instrumenter.

Solsejlet har som tidligere beskrevet været én af de store hovedpiner i udviklingen af James Webb-teleskopet, da det med skærmens kritiske, beskyttende funktion ikke må slå fejl, når den går fra sammenfoldet tilstand ved opsendelse til udfoldet og fæstnet skærm.

Og mens vi andre gjorde klar til at tage hul på et nyt år den 31. december, antog solsejlet en ny og endelig form, idet nummer to “arm” af to foldede solsejlet ud i en karakteristisk form, der minder om en drage, man sætter op på en blæsende dag.

Kompleks opbygning

I modsætning til den simple konstruktion bag blæsevejrs-legetøjet er solsejlet opbygget af fem lag fremstillet af kapton, et polyimid-materiale med høj varmemodstand.

Den høje varmemodstand skal sikre, at teleskop og instrumenter ikke udsættes for temperaturer på over 50 kelvin.

Læs også: Rystede teknikere lige James Webb teleskopet i stykker?

Mens det er estimeret, at der på solsiden af skærmen kan opnås temperaturer på op mod 383 kelvin, skal lagdelingen af skærmen sikre varmestråling væk fra lagene, der dermed vil have en temperaturgradient fra det varmeste lag tættest på solen til det køligste lag tættest på instrumenter og teleskop.

Det er netop denne lagdeling og udspænding af lagene, der er det næste trin i James Webbs udfoldelse og sidste fase for solsejlets. Og her har ingeniører og teknikere bag teleskopet valgt at stoppe op for en stund.

Vil lære teleskopet bedre at kende

Indtil nu er alle de større processer med først opsendelse, dernæst udfoldelse og test af teleskopets antenne og endelig udpakningen af solsejlet gået »cirka så glat, som vi kunne have håbet,« som ledende ingeniør bag James Webb har udtalt.

Det skete i forbindelse med, at Nasa den 2. januar meldte ud, at man vil lave en lille forskydning i tidsplanen og vente med den endelige udspænding af de fem lag i solsejlet for i stedet at lære hele det flyvende rumobservatorium bedre at kende.

»Intet af det, som vi kan lære fra simuleringer på jorden, er så godt som at analysere observatoriet, når det er oppe og i gang,« udtalte Bill Ochs, projektleder på James Webb, i forbindelse med udmeldingen:

»Nu er tiden inde til at udnytte muligheden for at lære alt, vi kan, om dets baseline-operationer. Derefter vil vi tage næste skridt.«

Tidsplanen er lavet så fleksibel, at den hele tiden kan revideres efter behov, og det er det, man nu gør brug af. Det var oprindeligt planen, at udspændingen af de fem lag i solsejlet, en proces der ventes at tage to dage, skulle være startet den 2. januar. Nasas seneste udmelding er, at man tidligst vil starte processen i dag, den 3.

Du kan følge James Webb-teleskopets placering, udfoldelse og fysiske forhold på NASA’s hjemmeside, hvor udviklingen bliver fulgt med liveopdateringer.

Tidslinje over James Webbs udfoldelse og rejse fra opsendelse til L2. Skærmbillede fra Nasas livestream over teleskopet. Illustration: Nasa
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Her er en god video, der detaljeret forklarer og viser hele deployment processen: https://youtu.be/QeiQEG450gc

Det er rigtig godt at se, at den er nået så langt. Udfoldningen af den store solskærm bliver en af de helt store og komplicerede manøvrer.

  • 16
  • 0

Det er rigtig godt at se, at den er nået så langt. Udfoldningen af den store solskærm bliver en af de helt store og komplicerede manøvrer.

Jeg kan også anbefale denne Webb blog, hvor NASA beskriver fremdriften (3 af de 5 lag solskærm er nu på plads): https://blogs.nasa.gov/webb/

Og disse links med noget mere info om udfoldningforløbet og en beskrivelse af, hvor Webb netop nu befinder sig i forhold til det endelige kredsløb om L2 (fra artiklen ovenfor):

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/d...

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/w...

  • 12
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten