Vulkaner kan dele Afrika i to

Geologer og seismologer holder godt øje med Østafrikas undergrund. Et overvågningsprojekt, der kaldes Eagle (Ethiopian Afar Geophysical Lithospheric Experiment) skal samle information om jordskorpens bevægelser i den østafrikanske Rift Valley. Projektet samler forskere fra Royal Holloway College i London og universiteterne i Leicester, Leeds og Addis Ababa, skriver BBC News.

Forskerne vil måle naturlige jordrystelser og vibrationer fra kontrollerede sprængninger. Dermed håber de på at kunne måle og beskrive vulkaner og få en større forståelse for jordskorpens bevægelser og sammensætning i området.

Eagle-projektet skal holde øje med den 2.000 kilometer lange revne, der går fra Malawi i syd og gennem Tanzania, Kenya og Etiopien op mod Rødehavet. Især den nordlige ende af den gigantiske revne er interessant for geologer. Her ændrer forkastningen karakter og de mange vulkaner langs revnen får den til at dele karakteristika med oceaniske brudflader. Der er med andre ord gode muligheder for at studere, hvordan et nyt hav dannes.

Vulkanerne i området er aldrig blevet nærmere studeret før Eagle-projektet og i øjeblikket gætter forskerne på, at revnen vil åbne for havet fra nord i Etiopien.

Der er dog også en anden grund til at holde godt øje med vulkanerne i området. Lavaen i disse vulkaner er særligt kiselholdig, og derfor bliver lavaen mere trægtflydende. Det betyder, at der er større risiko for voldsomme ekplosions-udbrud, som kan rasere store områder.