Waymo: Nu hedder det ikke længere “selvkørende biler”

Plus10. januar 2021 kl. 10:0511
Waymo: Nu hedder det ikke længere “selvkørende biler”
Illustration: Waymo/Alphabet.
Udtrykker "selvkørende biler" få folk til at tro, at de kan slippe rattet og det går ud over trafiksikkerheden. Derfor vil den den amerikanske virksomhed Waymo ikke længere bruge udtrykket “selvkørende biler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hypen omkring selvkørende biler nåede sidste år sit toppunkt, og hvad er bedre end at starte det nye år med lidt selverkendelse.

Den kommer fra John Kracfik i et interview med Financial Times. John Krafcik er administrerende direktør for Waymo. Virksomheden, der er et datterselskab af Alphabet (Google), blev grundlagt i 2009 med det formål at udvikle selvkørende biler.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
12. januar 2021 kl. 07:54

Det er godt nok ofte, jeg er blevet hånet af Tesla fanboys, når jeg har udtrykt min skepsis over, at deres biler da ganske bestemt ville blive fuldt selvkørende indenfor et par måneder. Det siger Elon selv! Og har gjort det i en del år nu.

9
12. januar 2021 kl. 07:49

Nu er det ikke en Waymo, men en Chrysler Pacific, som er en helt normal familiebilstørrelse. I USA, altså.

8
11. januar 2021 kl. 09:25

Jeg er i tvivl om artiklen bare er kluntet formuleret

I er godt nok venlige mod den danske journalist.

Der kan absolut ikke være nogen tvivl om, hvad han mener med det, han skriver.

Det eneste spørgsmål er, om det er korrekt, hvad han skriver. Det er det tydeligvis ikke, når man læser jeres citater af Waymos udtalelser.

7
10. januar 2021 kl. 21:54

Jeg er i tvivl om artiklen bare er kluntet formuleret - men som jeg læser det, så har den det bagvendt. Fra den oprindelige blog post:

Fully autonomous driving technology is designed so that a human driver does not take over the maneuverability of a vehicle. You do not need a license to take a ride in a vehicle with autonomous driving technology, and your hands never need to touch a steering wheel.</p>
<p>Some personally owned vehicles on the road today, which may be described or marketed as self-driving or semi-autonomous, depend on a human driver to take control at any moment. Research finds that human drivers operating vehicles that have been marketed as self-driving may not realize the importance of being constantly vigilant and become over-reliant on assistive features.

Så formålet er at differentire sig fra Teslas "self-driving" avancerede assist.

6
10. januar 2021 kl. 14:25

Artiklen er lidt uklar.

Nej, artiklen er 100% klar. Der kan ikke være den mindste tvivl om, at artiklen beskriver det nye begreb som noget, der skal beskrive assistent-systemer, der ikke er ægte førerløse.

Du siger så, at det nye begreb netop skal beskrive det stik modsatte: Noget, der er ægte førerløst. Hvis du har ret i det, så er artiklen fuldstændigt forkert og ikke blot uklar.

5
10. januar 2021 kl. 14:00

Artiklen er lidt uklar. Der står: "Man vil ikke mere bruge formuleringen “self-driving” - altså selvkørende. I stedet skal det nu hedde “ fully autonomous driving technology” - eller i praksis det vi kalder for avancerede køre-assistent-systemer"

Det læser jeg som at, det er køre-assistent-systemer, man vil kalde for "fully autonomous driving tech". Det er det ikke. Waymo vil gerne differentiere sig fra assist-systemerne:

"We’re hopeful that consistency will help differentiate the fully autonomous technology Waymo is developing from driver-assist technologies (sometimes erroneously referred to as “self-driving” technologies) that require oversight from licensed human drivers for safe operation."

4
10. januar 2021 kl. 13:02

Første tanke var "Fedt". Jeg har altid hadet ordet "selvkørende", for det er totalt uspecifikt og kan gradbøjes (endda officielt med nummererede niveauer).

For den høje ende af skalaen har vi allerede ordet "førerløs", som er et meget bedre ord. Ligesom en graviditet kan det ikke rigtigt gradbøjes (medmindre man kigger på, om der er knyttet betingelser til de forhold, hvorunder bilen må operere førerløst).

Nu kommer Waymo så med et nyt begreb for de lavere niveauer på skalaen, som klart skal illustrere, at der ikke er tale om førerløs kørsel. Fedt. Altså lige indtil man ser, hvad de har valgt at kalde det:

"fully autonomous driving technology"

Øh.... skal det illustrere, at bilen ikke er ægte førerløs? Jeg synes egentlig, at det lyder endnu mere førerløst end "selvkørende" gjorde.

3
10. januar 2021 kl. 12:52

Den Waymo er jo på størrelse med en bus. De har forhåbentlig ikke tænkt sig det som familiebil.

2
10. januar 2021 kl. 12:44

Det har i årevis undret mig at der var plads til så mange mennesker på Mount Stupid. Og at de var så lidt lydhøre over for input.

Nu hvor flere prominente spillere, langt om længe, er på vej ned på den anden side, kan vi måske få et mere sagligt debatniveau.

1
10. januar 2021 kl. 12:17

Vi er nogen der har ventet længe på denne erkendelse af virkeligheden.