Vulkanudbrud på vej: 11.400 indonesere hasteevakueret

Indonesiens mest aktive vulkan er på spil igen. Mount Merapi rumler, og det har fået myndighederne til at forberede en hasteevakuering af de 11.400 landsbyboere, der bor på vulkanens skråninger, skriver Associated Press.

De vulkanske aktiviteter er steget over de seneste uger dybt inde i den 2.968 meter høje vulkan, og i dag valgte myndighederne at gå i højeste beredskab.

De gør sportshaller og offentlige bygninger klar til flygtningene ti kilometer fra vulkanen og advarer yderligere 40.000 mennesker, der bor i nærheden om at være klar til evakuering.

Mount Merapi er 2.968 meter højt og var senest i udbrud i 2006. Foto: Wikipedia Illustration: Wikipedia

Sidst Mount Merapi var i udbrud i 2006, sendte vulkanen en lavine af klippestykker ned ad skråningen, mens lavaen flød samme vej.

Ifølge Associated Press fortæller vidner, at mange landsbyboere stadig fodrer køer og passer markerne.

De har historisk været forbeholdende over for evakueringerne. I 2006 tog flere af beboerne tilbage til deres landsby for at passe på deres hjem og dyr. Dette på trods af at vulkanen mente det alvorligt dengang.

5.500 mistede livet

Cirka to uger efter at den første lava piblede op af vulkanen, ramte et jordskælv på 5,6 på Richterskalaen cirka 45 kilometer sydvest for Mount Merapi.

Mere end 5.500 mennesker mistede livet, og 200.000 blev hjemløse.
Vulkanen har desuden været i udbrud i 1994, hvor 60 mennesker døde, og i 1930, hvor den tog livet af 1.300 indonesere.

I Indonesien har myndighederne rig erfaring med vulkaner. Der er 129 aktive vulkaner i landet, som ligger i 'The Ring of Fire'.

Ringen er hjemsted for 75 procent af verdens aktive vulkaner og kører i en hestesko langs de amerikanske vestkyster op mod nord og ned gennem blandt andet Japan, Fillippinerne, Indonesien og øst om Australien.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Leif og Steen.

Der skulle selvfølgelig have stået øst om Australien. Jeg må se at få styr på højre og venstre til næste gang, at en historie involverer et kort :-)

Det skulle i hvert fald være rettet nu.

mvh Stefan Petersen Ingeniøren

 • 0
 • 0

Eftersom Indonesien jo er et vidstrakt ørige, kunne det også være interessant at vide på [b]hvilken[/b] ø, omtalte vulkan er beliggende!? (Efter et Google-besøg kan jeg nu oplyse, at den ligger i det centrale Java!).

"De har historisk været forbeholdende over for evakueringerne" - 'forbeholdne', ville jeg nu snarere tro, de har været! :)

 • 0
 • 0

Jep, lige i nærheden af byen Yogyakarta midt på Java, som jordskælvet i 2006 gik hårdt ud over.

Ellers en fin vulkan - jeg besteg den en nat i 1994 for at se solopgang fra toppen. Desværre var der lidt rigeligt tåget, men spændende var det.

Skråningerne er meget glatte af aske - og meget frodige - og øverst oppe var der varmt under stenene. Ja, så afgjort an aktiv vulkan.

 • 0
 • 0

Netop pga de mange mennesker der bor i vulkanens nærhed og de meget eksplosive udbrud er Merapi en af verdens farligste vulkaner. I Europa har vi Vesuv. Den dag der kommer et stort udbrud vil det ikke være særligt sjovt at bo i Napoli.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten