VW stopper salg af dieselbiler i USA efter fusk

VW Golf Clean Diesel, som den blev markedsført i USA i 2010. Illustration: Mariordo Mario Roberto Duran Ortiz/Wikipedia

Den tyske bilkoncern WV er havnet i et historisk stormvejr efter at være blevet snuppet i at svindle med forureningen fra koncernens dieselbiler.

Den amerikanske miljøstyrelse, EPA, har afsløret, at VW i en række af sine modeller har sørget for, at motorerne overholder reglerne for emissionen af sundhedsskadelige NO2-gasser, når bilerne bliver testet. Men det skyldes kun, at bilen genkender test-cyklussen og sætter en særlig ren forbrænding i gang.

Læs også: Sådan kunne VW snyde udstødningstest med software

Så snart bilerne kører ude på vejene, bliver der skruet op for forureningen, så den overskrider de amerikanske grænseværdier.

Læs også: Ni ud af ti nye dieselbiler dumper til EU’s forureningskrav

Svindlen svarer fuldstændig til de erfaringer, som europæiske organisationer har gjort med nye dieselbiler. De udleder op gennemsnitligt syv gange mere NO2 end tilladt.

Læs også: Nye dieselbiler forurener syv gange mere end de er godkendt til

Blev solgt som 'clean diesel'

Ifølge EPA er svindlen i USA endnu værre. Bilerne udleder i praksis op til 40 gange mere NO2, end de er godkendt til.

Det bliver endnu mere grotesk af, at afsløringen gælder en række fire-cylindrede motorer, som VW og datterselskabet Audi markedsfører som ’clean diesel’.

Folkevogn-koncernen har øjeblikkeligt tilbagekaldt omkring en halv million biler fra det amerikanske marked. De er produceret fra 2010, og skandalen gælder også helt nye modeller.

Koncernen har desuden stoppet salget af sine firecylinder-motorer. Det gælder også de bragte biler, selv om der end ikke er overblik over, hvor mange biler der holder ude hos forhandlerne.

Læs også: Teknologien til at banke NOx-udslip i bund er klar

VW-topchef Martin Winterkorn har forsøgt at begrænse katastrofen ved at udsende en uforbeholden undskyldning.

Det har dog ikke formildet ejerne, som på de sociale medier svømmer over i vrede over, at et firma, der markedsfører sig som miljøvenligt, kan finde på at svindle på den måde.

Aktien styrtdykker

Også investorerne er mildt sagt bekymrede. VW’s aktier styrtdykkede fra morgenstunden, og faldet er fortsat, så aktiekursen nu er 23 procent nede. Det svarer til ufattelige 116 milliarder kroner.

Det er dog ikke så mærkeligt, da de amerikanske myndigheder truer med en bøde af nøjagtig samme størrelsesorden.

Der har ikke været omtale af, at europæiske biler skulle være omfattet af svindlen, selv om de har samme problemer med NOx-udslip som de amerikanske.

EU’s grænseværdi for NO2 er overtrådt i en lang række europæiske byer, hvor borgerne lider med konsekvenserne af den forurenede luft. Den fører til astma og andre lungesygdomme, samt for tidligere dødsfald. Også i København er der for meget NO2 i luften.

Læs også: Dieselbilernes svineri tog livet af den københavnske miljøzone

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis VW kan lave dieselmotorer der forurener meget lidt, hvorfor kører motorerne så ikke altid i "test-mode" ?

Er det pga. nedsat effekt, forøget slid eller noget helt tredie ?.

  • 17
  • 0

Her burde være et personligt ansvar og drakonisk hårde straffe for alle, der vidende har været med i denne svindel - ingeniører, programmører, teknikere, chefer samt alle der i øvrigt har være vidende om, at alt ikke var rigtigt og retlinet.

Det skal straffes helt på samme måde, som de menige soldater kan og skal straffes for overtrædelse af Genevekonventionen.

Men straffen for chefer og andre beslutningstagere burde derudover også indeholde en livslang fradømmelse af enhver personlig formue - nuværende eller fremtidig.

Sligt uvæsen kan ikke bekæmpes for hårdt.

Lars :)

  • 10
  • 10

Er da lidt spændt på hvad de andre europæiske mærker må indkassere af "bøder" Jeg synes det er fuldt fortjent....... Lige nu er der nok nogen der sidder og kigger dybt i pengekassen ? Er VW de eneste der har været lidt "kreative" ? Guess not.... Mvh Aksel

  • 12
  • 0

..denne sag godt og grundigt vil gøre de vedholdende rygter om VW/Audis planer om et F1 fabriksteam en del mindre vedholdende.

I øvrigt vidner sagen jo om håbløs inkompetence - altså på området at bedrive plattenslageri uopdaget.

  • 10
  • 0

Jeg har læst at amerikanerne rent faktisk ikke måler på udstødningen. I stedet sætter de blot en udlæser til bilens databus og aflæser herefter de værdier som bilens motorcomputer udsender. Fusket består i at computeren udsender falske værdier.

Bilen udleder således også for meget forurening under testen.

  • 25
  • 0

Jeg synes desværre det mest bemærkelsesværdige er, at det er amerikanerne der skal belyse og motiverer løsning af et problem der har været evident i Europa i årevis. Markedet for små dieselbiler i USA er nyt og nærmest forsvindende lille.

Hvem dækker over hvad og hvorfor?

  • 14
  • 0

Baldur har et fint svar.

En anden måde der også kan snydes, er at nedsætte effekten, indsprøjte diesel på en bestemt måde og genbruge mere udstødning via EGR ventilen. Udstødningen opsamler så soden i udstødningen, så mindre kommer ud i omgivelserne. Når bilen så får lov til at køre med fuld gas igen, brænder noget af soden af og resten bliver blæst løs i udstødningen og kommer bagud. Bilen er renere, men ved by og små kørsel pakker systemet til med sod.

Oplever tit at der kommer en fin tåge eller direkte sort røg ud bag, mange diesel biler.

  • 20
  • 0

Nogle kilder nævner at i USA sidder et specielt rensningssystem (ammoniak måske), som bliver slået fra undtagen i test. Hvad det skulle hjælpe at slå det fra nævnes ikke. Når motoren i den grad styres af software er det jo let at få en god ide. Måske også fordi disse SW folk ikke er opdraget som de gamle bilfolk. SW har haft en vis indblanding i de sidste års mange tilbagekaldelser.

  • 3
  • 3

Du tænker på adblue? (som er meget almindeligt)

I lighed med spørgsmålet længere oppe, og med mit kendskab til branchen fra bunden, forestiller jeg mig også at man vender det blinde øje til, fra europæisk side. Her koster det jo arbejdspladser, hvis man undersøger tingene til bunds. Lidt ligesom AT og CE-mærkning herhjemme i de danske virksomheder...

  • 6
  • 0

I lighed med spørgsmålet længere oppe, og med mit kendskab til branchen fra bunden, forestiller jeg mig også at man vender det blinde øje til, fra europæisk side. Her koster det jo arbejdspladser, hvis man undersøger tingene til bunds.

Det håber jeg godt nok ikke kan lade sig gøre og jeg kan da heldigvis heller ikke forestille mig det. FDM og miljøstyrelsen har f.eks. ingen interesse i hvor mange jobs der forsvinder i Tyskland. Det er i den grad noget overlagt svineri, der burde straffes hårdere end rent økonomisk.

  • 8
  • 0

Hvis de har snydt med forurening fra 500K diesel biler, synes jeg straffen skal være at de skal bygge og sælge 500K elbiler inden for de næste 5 år, og disse elbiler kan ikke bruges til modregning i andet CO2 udstødnings regnskab for samlet solgt flåde. Det er så op til VW at sætte prisen på disse biler attraktivt nok at de får alle biler solgt inden perioden.

  • 11
  • 9

Altså jeg vidste slet ikke, at der var nogen der kørte dieselbiler i USA ud over lastbiler?

Men rimelig sindsygt at de laver sådan noget fusk. Mon det er det samme som når min Kia kan køre 24km/L, men reelt ikke kan tvinges meget over 18, selv ved morfarkørsel ud ad lige landevej?

  • 11
  • 3

Kan det virkelig passe? Enten er VW koncernen på spanden og har måtte tage en 'ekstrem' risiko for at overleve på det amerikanske marked? Eller også er det udtryk for den mest forfærdelige kynisme som kan herske i mega virksomheder. Risikoen ved 'at snyde' er indregnet som mindre reduktion af deres samlede indtjening som koncern. Dvs. en fortjeneste der tåler betaling af en bøde svarende til 144 milliarder kr. Volkswagen er blandt verdens største bilkoncerner med 550.000 medarbejdere, en årlig produktion på 9,3 mio. biler og en samlet omsætning på 193 mia. euro eller 1447 milliarder kr. (2012). Lad os med et slag på tasken give dem en årligt 'overskud', lavt sat på ca 5% af omsætningen så er det ca . 72 milliarder pr år og så lige gange med 6 år så er det ca 438 milliarder. Eller bøden omsat ca. 2580 kr pr solgt bil i årene 2009 -2015.Og hvad med korruption både i USA og 'betalte medarbejdere i Tyskland, hvad med demokratiet i EU og i Tyskland???? Kan det virkelig passe og så folkevogn, netop Folke vogn, Das Auto.

  • 5
  • 0

Så det vel fair nok at alle ejerne skal have en byttebil som har en forurening der er tilsvarende mindre (40%?) i samme bilklasse eller ny-bilsprisen i kolde kontanter. Ja og så straf til alle der har kendt til det og deltaget, uanset om det er en chef eller en ansat.

Men okay, det ville USAnere jo kalde ren kommunisme.

  • 3
  • 3

På den anden side: Nogen med insider viden kunne have tjent meget mere end et års omsætning på en stak LEAP-PUT optioner.

Nu er det en udenlandsk virksomhed, så hammeren falder nok. Det normale i USA er en "No fault settlement" og en bøde på et par procent af profitten.

  • 2
  • 1

Det er jo VW, og ikke USA der stopper salget af små dieselbiler i USA.

VW har så vidt jeg kan læse "kun" stoppet salget af 2.0TDI modeller, da det er dem softwaren findes på. De større motorer kører med Urea filter i stedet for "Clean-diesel..." og har ikke samme problem.

For øvrigt sælger VW kun 6% af deres biler i USA og de berørte modeller udgjorde tidligere på året ca. 1/4 af salget. Ry og rygte er dog meget vigtigt i USA hvorfor skaden nok bliver større end de 1,5%.

  • 5
  • 0

Det her er udbredt. Vores Alfa kan jeg altså ikke få til at køre de 21 Km/l som den er deklaret med. Volvoen kan dog godt klare 20,4 og lidt til. Så hvor meget snyd er der ikke med det her?

CPU'er til computere er også optimeret efter diverse benchmark programmer.

  • 4
  • 2

Det her er udbredt.

Det er da bestemt ikke nogen undskyldning, kun et hint om, at vi skal have bygget flere langtidsfængsler - eller outsource et antal livtidsstraffe til Sibirien. Har hørt de her har flere ledige faciliteter.

Svindel i dette omfang bør have uendelige straffe. Det er chefter, der klart har valgt at svindle et helt land eller heler verden - der er ikke formidlende forhold.

Lars :)

  • 4
  • 1

VW bruger Bosch injection systemer, som flere andre bilfabrikker også benytter. VAG er naturligvis store nok til at få foretaget specialprogrammering, men det er old news, at styringen detekterer og reagerer på at være under test. Det benytter mange bilmærker til at kunne opnå brændstoføkonomi, som ser flot ud på papiret (og særligt på registreringsattesten i Danmark), men som er meget svær at opnå selv ved økonomisk kørsel i det virkelige liv. I EU fokuserer man meget på CO2 udledningen, og i USA ser de tilsyneladende mere på NOx. NOx er nu også i fokus med Euro6 normen, som giver bilfabrikkerne masser af udfordringer, ref: http://ing.dk/artikel/nu-skal-dieselbiler-... VAG har set sit snit til at lade ESP styringen detektere testen, når den kan se at forhjulene snurer i rullefeldtet og baghjulene står bomstille. Der er sikkert også andre måder. Så vidt jeg forstår, er det svært at få gode tal for både NOx, CO2 og brændstoføkonomi på samme tid. Mere interessant læsning på bl.a: https://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_economy...

  • 3
  • 0

Det er noget af et morads. Der er jo ikke noget fordækt i at softwaren tager hensyn til kørslen og indstiller motoren optimalt til forholdene. Mulighederne er jo utallige, når det kan klares med lidt IT-sovs. Åbenbart har de blot været lidt for kreative, og gjort noget helt specielt når forholdene var test.

  • 3
  • 0

Hvor der er stor forretning er der altid en risiko for at nogen spiller efter andre regler.

Og bilindustrien er meget stor. Derfor har de råd til at betale de mange lobbyister der tilsyneladende uhindret kan forhindre miljøforbedringer etc. Hvordan kan en lobbyist påvirke dette? Ja det er vel fordi der er politikere som gerne vil have kampagnetilskud eller drømmer om en aftrædelsesbestyrelsespost i et lokale med virkeligt bonede gulve.

Så hvad kan man gøre? Det enkle svar er at stemme på politikere som lover at de har en anden dagsorden, men da miljø og lignende temaer er noget man har opfattet at man kan hive frem som det passer i forhold til andre "Top of Mind" sager, så har den slags detaljer det med at drukne.

Som forbruger derimod, kunne man sende et klart signal, ved at droppe de spillere der ikke holder sig til reglerne, specielt miljøreglerne, fra indkøbslisten. Det ville være til at overleve for de fleste at de ikke kunne køre i en bil fra VW gruppen. For fabrikanterne ville det derimod gå som løbeild helt op til de meget bonede gulve, at straffen for fusk, var sortlistning for en periode.

Uden sammenligning i øvrigt minder jeg om at i midt 90-erne havde Shell planer om at dumpe en udtjent olieplatform i havet. Billeder af nedspulede Greenpeace aktivister ændrede ikke stort ved disse planer. Men tyske forbruger droppede så at tanke på Shelle stationer, og det gav resultat på 1 1/2 uge. Platformen blev bragt til havn og skrottet korrekt.

  • 0
  • 0

Hvor der er stor forretning er der altid en risiko for at nogen spiller efter andre regler.

Og bilindustrien er meget stor.

Ja, man lægger jo ikke bare en virksomhed ned, hvis man lægger de store ned. Det er jo en hel industri, som står på spil.

Og det åbner jo muligheden for disse virksomheder for i stor udstrækning at kunne definere deres egne regler for god moral.

Fuldstændig lige som bankerne og andre i den finansielle industri.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten