Watson skal hjælpe danske radiologer og diabetespatienter

Radiologer på danske hospitaler kan se frem til en ny kollega i fremtiden. En kollega, der hverken drikker kaffe, ryger cigaretter eller sover. Doktor Watson, IBM's kunstige intelligens, bliver nemlig snart afprøvet som radiolog på Herlev Hospital, hvor den skal se på screeninger efter brystkræft, såkaldt mammografiscreening.

I denne uge har radiologerne på Herlev Hospital de første indledende dialoger med IBM's udviklere, og over de kommende måneder er det planen at starte en oplæring af Watson, så den kunstige doktor med tiden kan hjælpe radiologerne med at opdage knuder.

»Vi bliver kolleger, mig og Watson. Det bliver interessant, selvom den ikke siger meget og heller ikke drikker kaffe. Men så får jeg måske tid til at drikke kaffe. For det er svært at nå i dag. Vi har rygende travlt,« lyder det fra teamoverlæge Anna-Jane Burchardt fra Radiologisk afdeling.

Radiologer er nemlig en mangelvare i Danmark, især på området for mammografiscreeninger. Alene i Region Hovedstaden foretages årligt 80.000 mammografiscreeninger på kvinder i alderen 50 til 69 år, der rutinemæssigt får foretaget undersøgelser hvert andet år som led i det nationale screeningprogram for brystkræft.

Læs også: IBMs Watson laver trailer til film

Typisk tages der fire billeder, der ses af radiologer - først en såkaldt 'første gransker', så en 'anden gransker' - og det er her, lægerne ser Watson komme ind i billedet ved brug af mønstergenkendelse på baggrund af kunstig intelligens.

Vil teste to nye projekter hvert år

De kommende forsøg på Herlev Hospital er et led i den femårige rammeaftale mellem Region Hovedstaden og IBM, der faldt på plads i juni med en økonomisk ramme på 30 millioner kroner. Og det er nu de konkrete projekter, som følge af aftalen, begynder at tegne sig.

Rammeaftalen kom i stand på trods af dårlige erfaringer med et af IBM's mest udviklede Watson-redskaber, Watson Oncology. Det blev testet på Rigshospitalet til at foreslå behandling af kræftpatienter, men fejlraten var så stor, at projektet ikke fortsatte.

Læs også: Doktor Watson i modvind: Foreslog livsfarlig medicin til danske patienter

AI er dog umuligt for Region Hovedstaden at manøvrere udenom, da de har et erklæret mål om at være et af de fem mest fortrukne steder i verden til udvikling af sundheds- og velfærdsløsninger. Og i rammeaftalen ligger det fast, at parterne forpligter sig til at teste minimum to projekter med Watson hvert år i fem år.

»Vi er nødt til at turde stikke næsen frem og være frontrunners her. Der er ingen tvivl om, at data, AI og industri 4.0 vil forandre samfundet og især sundhedssektoren. Her vil vi være med i udviklingen af nye produkter og ny patientbehandling,« siger den nye enhedschef i center for regional udvikling Mads Monrad Hansen.

Watson til diabetes-patienter

Radiologerne er dog ikke ene om at få Watson som kollega. IBM har også udviklet en udgave af Watson, kaldet Watson for Diabetes. Den vil læger forsøge at udforske på Steno Diabetes Center Copenhagen i Gentofte. Tirsdag skal Regionsrådet godkende første bevillingen på 2,3 millioner kroner til første fase af projektet, der senere ventes at få følgeskab af en bevilling på 25 millioner kroner.

Læs også: IBM Watson skal diagnosticere sjældne sygdomme

Udgifterne til diabetespatienter stiger nemlig, da der bliver flere og flere af dem. Og nøglen til at holde udgifterne nede og patienterne glade er, at de selv formår at holde deres blodsukkerniveau i balance. Så en personlig tilgang til behandling er afgørende. Men på samme tid er standardiseret behandling nøglen til en effektiv forvaltning af ressourcer, og Region Hovedstaden skriver i deres rapport fra i år “Kunstig intelligens og innovation i sundhedsvæsnet”, at Watson kan være løsningen på begge dele.

Watson for Diabetes er nemlig bygget til at foreslå og rangere behandlingsmuligheder ud fra over 80 personlige egenskaber, medicinske tilstande og laboratorieresultater for patienter med type 2 diabetes.

En lille hjælper for praktiserende læger

Data kommer fra et unikt samarbejde med den amerikanske diabetesforening (ADA), der praktisk talt har givet dem 66 års diabetes-data at lege med. Gennem ADA har Watson adgang til over 1000 medicinske publikationer om diabetes, og kan med tiden udvides til at medtage andre retningslinjer og publikationer.

Tanken er, at Watson kan være en slags assistent, når hospitalsansatte eller praktiserende læger skal rådgive patienter. Men Region Hovedstaden ser også muligheder i at bruge IBM´s erfaringer med billedgenkendelse af mad, hvor Watson kan udregne kalorie- og kulhydratindtag alene ved et billede af patientens mad.

»En praktiserende læge har jo slet ikke samme mængde af viden, som Watson potentielt kan indeholde, så hvis vi udvikler det rette redskab kan Watson blive en værdifuld assistent for lægerne,« siger Mads Monrad Hansen.

Erfaringerne fra Watson Oncology på Rigshospitalet viser dog, at diabeteslægerne skal være opmærksomme på at Watson ser på verden med amerikanske øjne, og derfor er der brug for en lokal tilpasning til danske forhold, fremgår det af rapporten fra Region Hovedstaden.

Vil matche kræftpatienter med kliniske forsøg

Endelig er det også planen, at Region H vil begynde at bruge den såkaldte Watson Clinical Trial i den nærmeste fremtid.

Finsenscentret på Rigshospitalet anslår nemlig, at kun 3 til 5 procent af de patienter, der kan have gavn af at deltage i kliniske forsøg, får tilbuddet. Årsagen er at opgaven med at matche de rette patienter med kliniske forsøg er meget ressourcekrævende. Og her kommer Watson ind i billedet.

Watson Clinical Trial gør nemlig netop dette, men Region H har i denne omgang valgt at gennemføre projektet som et udbud, da de ser andre potentielle spiller på området.

Projektet udbydes som et offentligt-privat partnerskab og udviklingsprojektet kræver en finansiering fra Region Hovedstaden på 1,3 millioner kroner, som Regionsrådet tager stilling til tirsdag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tænker på Ultralyd , CT og MR scanninger . Billederne skal i princippet vurderes på den samme måde - Så hvis Watson kan genkende organerne , skelet , osv på billederne og derved kan "se" alle afvigelser fra normen; så kan lægerne koncentrere sig om at vurdere de blleder der viser mulige problemer ! Watson kan også foreslå andre undersøgelser og foreslå alle de skader eller sygdomme der kan være tale om. Når en dyr MR scanner står stille fordi der ikke er nogen radiolog til at vurdere billederne så betyder det at patienter må vente længere på at få lavet den scanning og det betyder så at f eks kræftpatienter bliver mere syge før en evt behandling kan ske. det kan koste dem livet!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten