Vredesudbrud tidobler risikoen for at køre galt i trafikken

Bilister i forsøget har tilladt forskerne at overvåge deres biler med sensorer, radar og videokamera. Illustration: Virginia Tech.

Tæl til ti og mærk efter, før du sætter dig ind i bag rattet i din bil. Følelser, der bobler over, er nemlig blandt de hyppigste årsager til, at bilister bliver distraherede og kører galt.

Faktisk tidobler du din risiko for en ulykke, hvis du er vred eller ked af det, viser en omfattende undersøgelse fra instituttet for transport på Virginia Tech, hvor det berømte skoleskyderi fandt sted i 2007.

Forskerne på Virginia Tech har gennemgået optagelser af 3.500 bilister i alderen 16 til 98 år og 1.600 ulykker på seks forskellige steder i USA over en treårig periode. I 68 procent af ulykkerne var føreren distraheret, og et kig på de tilfælde er en blanding af gammelkendt viden og en række overraskelser.

F.eks. er det - ikke overraskende - det absolut dummeste at køre bil i beruset tilstand. Alkohol i blodet er den største årsag til bilister ulykker. Den anden største årsag er mobiltelefonen. Men overraskende er det, at selve snakken i en mobil ligger langt nede på listen.

Og så er der de helt store overraskelser ...

Forskerne fandt stort set ingen kvinder, der lagde makeup, og ingen sammenhæng mellem makeup-lægning og ulykker. Snak med børn på bagsædet øger heller ikke risikoen for ulykker, tværtimod. Ifølge forskerne har det en direkte 'beskyttende' effekt, skriver Virginia Tech i en pressemeddelelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at unge efter få måneder med et kørekort begynder at multitaske i stigende grad, og det er et voksende problem, mener forskerne.

»Vores analyser viser, at hvis vi ikke mindsker antallet af distraktioner i bilerne i den nærmeste fremtid, så vil den næste generation af bilister fortsætte med at blive en stadig større risiko i trafikken,« siger Tom Dingus, leder af undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Emner : Biler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har glemt hvilken roman af Charles Bukowski det er hvor en taxikørelærer erklærer at den farligste årsag til trafikulykker er nys.

Nys er ikke med?

  • 2
  • 0

Virginia har et lidt varmere klima, så det er sikkert variabelt. Her er en historie fra B-W i Tyskland:

Der 35 Jahre alte Lastwagenfahrer musste in einer scharfen Linkskurve niesen und verriss sein Lenkrad. Das voll beladene Fahrzeug kippte auf die Seite. Der Fahrer blieb unverletzt. Der Holz-Lastwagen wurde mit einem Kran wieder aufgerichtet. Die Straße war mehrere Stunden gesperrt.

http://www.n-tv.de/ticker/Fahrer-muss-nies...

  • 1
  • 0

Når man har taget kørekort i en tid hvor der endnu blev undervist i at afpasse hastigheden efter forholdene, som de er når man kører på vejen, er det frustrerende at der skiltes efter noget nær worst case, og opstilles fotovogn når forholdene er best case.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten